Ekonomija

Južnoamerički privrednici porijeklom iz Crne Gore će ojačati veze sa matičnom državom

Zadovoljni smo što smo posjetili zemlju porijekla i spremni da putem zajedničkih projekata radimo na jačanju veza sa matičnom državom. Zainteresovani smo i za uključivanje u aktivnosti koje Uprava za dijasporu sprovodi na planu unaprjeđenja saradnje sa našim iseljenicima u Latinskoj Americi, saopštila je danas delegacija južnoameričkih privrednika porijeklom iz Crne Gore, tokom posjete Upravi za dijasporu.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović poželio je dobrodošlicu delegaciji koju su činili vlasnik komercijalne banke i predsjednik ragbi saveza Bairesa Ariel Radović, hotelijer i vlasnik najveće kompanije u južnoameričkom regionu za organizaciju koncerata Matijas Pejušković, vlasnik investicione banke, fabrike mesa i kompanija za distribuciju gasa i polo kluba Federiko Tomašević, vlasnik lanca hotela i predsjednik udruženja hotelijera Paragvaja Branko Vučković, vlasnik firmi koje se bave građevinarstvom i nekretninama Guillermo Radović, predstavnica turoperatora koji dovodi turiste iz Latinske Amerike na hrvatsko primorje Mery Cosulich, vlasnik firme koja se bavi mesnom industrijom Marcos Pejović i vlasnik firme koja se bavi nekretninama Federico Larruy.

Kako je saopšteno iz Uprave za dijasporu, Mitrović je goste upoznao sa istorijatom Uprave za dijasporu, njenim aktivnostima kao i značajnim pomacima koji su učinjeni na planu saradnje sa dijasporom-iseljenicima od osnivanja Uprave.

“Istakao je brojne aktivnostima Uprave koja je u kratkom periodu pokrenula veliki broj kvalitetnih projekata kao što su: web aplikacija o evidenciji iseljenika, izdavanje iseljeničkih knjižica, Javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekata i mnogi drugi projekti. Mitrović je apostrofirao važnost naše dijaspore u Latinskoj Americi i naglasio da je po Javnom konkursu za sufinansiranje programa odnosno projekata Crnogorskoj zajednici u Urugvaju dodijeljen iznos od tri hiljade eura. Takođe, četiri člana Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima dolaze iz zemalja Latinske Amerike”, dodaju u Upravi.

Istakavši da je jezik osnov za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta, Mitrović je informisao goste o online kursu crnogorskog jezika, preko kojeg naši iseljenici iz svih krajeva svijeta mogu besplatno učiti crnogorski jezik.

On je zahvalio privrednicima na posjeti i izrazio spremnost Uprave za dijasporu da podrži kvalitetne projekte koji će uticati na poboljšanje položaja crnogorske zajednice u Latinskoj Americi.

Sastanku je prisustvovao i bivši ambasador Crne Gore u Argentini Gordan Stojović.

Send this to a friend