Ekonomija

Kamata za kašnjenje povećana na osam odsto

Centralna banka Crne Gore objavila je da se od početka ove godine primjenjuju nove stope zateznih kamata od osam odsto. Odluku o utvrđivanju stope zatezne kamate od 1. januara do 30. juna ove godine zvanično je donio guverner Radoje Žugić, na osnovu izmjena zakona kojim se uređuje ova oblast, pišu Dnevne novine.

CBCG, kao centralna monetama istitucija, predložila je još sredinom marta prošle godine izmjenu legislative kojom je definisano da ta stopa iznosi sedam odsto. Ova zatezna kamata važila je protekle dvije i po godine i bila je najniža od 1. januara 2010. godine kada je počela primjena Zakona o visini stope zatezne kamate.

“Predloženo je da stopa zakonske zatezne kamate, koju plaća dužnik koji zakasni sa plaćanjem u slučaju kada ona nije uređena ugovorom, bude u visini osnovne stope zatezne kamate koju utvrđuje Evropska centralna banka (ECB) za glavne operacije refinansiranja, uvećane za osam odsto. Važećim zakonom uvećanje je sedam odsto. Ova stopa Evropske centralne banke je nula odsto”, naveli su iz Savjeta CBCG nakon što je 13. marta usvojen nacrt izmjena Zakona o visini stope zatezne kamate.

Stopa zatezne kamate od osam odsto bila je u prva tri perioda primjene zakona. Kako su istakli iz CBCG, izmjena regulative posljedica je usaglašavanja sa Direktivom Evropske unije o borbi protiv kašnjenja u plaćanju u komercijalnim transakcijama.

Zakonom je od ranije definisano da se stopa zatezne kamate utvrđuje na šest mjeseci, a obračunava godišnje u visini osnovne stope zatezne kamate, koju utvrđuje ECB za glavne operacije refinansiranja, uvećane za sedam procentnih poena. ECB potvrdila je da njena kamatna stopa za refinansiranje ostaje nula, a na štednju -0,4 odsto i najavila da će takav trend sigurno ostati do ljeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sveti tajo
Gost
sveti tajo

Kako objasnjavate to da su kamate u Crnoj Gori najvece u regionu a da ne pominjem EU I Ameriku ?

joko
Gost
joko

samo tako,zatežite da se što prije poubijamo/SAMOUBIJAMO/pa dako se počine jednom.

Slavko
Gost
Slavko

Veselo!

prognoza
Gost
prognoza

drzava sa sistemom i ljudima koji je vode neminovno je da u svojoj ekonomiji vidi ovakav izlaz. naravno po narodu. mi kasnimo a oni zakasnili pojeli popili a sad kako da platimao a kome da baplatima. jagnjeći debili vode drzavu

Send this to a friend