Ekonomija

Kako do posla u Njemačkoj i kakva je uloga Zavoda za zapošljavanje

Novi i znatno liberalniji zakon o useljavanju stručne radne snage koji u Njemačkoj stupa na snagu 1.marta, i građanima Crne Gore koji žele posao u Njemačkoj će omogućiti da se u toj državi jednostavnije zaposle.

U Zavodu za zapošljavanje Crne Gore za CdM kažu da su institucije Njemačke i Ambasada te zemlje u Podgorici nadležne za davanje zvaničnih informacija o viznom režimu i pratećim procedurama, a da Zavod za zapošljavanje Crne Gore posredovanje pri zapošljavanju u inostranstvu ostvaruje na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem kod inostranog poslodavca, pri čemu se poslovi posredovanja pri zapošljavanju u inostranstvu obavljaju u saradnji sa nadležnim organima, odnosno tijelima države zaposlenja.

Načelnica Odsjeka za EURES i međunarodno posredovanje u zapošljavanju u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, Gordana Vukčević, za CdM objašnjava da se posao u inostranstvu može naći i posredstvom privatnih agencija za zapošljavanje, direktnim obraćanjem inostranom poslodavcu ili javnim službama za zapošljavanje, ukoliko pružaju takve usluge.

“Uloga Zavoda prilikom posredovanja pri zapošljavanju u inostranstvu je, da prije svega, informiše naše građane o mogućnostima, kao i o pravima i obavezama. Naglašavam da nalaženje zaposlenja u inostranstvu ne zavisi od želje i volje pojedinaca da nađe posao u inostranstvu i da se preseli u drugu državu, već od potreba inostranog tržišta rada. Posao će naći samo ona lica za čijim obrazovanjem, znanjima i kvalifikacijama postoji tražnja na tom tržištu rada”, pojasnila je Vukčević.

Ono što posebno ističe Vukčević je da se u najvećem broju slučajeva traži radna snaga sa iskustvom i u skoro svim slučajevima se traže određeni stepen znanja jezika te države.

“Nivo znanja jezika zavisi od vrste poslova koja se obavlja. Npr. da biste nostrifikovali diplomu medicinske sestre/tehničara u Njemačkoj, potrebno vam je znanje njemačkog jezika minimalno na nivou B1/B2, za doktore min B2/C1, a često se zahtjevaju i dodatni testovi (znanje stručne terminologije, test razgovor doktor/pacijent i sl.) ili se može tražiti i veći nivo znanja”, napominje Vukčević.

Takođe, dodaje, razlog aktivnosti Zavoda kod zapošljavanja u inostranstvu je i da se minimiziraju nepravilnosti i obmane naših građana pri nalaženju posla u drugoj državi i sprečavnja nelegalnih migracija.

“Naime, vrlo često, i to putem društvenih mreža, koje je nemoguće kontrolisati, pojedinci, firme ili organizacije netačno informišu građane o mogućnostima zapošljavanja u inostranstvu i obećavaju im zaposlenje i “sređivanje papira”, uz finansijsku nadoknadu. Građani ili budu prevareni za taj iznos novca ili budu žrtve rada “na crno”, finansijske ili radne eksploatacije u toj državi”, navodi sagovornica CdM-a.

Napominje da posredstvom Zavoda nije bilo organizovanog slanja crnogorskih građana na rad u inostranstvo, kao i da Zavod ne vodi podatke o broju ljekara koji su se zaposlili u inostranstvu.

Prema riječima sagovornice CdM-a u Njemačkoj su najtraženiji inženjeri i IT specijalisti, metalski radnici i električari, hotelsko i restoransko osoblje, doktori medicine, medicinske sestre, domaćice, njegovatelji za starije osobe, radnici iz oblasti mehatronike, tehnike automatizacije, stručnjaci za sanitarnu tehniku i tehniku grijanja i klimatizacija, vodoinstalateri, elektrotehničari…

“Zahtjevi za većinu zanimanja su: uspješno završeno obrazovanje, praktična znanja i iskustva, znanje njemačkog jezika – nivo znanja zavisi od stepena stručne spreme i radnog mjesta, motivacija, kapacitet za timski rad, spremnost da se stiču nove vještine, dopadljiv CV…”, navela je Vukčević.

