Ekonomija

Kamata za Hiljadu plus 2,99 odsto

Nova faza rješavanja stambenih potreba po povoljnim uslovima trebalo bi uskoro da počne i već je izvjesno da će fiksna kamatna stopa biti najmanja do sada i iznosiće 2,99 odsto, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja u turizmu, Marko Čanović, kazao je Pobjedi da su trenutno u fazi pregovora sa bankama u vezi sa svim uslovima za kreditiranje projekta Hiljadu plus stanova.

“Na osnovu dosadašnjeg toka pregovora, fiksna kamatna stopa bi trebala da iznosi 2,99 odsto, na period ne duži od 20 godina”, rekao je Čanović dodajući da očekuju da će javni poziv biti raspisan u februaru, nakon završetka pregovora da predstavnicima banaka i građevinskih kompanija.

Javni poziv za građane biće raspisan u martu.

Čanović je kazao da su u ovoj fazi predviđena sredstva u iznosu od 20 miliona eura.

“Imajući u vidu nižu kamatnu stopu i novitet u ovom projektu, a to su stanovi iz starogradnje, koji će uticati na smanjenje cijene stana po metru kvadratnom, očekujemo da će od 450 do 500 domaćinstava, odnosno hiljadu članova tih domaćinstava riješiti stambeno pitanje”, naveo je Čanović.

U Projektu Hiljadu plus, kako je podsjetio, mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

“Planirano je da se 40 odsto kredita dodijeli zaposlenim u javnom sektoru, a 30 odsto bračnim parovima do 35 godina života. Posebna pažnja se poklonila osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima, porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladima koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtvama nasilja u porodici”, objasnio je Čanović.

Uslovi su da je podnosilac molbe crnogorski državljanin, da ima prebivalište na teritoriji Crne Gore, da nijedan član domaćinstva nema u svojini stambeni objekat ili više od trećine stambenog objekta u Crnoj Gori u susvojini u posljednje tri godine od podnošenja zahtjeva za dodjelu kredita, da je kreditno sposoban i da zadovoljava kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja.

Novina u ovoj fazi projekta je ponuda u starogradnji, a stanove mogu nuditi i građani i preduzeća, s tim da prodavac mora imati posjedovni list bez tereta.

“Jedan od ključnih uslova je i da taj stan mora ispunjavati minimalne uslove energetske efikasnosti. Energetski pregled obuhvata prikupljanje podataka o karakteristikama objekta koje utiču na potrošnju energije i utvrđivanje finalne potrošnje energije. Energetski pregled obavlja osoba koja ima ovlašćenja Ministarstva ekonomije”, rekao je Čanović.

Prema njegovim riječima, spisak obučenih stručnih osoba se može naći na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

Čanović je podsjetio da je treća faza rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima, nastavak prethodna dva projekta Hiljadu plus, koja su realizovana 2010-2011. i 2015-2017. godine u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, u kojima je 809 porodičnih domaćinstva, odnosno 2,15 hiljada građana riješilo stambeno pitanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maja
Gost
Maja

Ovaj projekat je socijalni, stanovi se tretiraju kao socijalni. Ja u ovom projektu ne vidim ništa socijalno, kod banke uzmete kredit i platite kamatu. Postavlja se pitanje dje ide novac od kreditnog zaduženja? I sta se tim novcem u ovom projektu stvarno financira?

MIRA
Gost
MIRA

Interesuje me,obzirom da sam u proslom krugu 1000+ konkurisala zajedno sa suprugom..znaci bili smo udruzili sredstva…gdje smo dobili Vaucer u vrijednosti od 17000 €…i naravno sa tim nijesmo mogli nista ZATO sto su supruga izuzeli iz toga i priznali samo MOJ LICNI DOHODAK jer je suprug radnik KAP-a..koji je bio i jos uvijek je u Stečaju….da li ce i sad… Više »

Doktor
Gost
Doktor

Moze i u bankama po toj stopi.Zvanicno im je 4,5%…Al daju i za manje.Problem su skupi stanovi a niske plate i tu ne pomaze nikakva kamatna stopa.

Ac Milan
Gost
Ac Milan

Nije 3 nego 2,99!!!

Zabjelsko
Gost
Zabjelsko

Sram vas bilo. Ja sam kao radnik sa visokom stručnom spremom na poziciji šefa dobio kamatu od 13 % samo zbog toga jer dolazim iz privatnog sektora. Ali, izbora nisam imao. Negdje se mora raditi. FIrma u kojoj radim plaća uredno sve moguće poreze i doprinose i državi i zaposlenima i na B listu je banke, a državne firme duguju… Više »

Milorad
Gost
Milorad

13% ooohhooo bog da ti pomogne druze to je cist lopovluk i nepravda za tebe.

Milorad
Gost
Milorad

U holandiju je kamata za nekretnine oko 2.8 do 3.3 u banku a ima jedan drzavni fond koi daje kredite na osnovu dece sto vise dece vise para ti odobre a kamata je 0.9. Kod nas nebi bilo lose da drzava daje kredit od nekih 0.9 posto . Ali mi smo takvi ljudi moze za sebe nesto da sredimo a… Više »

Idemo dalje
Gost
Idemo dalje

Došla voda do poda treba spašavati građevinsku mafiju, pa se ko sad sjetili da smanjuju kamate.Čanoviću to je poodavno trebalo omogućiti svim.građanima i raditi za dobro svih a ne za ove što nam papreno naplaćuju kvadrate.

Horacije
Gost
Horacije

Uprao tako.
Treba prodati sve one silne stanove po PG i primorju, dje je napravljeno stanova kao da CG ima preko milion stanovnika.
A ovaj Canovic je bas ono strucan, vidi mu se … ufffffff

Deksi
Gost
Deksi

I sta ste olaksali??? Sa minimalnim poznanstvom nekoga od referenata banke se dobija ispod 3% kamate!!! I sta ste realno uradili? Da niste olaksali uslove?

Dale
Gost
Dale

U Crnoj Gori ne postoji kamata ispod 3%. Čak ni varijabilna, da se o fiksnoj i ne govori.

POJK
Gost
POJK

Ovdje je problem samo postojanje komisija koje će da odluče šta zadovoljava uslove za buduće stanove. Pa ako gde treba pustiti slobodno tržište i kupcima omogućiti izbor to je tržište nekretnina. Dovoljno im je obezbijedi samo povoljne uslove kreditiranje, a cijene stanova i njihov odabir prepustiti njima. I ovakve akcije ne treba sprovoditi, jer odjednom ovolika tražnja za stanovima dovodi… Više »

POJK
Gost
POJK

Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.

Kotorgrad1
Gost
Kotorgrad1

To sto vi nudite moze se i bez vas..uz neke veoma male razlike sto se kreditiranja tice

Send this to a friend