Ekonomija

Kad bi mogli svi u bankare: Najveće plate u sektoru finansija, najmanje u trgovini

Ilustracija

U julu je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila 508 eura. Najniže prosječne zarade u prethodnom mjesecu bile su u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, kao i trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, gdje su iznosile 343 odnosno 362 eura. Najvišom prosječnom zaradom mogu da se pohvale zaposleni u sektoru finansija jer je iznosila 1.011 eura, objavljeno je u Mjesečnoj analizi MONSTAT-a.

Značajno veću zaradu od prosjeka u julu su primili zaposleni u sektoru snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija i to 845 eura. Zaposleni u sektorima informisanje i komunikacije u prosjeku su primili 690 eura, vađenju ruda i kamena 689, poslovanju s nekretninama 679 eura.

Prosječna zarada manja od 600 eura bila je u sektorima državna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje 587 eura, zdravstvena i socijalna zaštita 562 eura, saobraćaj i skladištenje 553 eura i poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 545 eura.

Manje od 500 eura prilimi su zaposleni u sektorima obrazovanje 485 eura, snabdijevanje vodom , upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slično 478 eura, građevinarstvo 464 i ostale uslužne djelatnosti 456 eura.

Značajni manju platu od državnog prosjeka u julu dobili su zaposleni u sektorima usluge smještaja i ishrane 427, stručne, naučne i tehničke djelatnosti isto 427 eura, umjetnost i rekreacija 426 eura, prerađivačka industrija 403 eura, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala 362, administrativne i pomoćne i uslužne djelatnosti 343 eura.

U Titvu zarada 1,7 puta veća nego u Petnjici

Što se tiče opština najvišu prosječnu zaradu u julu primili su zaposleni u Tivtu 638 eura, a najnižu u Petnjici 383 eura.

Veću zaradu od državnog prosjeka primili su zaposleni u sljedećim opštinama Baru 518 eura, Budvi 534 eura, Pljevljima 519 eura, i Podgorici 533 eura.

U Mjesečnoj analizi MONSTAT-a navodi se da su nižu zaradu od 508 eura dobili zaposleni u Andrijevici 421 eura, Beranama 457, Bijelom Polju 416, Cetinju 475, Danilovgradu 436, Herceg Novom 414, Kolašinu 439, Kotoru 494, Mojkovcu 495, Nikšiću 490, Plavu 486, Plužinama 480, Rožajama 468, Šavniku 437, Ulcinju 425 i Žabljaku 495 eura.

Sindikat zdravstva već duže vrijeme pokušava da se izbori za veće zarade ali za sada je još neizvjesno mogu li zdravstveni radnici u skorije vrijeme očekivati veće zarade. Prije nekoliko dana minsitar prosvjete Damir Šehović je najavio da prosvjetni radnici od naredne godine mogu očekivati veće zarada, i naglasio će narednih dana biti formirana radna grupa koja će se baviti usklađivanjem zarada u prosvjeti.

Podsjećamo da je ranije najavljeno da će od naredne godine biti povećana minimalna zarada sa sadašnja 193 na 250 eura, pa se može očekivati i da prosječne zarade porastu.

Broj zaposlenih
Prema zvaničnim podacima MONSTAT-a u Crnoj Gori broj zapsolenih iznosi 198.987, a nezaposlenih 41.755.

Ubjedljivo najviše građana Crne Gore radi u trgovini 38.784 što je skoro 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih.
U sektoru poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo evidentirano je 1.978 zaposlenih, vađenju ruda i kamena 1. 440, prerađivačkoj industriji 12.622 , snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 2.827 , snabdijevanju vodom, upravljanju otpadnim vodama, kontrolisanju procesa uklanjanja otpada 5.140, građevinarstvu 12.139, saobraćaju i skladištenju 11.803, uslugama smještaja i ishrane 22.314, informisanju i komunikacije 5.269, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 4.278, poslovanje s nekretninama 1.640, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 8.571, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 12.760, državna upravi i odbrana, obavezno socijalno osiguranje 21.978, obrazovanje 13.115, zdravstvena i socijalna zaštita 12.567, umjetnost, zabava i rekreacija 5.502 i ostale uslužne djelatnosti 4.260.

