Ekonomija

Kad hoteli rade sa samo jednim radnikom

Budva

Skoro polovina hotela u Crnoj Gori ima samo jednog zaposlenog – to su podaci Poreske uprave za prošlu godinu.

Iz Vlade Crne Gore najavjuju kontrole i oštre mjere prema onima koji, kako je svojevremeno izjavio premijer Duško Marković, na taj način učestvuju u “krađi državnog novca“.

“Dobili smo podatke Poreske uprave o finansijskim iskazima predatim za 2018. i od privrednih subjekata koji su registrovani pod šifrom hoteli i sličan smještaj, oko 43 posto ima jednog zaposlenog”, navodi direktorica Sektora analize i istraživanja u Privrednoj komori (PK) Crne Gore Nina Drakić.

Da su podaci u ovom sektoru poražavajući, potvrđuje i analiza Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) koja je sprovedena za prethodne dvije godine.

“U 2017. godini smo evidentirali 174 objekta ‘kolektivnog ili sličnog smještaja’ koji su imali jednog zaposlenog, i taj trend je nastavljen u prošloj godini. Ne može objekat koji ima 40-50 smještajnih jedinica da radi sa jednim, dva ili tri zaposlena. To ni teretski nije moguće, jer hotel radi 24 sata, a postoje i detaljni propisi u ovoj oblasti koji preciziraju potrebnu radnu snagu”, kaže za RSE državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) Damir Davidović.

Hotel s jednim zaposlenim nije ni hostel 

Siva ekonomija i nelojalna konkurencija su među najvećim ograničenjima poslovanja onima koji rade po zakonu, godinama upozoravaju turistički privrednici.

Jedan od njih je suvlasnik Montenegro Stars Hotel Group (MNSHG) Žarko Radulović koji javno iznosi brojke o poslovanju te kompanije: prosječno zapošljavaju 650 radnika, a godišnje za plate i doprinose izdvoje oko 7,9 miliona eura.

Nema zvaničnih podataka o tome koliko država gubi zbog sivog tržišta, ali se na primjeru jednog od hotela MNSHG može procijeniti dobit koju donose hoteli, u ovom slučaju oni visoke kategorije.

“Od kad se napravio Splendid (2006), do sada je u državni budžet uplatio preko 65 miliona eura. Za nekoliko godina ćemo dostići cifru: onoliko koliko je koštao ovaj hotel, toliko će država prihodovati od njega”, kaže Radulović i dodaje da su hoteli sa jednim zaposlenim najveća konkurencija državi.

“Ono što se navodi kao hotel sa jednim zaposlenim, ne može biti hotel, čak ni hostel. To takođe nije naša konkurencija, to je konkurencija državi. Jer su oni država u državi. A ko je država? To je narod koji bira one koji ga predstavljaju i da rukovode tom državom. E, oni moraju da promptno reaguju i tu anomaliju spriječe u korijenu. Jer je to neodrživo za državu”.

Iz MORT-a je ranije saopšteno da se sumnjivo poslovanje dijela hotela ne odnosi samo na mali broj zaposlenih.

Analiza njihovih završnih računa pokazala je i neobično male brojeve prijavljenih gostiju u odnosu na kapacitete.

Kontrole su već počele

O obimu ukupnog sivog tržišta, ali samo onog kontrolisanog, govore podaci Uprave za inspekcijske poslove koja je od oko 65.000 inspekcijskih pregleda prošle godine utvrdila preko 25.000 nepravilnosti, dok je naplaćeno pet miliona eura novčanih kazni.

“Kada je u pitanju tržište rada, inspekcija se prioritetno bavila suzbijanjem rada ‘na crno’ i u prošloj godini je zatekla 2,122 lica bez ugovora o radu. Od toga je 689 lica nakon postupanja ove inspekcije zaključila ugovor sa poslodavcem”, kazao je direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta.

U odgovoru na pitanje što će preduzeti povodom hotela koji posluju sa jednim zaposlenim, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović najavljuje da će rezultate kontrola koje su već počele od najjužnije primorske opštine objaviti uskoro.

“Dogovorili smo sa Upravom za inspekcijske poslove da se fokusiramo na opštinu po opštinu i kontrole su već počele, prvo u Ulcinju. Kada završe, uradićemo analizu zatečenog stanja i o tome ćemo obavijestiti javnost, privredu Ulcinja i lokalnu samoupravu koja u nekim segmentima ima nadležnosti ili barem mogućnost da pomogne kako bi se ovaj problem što prije riješio. Jer se ne radi samo o izbjegavanju obaveza prema državi, radi se o stvaranju jednakih uslova za poslovanje svih hotelskih preduzeća u Crnoj Gori”, objašnjava Davidović.

Na sjednici Komisije za suzbijanje sive ekonomije saopšteno je da u oblasti turizma i ugostiteljstva po jednog zaposlenog ima ukupno 2.487 subjekata, što je 42,50 odsto onih koji se bave tom djelatnošću.

Problem kompanija i preduzeća sa jednim zaposlenim nije samo prisutan u crnogorskom turizmu.

Krajem prošle godine premijer Duško Marković je najavio da će nadležne institucije u okviru borbe protiv sive ekonomije početi kontrolu devet hiljada firmi koje, prema zvaničnoj evidenciji, posluju u Crnoj Gori sa samo jednim zaposlenim radnikom.