Crnogorski građani posao u inostranstvu mogu tražiti na više načina. Bez obzira u koju zemlju se putuje ili se želi naći zaposlenje, informacije o viznom režimu treba pribavljati jedino i isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) tih država kao i kod nadležnih institucija te države. Takođe, svaku informaciju dobijenu drugim putem neophodno je provjeriti u DKP-u i organima te države.

Na sajtu Zavoda za zapošljavanje građani mogu pronaći informacije o načinu traženja posla u inostranstvu.

Njemačkoj potreban veliki broj radnika

Broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj je 1,4 miliona, prenijeli su mediji  pozivajući se na podatke tamošnje Savezne agencije za zapošljavanje. Kako piše Dojče vele, toj zemlji do 2030. godine nedostajaće šest miliona radnika.

Prema podacima portala Gehalt.de, najveće plate u zemlji imaju iskusniji doktori koji godišnje zarađuju oko 115.320 eura bruto, stručnjaci za prodaju ili akvizicije sa zaradom od 99.635 eura bruto, zatim direktori fondova 83.640 eura i doktori specijalisti sa 80.720 eura bruto godišnje.

Među najplaćenijima su još i finansijsko-računovodstveni menadžeri, regionalni menadžeri prodaje i statističari.

Kako navodi Gehalt.de, radnici na jugu Njemačke primaju znatno veće plate od ostatka zemlje, a najveće plate su zabilježene u pokrajini Hesse.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Student
Gost
Student

Zasto gospodo uporno potencirate Njemacku ?
Objasnite malo blize ..
Imamo I Sloveniju zar ne?

Risto Maniti
Gost
Risto Maniti

Pišite kako se može dobiti radna viza za Rusiju,Srbiju,Bjelorusiju,ove moje litijaše i molebance više to interesuje nego vatikanski zapad i mrska Njemačka.

Dejo baćuša
Gost
Dejo baćuša

Zorane možda te zovne moj brat unuk gazde mediterana prvi najbogatiji covjek na svijetu udarilo ga je auto.

Dejo baćuša
Gost
Dejo baćuša

Sanele mucevicu da se pomirimo.

Dejo baćuša
Gost
Dejo baćuša

Ima u njemacku benificija.

😍😂😂😂😂😂😂
Gost
😍😂😂😂😂😂😂

Pravda za mladost Crne Gore

Bokelj
Gost
Bokelj

Znam da ovi te šetaju neće u Njemačku i mrski Zapad, oni idu u srbijU i rusijU.

Jovo
Gost
Jovo

Žalosno da tjeramo dikecu da odu van svoje države da rade.
Živa istina

Prešo
Gost
Prešo

Doktor medicone u Tivat 650€ ,a vatrogasac 800€.Komandir 1550€.Učite da budete vatrogasac

eu kolonija
Gost
eu kolonija

više je vatrogasaca od doktora a samim tim I više glasova na izborima.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Vatrogasci primaju 700, doktori 800, imam ih oboje u familiji pa znam. Nemoj mislit da vatrogasac ne zasluzuje tih 700. Komandiri i to se ne razumijem ali im sigurno jesu velike plate.

Bnjj
Gost
Bnjj

Tragedija što uopšte ima potrebe da se iz Cg iseljava zbog ekonomije. Bogata država sa malo stanovnika ali lošom upravom

Zabjelo
Gost
Zabjelo

E sad ce da bude napustanje broda hahahaha

V.Cernozemski.
Gost
V.Cernozemski.

O KUKALO srpstvo 👯💏UGASENO….

Djed moj
Gost
Djed moj

ZAR OVDIJE CDM NE POTENCIRA I SIRI “”” EPIDEMIJU ODLASKA MLADIH “”:????
samo moj djed pita .on je moja najmudrija Crnogorska glava

zecki a svecki
Gost
zecki a svecki

neka ide sefff

Prle
Gost
Prle

Zamislite da Šveđani ili Njemci uče svoju omladinu kako da odu iz zemlje.
Pukla je ova naša država!

Wilkins
Gost
Wilkins

Ove naše ne treba učit. Sve znaju, samo ne umiju da se zaposle kod nas, za to treba extra znanje.