Broj zaposlenih po opštinama
U Andrijevici je zaposleno 521 građana, Baru 12.440, Beranama 4.521, Bijelom Polju 7.737, Budvi 18.219, Cetinju 3.423, Danilovgradu 3.634, Herceg Novom 11.619, Kolašinu 1.353, Kotoru 7.886, Mojkovcu 1.119, Nikšiću 13.776, Plavu 1.213, Pljevljima 5.665, Plužinama 478, Podgorici 90.054, Rožajama 2.738, Šavniku 268, Tivtu 6.091, Ulcinju 5.446 i Žabljaku 786.

Za Petnjicu nisu objavljeni podaci o broju zaposlenih.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravnik
Gost
Pravnik

U Herceg Novom najmanja prosječna plata, jadnog li grada,al ‘su zato cijene među vodećim u državi i okruženju.Što se Petnjice tiče znaju oni tačan broj zaposlenih, nego je jednocifren, pa ih je sramota da objave.

Siromah 💃
Gost
Siromah 💃

Djed gianfranco bighi mi je dao caku bio je presjednik akcionara cio život i svi su zarađivali dobro je radio dao mi je caku da se pobijem za deset centi ako mi ne vrate kusur ili bili ko. 👍

Vlatko
Gost
Vlatko

Najveca je plata u Upravi za nekretnine, sa minulim stazom od 32.godine i radnim mjestom sss 350eura. Za ovo 32.godine ni kad sindikata ni kad stana ili kredita. A vidim ni visoka strucna sprema nema platu ni blizu prosjeka. Ko li ovaj prosjek izvlaci

Lihvari
Gost
Lihvari

Sektoru finansija je ukinut granski kolektivni ugovor, tako da su uslovi nikad gori. Inače, svaka banka ima za šalterskog službenika radno vrijeme 8 sati, ali on mora ostati bar pola sata duže (a i doći ranije) zbog kase… Ima li ijedne inspekcije rada da primjeti kako je to neplaćeno? Svaki manjak iz džepa, odnosi među ljudima u banci tradicionalno najgori.… Više »

Matematicar
Gost
Matematicar

Najbolje bi bilo da mu se u radno vrijeme uracuna i put do posla i nazad… Svi su poslovi razliciti, ali u slucaju salterskog radnika njegov je posao da 8 sati radi na salteru i bude na usluzi klijentima. Normalno je da nakon zatvaranja mora ostati pola sata duze zbog kase jer je takva priroda posla i to mu je… Više »

Lihvari
Gost
Lihvari

Molim? Normalno je da radi sat vremena duže i da mu se to ne plaća jer mu je objašnjeno da će tako biti kad se zapošljavao? Jesi li ti svjestan da je to kršenje zakona o radu? Ne može tebi poslodavac da objasni da ćeš radit duže i onda nema obavezu da ti plati. Ako si devet sati u kancelariji… Više »

Matematicar
Gost
Matematicar

Procitaj opet. Ne zato JER mu je objasnjeno, nego zato STO JE TAKVA priroda posla. Svi su poslovi razliciti, uzmi npr nastavnika – njemu je radno vrijeme jednako broju casova koji ima – nije valjda da mislis da je to sav posao koji odradi? A to sto mora kuci da se pripremi za cas? A to sto mora da pregleda… Više »

Individua
Gost
Individua

E moj matematicaru, pukla je nama pogibija sa takvim poslodavcima. Priroda posla je takva i to ti je objasbjenje sa ne placas ljudima vrijeme provedeno na poslu. Tvoj nivo licemjerstva je bez granica. Koliko ljudi radi kod tebe neosigurano ili prijabljeno na minimalac? Vjerovatno i za to imas objasnjenje da je i njima i drzavi tako bolje u stvari ti… Više »

marija
Gost
marija

Najmanja u trgovinu istina radi se za 200 e a gazde smicu kajmak i bogate se.

