Ekonomija

Kampanja države u zapošljavanju domaćih radnika

Zavod za zapošljavanje počeo je sa održavanjem sajmova zapošljavanja u sjevernom i centralnom regionu Crne Gore. Sajmovi su predviđene aktivnosti u okviru javne kampanje države “Zaposlimo domaće”, koju realizuju Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje, uz podršku ministarstava turizma, ekonomije, unutrašnjih poslova, Poreske uprave, Uprave za inspekcijske poslove, Centra za stručno obrazovanje, poslodavačkih asocijacija, sindikalnih i studentskih organizacija, te lokalnih uprava.

“Kao što je i najavio direktor Zavoda Suljo Mustafić, na nedavnoj panel konferenciji, već smo krenuli u aktivnosti organizovanja sajmova zapošljavanja u sjevernim opštinama. Prvi je održan juče u Beranama, u zgradi Polimskog muzeja. Danas, 11. aprila sajam je u Bijelom Polju, u hotelu Franca, I sprat, a u Pljevljima, sjutra, 12. aprila, u prostoru Doma vojske Crne Gore. Takođe, sajmove zapošljavanja održaćemo i u Nikšiću 16. aprila (Sportski centar), ali i u Podgorici 17. aprila (Skupština opštine Podgorica)”, najavila je načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima mr Sonja Ivanović.

S obzirom na to da je turistička sezona na pragu, a velike su potrebe za domaćom radnom snagom od strane poslodavaca sa primorja, Zavod, kako je navela Ivanović, koristi sve mehanizme u cilju povezivanja poslodavaca i tražilaca posla, u namjeri da zadovolji kadrovske potrebe privrede i smanji nezaposlenost u Crnoj Gori.

Ona očekuje odziv velikog broja poslodavaca koji su iskazali potrebe za zapošljavanjem sezonske radne snage.

Istovremeno, u svim biroima rada u toku je informisanje i animiranje nezaposlenih lica da prisustvuju sajmovima zapošljavanja, pripreme svoje radne biografije i predstave se poslodavcima.

Vrijeme održavanja sajmova je od 12 do 15 časova.

Elektronsko anketiranje poslodavaca

Zavod za zapošljavanje počeo je elektronsko anketiranje poslodavaca iz primorskih opština.

U cilju kvalitetne pripreme ljetnje turističke sezone 2019, Zavod je pozvao poslodavce da na partnerskoj osnovi, učestvuju i daju puni doprinos, kako bi na polju zapošljavanja radnika iz Crne Gore ostvarili što bolje rezultate.

U namjeri da posredovanje poslodavcima podigne na najveći mogući nivo, Zavod je ove godine osmislio i realizuje čitav set usluga: on-line selekcije kandidata, obilazak poslodavaca, mini sajmove zapošljavanja, on-line anketiranje poslodavaca.

“Anketu poslodavaca su proteklih godina radili naši savjetnici prilikom obilaska poslodavaca. Ove godine, u cilju efikasnijeg i efektnijeg prikupljanja i obrade podataka, odlučili smo da aktivnost anketiranja poslodavaca realizujemo on-line.
Upitnik sadrži osnovne podatke o poslodavcu, potrebnim zanimanjima i brojem izvršilaca, uslovima rada (visina zarade, obezbijeđen smještaj i ishrana, period rada). Podaci će se koristiti isključivo u svrhu istraživanja, na osnovu kojih će Zavod planirati mjere i aktivnosti u cilju obezbjeđenja potrebne radne snage u sezoni”, objašnjava Sonja Ivanović, dodajući da su upitnici poslati na 500 adresa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ovako je
Gost
Ovako je

Ovo je smiješno. Naši ,,nezaposleni” priznaju samo stolicu i olovku kao posao. Neko bogami mora i da stvarno radi, da bi imalo šta da se piše. U ugostiteljstvo i građevinu, gdje najviše radnika nedostaje, malo ko hoće, čak bez obzira na platu.

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Nasi nezaposleni ne kapiraju da u svom propalom gradu ne mogu da se zaposle i umjesto da malo odu iz grada da odrade sezonu u neki perspektivniji grad i pokusaju zaraditi bar nesto da se maknu s vrata familiji oni nece ker im plata nije preko 300e. A to sto jedu i spavaju dzabe ne racunaju (jos 300).

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Bjezite u inostranstvo tamo je postenije.namijestaju tajkunima i kriminalcima robovsku radnu snagu,iskoristavaju tesku situaciju i siromastvo u cg.

Send this to a friend