“Nije logično da u Crnoj Gori imamo devet hiljada kompanija sa jednim zaposlenim. Šta je to? Prevara. Ko to može u svijetu da ostvaruje profit sa jednim zaposlenim? Ne može. Da li jedan kafić može raditi sa jednim zaposlenim ili restoran? Da li je logično u Ulcinju da tri preduzeća iz oblasti šumarstva imaju tri zaposlena? Nije logično, ni opravdano. To je krađa državnog novca. To je urušavanje naših resursa”, poručio je Marković pred više od 70 privrednika okupljenih na tradicionalnom Novogodišnjem skupu koji je krajem decembra 2018. održan u Privrednoj komori Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Crnogorski hoteli imaju više zvjezdica nego zaposlenih. što je pravi turistički presedan. Porezna uprva je jedina koja smatra da je to normalno.

mojsilović
Gost
mojsilović

Evo ispade ako ćemo Žarku vjerovat’ da po hiljadu eura plaća radnika bruto, to ispade prosjek.

Jasarko
Gost
Jasarko

A kako ce provaliti prijavljuju li hoteli realnu popunjenost kapaciteta kad ovo ocigledno inspekcija ne umije da sankcionise? Mogu se kladiti da ih 90% umanjuje popunjenost..to su ogromne pare izgubljene…i to pricamo o hotelima. A sta je sa privatnim smjestajem tu se tek ne zna boze zore…ni koliko ih je ni kako su popunjeni i sl..Ako nam je turizam najglavnija… Više »

Nikola
Gost
Nikola

to je kradja i od gradjana, jer takve firme sigurno zapošljavaju na crno i ti radnici nemaju prava koja bi trebalo da imaju kao zaposleni. treba uvesti vrlo visoke kazne od novcanih npr svaka preko 20 000 eura pa do zatvaranja takvih firmi i zabrana poslovanja.

La la la
Gost
La la la

I šta dobijamo sa tim? Jos veći br nezaposlenih.. ne bi kaznio samo gazdu nego i radnike (pa i te što su prinuđeni da rade na crno). A nažalost treba da se promijeni i politika poreza i zapošljavanja.

Nikola
Gost
Nikola

Ako imaju zvanicno samo jednog radnika zaposlenog, šteta od zatvaranja nece biti velika. Prije će biti da će legalno zaposliti više radnika i nastaviti da rade kako zakon nalaže, jer od zatvaranja nemaju nikakvu zaradu, samo stetu, a od legalnog rada ipak imaju profit.

Novo
Gost
Novo

Taxi firme imaju isto po 30-40 vozila a imaju po 10 radnika a rade 24 casa

Risto
Gost
Risto

Inspectori ocekuju da gradjani prijavljuju. Oninece sami da rade posao.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Napredujemo u svakom pogledu! Brzo ćemo biti jedina zemlja u svijetu koja nema nijednog zaposlenog u hotelu! Sve će da vode 2 gosta, sukcesivno!

Preduzimač
Gost
Preduzimač

Sa druge strane, prijava radnika traje po mjesec dana, košta oko 300 eura i nekoliko izgubljenih dana po policiji i knjigovodstvu, a radnik prečesto navrh 3 dana ode da radi neđe drugo, prijavljen kod mene ili neprijavljen. Onda iz početka. I tu nedostaje kontrola. Žao mi je što se ne pridružujem orkestru osuđivača, ali ovo je moje loše iskustvo.

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

A sto si zlatan 😀 To je procedura i ista je za sve. A to sto radnik predje da radi nedje drugo, zapitaj se da nije mozda do tebe. I sad po tvojoj teoriji to sce tebi daje za pravo da ga ne prijavis ?

La la la
Gost
La la la

Pa ja znam slučajeve koji su odlazili sa posla a plate su ima bile preko 600 evra, a takođe znam slučajeve gdje su u minut bili tačni na posao, bez grijanja zimi, ljeti bez hlađenja, a ni malo lak posao i to za 250 evra. I uvijek sam se pitala ko je ovdje lud? Je l’ ovaj od 600 i… Više »

Smiješno
Gost
Smiješno

Kad ga platiš kako treba i daš mu uslove dostojne za rad neće otići niđe.Gledate da što više para stavite u sef a radnik bez slobodnog dana i za 250e da radi.Onda poslodavci kukaju nema radnika.

Dhdh
Gost
Dhdh

Ovo su glupoati. Hotel sa jednim zaposlenim sklopi ugovor sa agencijom za ustupanje radnika i ti se radnici legalno po zakonu angazuju, a ne vode se kao zaposleni hotela jer to i nijesu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Nije samo ovo za hotele nego i radnici se ne plaćaju rade bez osiguranja jednostavno pljačka na svakom koraku ođe

Slavko
Gost
Slavko

Lideri u regionu!

Rodni i Del boj
Gost
Rodni i Del boj

Luderi u mućkama!

Boka bokeljima
Gost
Boka bokeljima

Pojedini hotelijeri imaju stotinu zaposlaneih kojima prikazuju plate od 200 eura,a ostatak od 200 eura isplaćuju na ruke.Postavlja se pitanje, odakle pare za na ruke i je li i to duplo podkradanje drzave i svojih zaposlenih?

djuradj
Gost
djuradj

…jedan ali vrijedan… :)))))))))))))))))))))))))

Cantona777
Gost
Cantona777

DUSKO ZAPOLSI ME DZABE CU RADIT!!!

Stari
Gost
Stari

Cudo nevidjeno u svim oblastima

Karolina
Gost
Karolina

Daa, hotelijeri ne smiju da kradu drzavni novac! To je ekskluzivno pravo politicara!!

Ajdemo nedje
Gost
Ajdemo nedje

Čuveni CG turizam sa privatnim/hotelskim plažama i privremenim lokacijama .

Send this to a friend