Ekonomija Ekskluzivno za CdM: Održali smo obećanje dato Crnoj Gori

Karisma inovacijama u turizmu revitalizovala turističku ponudu u Ulcinju

Nemanja Kostić, direktor za Istočnu Evropu globalne hotelske grupacije Karisma Hotels & Resorts, sumirao je utiske u godini iza nama, govorio o budućim planovima ove kompanije, koja je javnosti poznata po hotelima u Ulcinju – Holiday Village Montenegro i The Long Beach Hotel Montenegro, kao i hotelima u Hrvatskoj – Sensimar Kalamota Island, Sensimar Adriatic Beach Resort i Sensimar Makarska, globalnoj strategiji ove kompanije, odnosu prema zaposlenima, te se osvrnuo na svjetske događaje koji su obilježili 2019-u, odnosno bankrot kompanije Thomas Cook i Brexit, tj. kakve su uticaje ova dva značajna događaja imala na opštu ekonomiju, i kako se to može odraziti na aktere u turizmu i turizam uopšte.

Da li ste zadovoljni poslovanjem u 2019. godini?

Kao neko ko je direktno odgovoran ne samo za rezultate kompanije Karisma Hotels & Resorts, već i za kreiranje dugoročne strategije, moram Vam priznati da je moj zadatak da uvijek težimo višim ciljevima od onih koje smo sebi postavili kao zadatak. U svakom slučaju, 2019. godina je, u poslovnom smislu bila umnogome neobična i vrlo izazovna. Ipak, mi smo sve naše ciljeve uspješno realizovali, i okrenuli se novim planovima našeg razvoja. U 2019. smo imali značajan rast broja gostiju u odnosu na 2018, i sa ponosom bih istakao da smo premašili broj od 150 000 noćenja. Napomenuo bih da su postojeći kapaciteti hotela Holiday Village Montenegro i The Long Beach Hotel Montenegro u punoj funkciji, i da smo ove godine donijeli odluku da usluge naših hotela budu dostupne gostima tokom čitave godine, a da kao dodatni sadržaj, za zimski period i praznike, gostima ponudimo novoizgrađeni zatvoreni bazen. Ovim je Ulcinj dobio najveći bazen na zatvorenom, pored već postojećeg najvećeg bazena na otvorenom u Crnoj Gori u sklopu Karisminog kompleksa, a sve ovo upotpunilo je turističku ponudu najjužnijeg grada Crne Gore i van ljetnje sezone.

Šta biste izdvojili kao poseban poslovni uspjeh u godini za nama?

U prvi mah, kao logičan odgovor na Vaše pitanje, bih pomislio da je najveći poslovni uspjeh rekonstrukcija postojećih i izgradnja dodatnih kapaciteta i sadržaja od 100 hotelskih jedinica u sklopu kompleksa Holiday Village Montenegro. Činjenica je da smo za nepune dvije godine uz podršku državnih i opštinskih institucija, crnogorskih kompanija partnera i građana uspjeli da realizujemo investiciju od oko 24 miliona eura, što smatramo, takođe, velikim uspjehom. Ali, ove investicije imaju dalekosežnije pozitivne efekte. Činjenica da je TUI, strateški partner Karisme, nakon više decenija, otvorio direktne linije sa tri aerodroma iz Ujedinjenog Kraljevstva, učinila je da je Crna Gora sada uspješno pozicionirana i nadasve dostupna jednom od najvećih tržišta Evrope. Dakle, ako bih morao da nešto izdvojim, ovo bih svakako okarakterisao kao najveći benefit za crnogorski turizam, i ono što je Karismi veoma važno, i za lokalnu zajednicu. Benefite od ovakvog pristupa ima i budžet Crne Gore , te brojne kompanije sa kojima imamo uspješnu saradnju.

Jeste li se susretali sa većim problemima u poslovanju u Crnoj Gori?

Ovo je tema o kojoj često, unutar kompanije, razgovaramo, i ja sam se u više navrata osvrtao na infrastrukturu, za koju vjerujem da je esencijalna za razvoj svake destinacije. Raduje me činjenica da se posljednjih godina intenzivno radi na poboljšanju sveukupnog poslovnog ambijenta, kao i na rješavanju svih infrastrukturnih izazova, i to je vrlo jasan signal za sve postojeće i potencijalne nove ulagače, kako u sektoru turizma, tako i u ostalim privrednim granama. Svjedoci smo realizacije velikih investicija u Crnoj Gori, koje će dodatno obogatititi turističku ponudu, te značajno uticati na razvoj same destinacije. Vjerujem da će ovaj razvoj doprinijeti ubrzanju ekonomskih procesa, i to je neminovnost. Bilo bi neiskreno kada bih rekao da nema poslovnih izazova u Crnoj Gori, ali tako je i na ostalim destinacijama na kojima poslujemo, jer svaka destinacija ima svoje specifičnosti. Svi razumijemo izazove, i vidimo prilike gdje bi nešto trebalo poboljšati kako bismo imali stabilan ekonomski rast. To je više nego očigledan prioritet Vlade i državne administracije, i siguran sam u kontitnuitet ekonomskog rasta. Doprinos održivom razvoju Crne Gore je strateška odrednica našeg poslovanja.

Kakvi su planovi kompanije na čijem ste čelu za narednu godinu?

