Ekonomija

Kako da kupujete i prodajete bitkoine?

Kriptovaluta bitkoin pokazala je respektabilan rast u posljednjih nekoliko godina, pa je samo u 2016. godini njena vrijednost porasla je za više od 126 odsto.

S obzirom na ove performanse, mnogi investitori pokazuju interes za vodeću kriptovalutu. Ali, postavlja se pitanje kako da bitkoine kupujemo ili prodajemo?

Uglavnom, postoje tri načina: putem bitkoin trgovina, bitkoin mjenjačnica ili offline kupovinom. Osnovni uslov za korištenje bitkoina je posjedovanje elektroničkog novčanika. Takav novčanik može se otvoriti na Bitkoin.org i podsjeća na tekući račun u banci, jer putem njega bitkoini mogu biti primljeni ili se mogu realizovati bankarski transferi koji su njima proizvedeni.

Transfer bitkoina se u načelu ne razlikuje od bankovnog transfera, ali se umjesto broja računa uzima adresa primatelja. Budući da se digitalna valuta šalje direktno bez posrednika od osobe do osobe, naknade su niže nego u bankama.

Za svakodnevnu upotrebu, bitkoin novčanik je prikladan za smartfon, ali je takođe moguće upotrijebiti novčanik za online plaćanja na računaru ili tabletu. Nakon preuzimanja i instaliranja bitkoin novčanika, on treba da bude zaštićen jakom lozinkom. Pristupni kod mora biti unesen prije svake transakcije.

Bitkoini takođe mogu biti kupljeni na takozvanom on-line bitkoin tržištu kao što su Bitkoin.de ili CleverCoin.com. Ovdje korisnici direktno trguju jedni sa drugima, tako da cijenu određuje ponuda i potražnja, koja pruža relativno nisku cijenu. Zavisno od tržnica, operateri nameću malu naknadu za razmjenu, za depozit i/ili za isplatu novca. Obično, međutim, ova naknada je manja od razlike u cijeni između kupnje i prodaje u mjenjačnicama.

Bitkoine možete kupiti i preko berzi kao što su Bitstamp ili BTC. Dok se trgovinom putem tržnica rukuje ručno, trgovina na berzama je automatizovana. Ovdje samo treba da odredite koliko novca vam treba i po kojoj cijeni kupiti ili prodati. Kada se u razmjeni nađe odgovarajuća ponuda, onda kupoprodaja bude prihvaćena. Vjerovatno najlakši način za kupovinu bitkoina online nude takozvane mjenjačnice, kao što su BTCDirect.eu ili Coinimal.com.

Ovdje možete bitkoine – ali i druge digitalne valute – po određenoj cijeni kupiti direktno od odgovarajućih operatora. Zavisno od mjenjačnica, prihvataju se različite mogućnosti plaćanja. Takvi biroi za razmjenu zahtijevaju bitkoine koji se potom prodaju, obično na bitkoin berzi. Kao rezultat, naknade su ovdje obično više nego kod direktne kupovine na mjestima za trgovanje. Ali, ovdje je kupovina lakša zbog toga što kupci nemaju verifikovan account – barem ne za manje iznose.

Bitkoini se ne moraju nužno kupiti na internetu, jer oostoji nekoliko načina kako se kriptovalute mogu kupiti online za gotovinu.

Različite platforme kao što je na primjer Bitkoin-Treff.de omogućavaju privatne sastanke sa trgovcima, a valja napomenuti da je trgovina anonimna i neregulisana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
milosav
Gost
milosav

okle klepite ove tekstove da mi je znat, .. ada napisite bar izvor oganj u njega

Send this to a friend