Kotor odje
Gost
Kotor odje

POLITICKA SKOLA DPS

Kličevo
Gost
Kličevo

Pa neće svi koji odu raditi kao vrhunski doktori. Većina balkanaca radi poslove koje rade i ođe, vozači dostave, magacinsko osoblje, zanatlije na građevini, pomoćno osoblje u građevinarstvu i ugostiteljstvu …. Kolike su neto plate na tim poslovima. Na primorju sam sretao dosta građevinaca i keramičara i naših i iz okruženja, niki neće da kaže koliko se zaradi, ima li… Više »

Domacin
Gost
Domacin

Hocemo evropsku crnu goru,za 20 godina bojim se bice pusta -gora-a nego sta nego ce se nauciti jezik i karta u jednom pravcu-odje samo crnogorce ovi koji su na dobra mjesta a koliko je vole ………

Bnjj
Gost
Bnjj

Dpsovci će naselili Turke, Arapw, Induse, Afrikanci……

Djed moj
Gost
Djed moj

DJECIO BJEZITE ODAVDE

Lovcenac
Gost
Lovcenac

Ich arbaite nein!!🎤🎤🎤🎤samo pevam Dacic

kapljo rose
Gost
kapljo rose

Ovo je nacionalna bruka, da državni zavod za štelovanu statistiku(pardon, zapošljavanje) promoviše inostrana radna mjesta, pomaže strane ekonomije i pravi direktnu štetu domaćoj ekonomiji, državi i građanima koji ga finansiraju. Podrivaju temelje državne ekonomije, zajedno sa vladom koja to radi decenijama za račun kaste privilegovanih pojedinaca, u kontinitetu. Siromašni smo, primitivni, lošeg obrazovanja, nijesmo najpametniji, ali pored ovakvih štetočina dobro… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo

Milanko
Gost
Milanko

Treba se dobro ozeniti i zivjet ka car!
Kakva Njemacka i bakraci,zivjeli suknjasi!

Vera
Gost
Vera

Jope za Minken. Pozdravite Radosava kad ga vidite. Odje je ljepota poroka.

jadran
Gost
jadran

Najbolja opcija. Za 20€ za front da ides na litije i 50€ da gladas za dps hehe. Jeste avetni. Politika vam pamet popila.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

ipak nije sve tako crno u crnoj gori.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Koliko samo ja znam DPSovaca mladih koji su za sitne novce agitovali za DPS pa opet na kraj otisli odavde.Ovi vladaju 30 godina i jos nam serviraju priče o crkvi, jeziku, naciji…a plate ne mrdaju sa 300 eura.Vala Milo da si sve pozlatio, a nijesi…vakat je da ides…

Dubaji
Gost
Dubaji

Osim Njemacke mladi imaju razne drzave Evrope Imate Dubaji I mnogi mogu otici tamo jer su plate mnogo vece nego u Evropi ..Njih ne zanima koje ste vjere I nacije. Oni traze znanje……I samo je potrebno znati Engleski.. ( Primjer bez skole ;; bebi siterka prima platu preko 2000 eura) Eto omladino da vam pomognem da sto prije bjezite da… Više »

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Radiš li ti u Duba(J)i, i zašto ne?

Iz tudjine
Gost
Iz tudjine

Ja radim I sve sto je napisao je istina
Mnogo ima Hrvata Srba I Crnogoraca
Radis I znas zasto si tu .Mnogo poslova ima samo ako trazis …Srecno

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bolje je za sendvic braniti DPS po portalima nego ici u Njemacku

Velimir
Gost
Velimir

Da nije DPS a,nikad ne biste gledali Njemacku!
Jos bi vam I mama bile SANKCIJE!
Vasa politika je retrogradna i anticivilizacijska!

Црногорац
Gost
Црногорац

Nijesam ja isao da branim Dubrovnik nego Djukanovic. Ko je postrojavao borce na ratistu

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Imaš bolju varijantu, za 20e da učestvuješ na Litije😉

Andjeo
Gost
Andjeo

Jos bolju za 50 e da glasas dps

Andjeo
Gost
Andjeo

Jos bolju za 50 e da glasas dps

Neka to
Gost
Neka to

Ajmo izdajnici idite za Beograd da cistite ulice

Kotor odje
Gost
Kotor odje

E da
Tebi svi izdajnici ko nije za dps
Moras malo izaci van svijeta dps

Send this to a friend