Ekonomija

KAP da naplati od države 8,7 miliona eura

KAP gains in bankruptcy

Apelacioni sud je usvojio žalbu kompanije Ceac Holding Limiteda Olega Derpaske i ukinuo rješenje predsjednika Privrednog suda i stečajnog sudije Blaža Jovanića, kojim je on odbio zahtjev CEAC-a da on kao predmetni stečajni sudija naloži stečajnom upravniku Kombinata aluminijuma Veselinu Perišiću da pokrene od države postupak naplate iznosa od 8,72 miliona eura, pišu Vijesti.

Deripaska je tražio da stečajna uprava naplati taj novac na osnovu odluke Arbitražnog suda iz Beča, a odnosi se na neisplaćene subvencije za električnu energiju prema ugovoru Vlade i CEAC-a iz 2009. godine. Taj novac išao bi u stečajnu masu iz koje se isplaćuju povjerioci.

Ispitujući pobijano rješenje Apelacioni sud je našao da je žalba (CEAC-a) osnovana.

“Ne može se prihvatiti stanovište prvostepenog suda da stečajni sud nije ovlašćen da nalaže stečajnom upravniku da pokrene postupak, podnese tužbu, angažuje advokata, zaključi poravnanje, povuče tužbu ili da se odrekne tužbe u postupku pred sudom ili organom uprave u Crnoj Gori ili inostranstvu, jer to ne prozilazi iz navedenih zakonskih odredbi”, ističe se u presudi Apelacionog suda.

CEAC, kao jedan od najvećih povjerilaca KAP-a u stečaju sa potraživanjem od 50 miliona eura, podnio je stečajnom sudiji Jovaniću zahtjev za prinudno izvršenje radnje koju je stečajni upravnik Veselin Perišić trebalo da preduzme, a nije je preduzeo.

Traženo je da stečajni sudija naloži upravniku da u ime i za račun KAP-a pokrene postupak radi naplate iznosa od 8,72 miliona eura protiv države Crne Gore, koji iznos, kako se navodi u zahtjevu CEAC-a, država duguje KAP-u na ime ugovorenih državnih subvencija za isporuku struje. Advokati CEAC-a istakli su u zahtjevu da je Arbitražni sud u Beču 12.01.2017. utvrdio da Crna Gora nije ispoštovala svoje obaveze iz ugovora o poravnanju od 16.11.2009.godine, a koje se odnose na plaćanje PDV-a na subvencije za isporuku električne energije, i da je Crna Gora u obavezi da plati KAP-u dodatnih 8,72 miliona eura.

Iz privrednog suda je Vijestima juče rečeno da će postupiti po odluci Apelacionog.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubo
Gost
Ljubo

EKA MU PILJAR PLATI

selo veselo
Gost
selo veselo

Neće piljar-kondukter nego selo veselo, moj Ljubo.

Send this to a friend