Glgzn
Gost
Glgzn

U bankama provjereno plata na šalteru od 4000 do 500 eura, manjak iz džepa, ugovori preko agencija. Call centri još manje, privremeni raskid ugovora tokom “godišnjih”. Otpremnine samo preko veze. Ovo vam govori da se ovako visok prosjek dobija jer je plata direktorima desetak puta veća od plata zaposlenih. Da ima novinara u ovom š od države, utvrdili bi da… Više »

Matematicar
Gost
Matematicar

Banka se ne sastoji samo od direktora i salterskih radnika. Ostali radnici banke ne zaradjuju 400-500 nego vise. Sta bi ti, da das salterskom radniku platu od 1000 eura, pa da mu bude veca od nastavnika u skoli? Ili predlazes da se direktoru smanji na 400?

Glgzn
Gost
Glgzn

Loša ti je matematika, pa ti nik nema veze s mozgom. Treća varijanta, koja bi svakom normalnom pala na pamet, je da se top menadžmentu plata sa 7000 i više eura smanji “samo” na 3000, a proporcionalno poveća onima koji imaju najmanje. Uvesti etički kodeks koliko puta direktor može da ima veću platu od najmanje u firmi: ja ne mislim… Više »

Matematicar
Gost
Matematicar

Direktor banke treba da ima puno znanja i iskustva. Bas se pitam dje si ih sretao na stotine kad banaka ima 5-6 i direktori su cesto stranci. Ili si ti mozda sretao na stotine direktora taksi firmi i butika pa njih uporedjujes sa salterskim radnikom? Na salteru moze da radi svak ko ima elementarno znanje zato to i jeste posao… Više »

Siromah 💃
Gost
Siromah 💃

Nikoleta siromah sam al najljepši. 👍

Cheese
Gost
Cheese

Ljepse je na neki nacin radit bilo sto, skupljat novac i kupit stan u Budvu, izdavat ga preko ljeta i eventualno zime, no radit kod bankara koji su inace poznati kao klasicni neo liberalni robovlasnici.
Na jedan apartman u Budvu ljeti mozete i do 8.000e da zaradite…To je vecini naroda u CG dvoipogodisnja plata…

Toni
Gost
Toni

Odlična ti je ova zamisao, samo je u praksi malo teže ostvariva. 8000 za godinu je oko 660 mjesečno, što nije baš neko čudo, čak ni u CG, tako da za otplatu stana/apartmana treba još jedan posao i opet dolaziš na isto, tj robovanje nekome, makar na neki period. Matematika je neumoljiva.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Zemljace slazem se sa tobom. Ali kako majcin sine da skupis te pare za jedan zivot ako radis legalne poslove i podizes porodicu? Ja priznajem tebi da nisam sposoban da to ostvarim. A dao bih ti pola te zarade ljeti da me naucis. Shvati ovo ozbiljno,nije sarkazam niti ironija,vec ziva istina. Pozdrav tebi.

Mileva
Gost
Mileva

JADNI OVI ŠTO RADE PO BANKAMA. ONI NEMAJU SVOGA ŽIVOTA. ŠTO ÇE IM NAJ PLATE KAD SU OBIČNI ROBOVI. NIJE MI JASNO ŠTO TRPE TAKVO IZRABLJIVANJE OD POSLODAVACA KOJI SU DOŠLI DA PLJAČKAJU NAROD.

Individua
Gost
Individua

Je li to politika – da komsiji crkne krava.
Meni je lose pa nek svima bude lose…
Ne valja to Mileva…

Todor
Gost
Todor

Sad ce Zarko podici plate u ugostiteljstvu

Jagos
Gost
Jagos

Uprava za imovinu 260….

Roro
Gost
Roro

Malo li je???Lideri u regionu,a i šire…Poneko dobije sendvič i sok džabe…

Merai
Gost
Merai

Najveca plata u Budvi!Sve se moze kad se istjera lopovska vlast,Budva se polako oporavlja!

Traktorijada
Gost
Traktorijada

Budva je okupiran grad. Ali nece kos dugo.

Roro
Gost
Roro

Nije Budva,već cijela država..lažni Dps patrioto.

Send this to a friend