Mi kao kompanija smo orijentisani ka kontuinuiranom razvoju i inovacijama, i svi naši planovi su u tom duhu. Međutim, 2020. godina je godina naše stabilizacije nakon intenzivnih ulaganja u proteklom periodu, tako da ćemo u narednih par mjeseci realizovati još jednu značajnu investiciju u naš The Long Beach Hotel Montenegro, i to kroz adaptaciju zajedničkih površina (lobby, lobby bar, restoran & common areas), kao i ulaganje u Holliday Village Montenegro, kako bismo u potpunosti bili sigurni da ćemo u 2020. odgovoriti na sve zahtjeve naših gostiju.
Prateći dinamičan turistički razvoj Crne Gore, kao odgovor novim izazovima i razvojnim planovima, istakao bih da smo restruktuirali naš izvršno – operativni tim. Vjerujem da će novi menadžment svojim bogatim međunarodnim iskustvom doprinijeti realizaciji naših poslovnih ciljeva.

Koliko zaposlenih je u Vašoj kompaniji, a koliko ih je iz Crne Gore, i koje su prosječne zarade Vaših uposlenika?

Karisma Hotels & Resort zapošljava oko 9000 ljudi, dok u Crnoj Gori, u punom kapacitetu, Karisma Hotels Adriatic Montenegro zapošljava približno 400, i to pretežno iz Crne Gore. Poznato je da prioritet u zapošljavanju dajemo lokalnom stanovništvu, to se pokazalo uspješnim, te će nam to biti strategija i u budućnosti.

Istakao bih činjenicu da se najveći broj zaposlenih zadržao u kompaniji, i da naša poslovna strategija očigledno daje rezultate. Tome ide u prilog i činjenica da je naša kompanija sertifikovana i nalazi se na listi “Great Place To Work” kompanija.

Zarade su poslovna tajna svake kompanije i pojedinca, ali se trudimo da imamo najbolje kadrove, a to iziskuje reciprocitet.

Planirate li širenje poslovanja u Crnoj Gori?

Globalna strategija kompanije Karisma Hotels & Resorts je orijentisana ka održivom razvoju i inovacijama, i u tome smo poznati u svijetu. U svim našim planovima, bili oni na kratki, srednji ili duži rok, pratimo elemente globalne strategije, te su u tom smislu planovi za dalji razvoj kako u Crnoj Gori, tako i na ostalim destinacijama, neupitni. Mi čvrsto vjerujemo u Crnu Goru kao destinaciju i njeno dugoročno pozicioniranje kao jedne od najljepših i najatraktivnijih destinacija na Mediteranu. Takav ćemo pristup imati u donošenju svih odluka o našim daljim razvojnim planovima.

Da li postoje negativni efekti Brexita, te kako vidite situaciju sa Thomas-om Cook-om?

Brexit, odnosno izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, je neizostavna tema, kako u poslovnom svijetu, tako i svakodnevnom životu svih nas. Zapravo, svi očekujemo da se to i formalno dogodi, dok negativne efekte Brexita osjećamo u posljednje dvije godine, odnosno od momenta kada je najavljen. Taj događaj je zasigurno uticao na mnoge ulagače i globalno se očitao u planovima brojnih korporacija. Iz mog ugla, Brexit bi trebalo posmatrati kao jednu trenutnu okolnost, koja u datom trenutku može poremetiti poslovne planove i aktivnosti, ali ne predviđam dugoročno nepovoljan uticaj.

Naša globalna strategija jeste, kao što sam već istakao, u vezi sa održivim razvojem i inovacijama, te stoga i ovakve vrste promjena na tržištu mi moramo anticipirati, i reagovati na njih na način da malo ili nimalo utiču na naše poslovanje.

Iako mi kao kompanija nismo sarađivali sa njima, za mene, a siguran sam i za većinu industrije, posrnuće Thomas-a Cook-a predstavlja događaj u novijoj istoriji u koji niko nije želio da vjeruje. Iako je bilo indicija posljednjih godina da do ovog scenarija može doći, ovaj događaj zasigurno nikog nije ostavio ravnodušnim. Thomas Cook je opsluživao preko šest miliona putnika godišnje, i taj dio tržišta će prirodno pripasti konkurentima, te ne vidim bojazan da će imati negativnih uticaja na tržište kao takvo.

Što vidite kao prednosti, a što kao mane u crnogorskom turizmu?

Možda ja nisam najrelevantniji sagovornik, s obzirom da sam vrlo subjektivan kada je Crna Gora u pitanju, ali ću se potruditi da Vam iz moje perspektive dam odgovor na ovo pitanje. Činjenica je da Crna Gora ima izvanredan geografski položaj, te da se nalazi na samo par sati leta od najvećih gradova Evrope, i baš tu dostupnost vidim kao jednu od najvećih prednosti u odnosu na neke udaljenije destinacije.

Na svima nama je da iskoristimo ovu prednost. Ne zaboravimo bogatu istoriju i kulturnu baštinu Crne Gore. Takođe, mogućnost da u jednom danu promijenite ambijent i okruženje, i da obalu zamijenite živopisnim planinskim predjelima, zasigurno izdvaja Crnu Goru od ostalih destinacija. Sve prethodno pomenuto, Crnu Goru pozicionira u samom vrhu evropskih turističkih destinacija.

Ipak, rast koji Crna Gora bilježi posljednjih godina, prosto nameće određene izazove, i neke od njih smo već pomenuli. Neizostavna prepreka je trzište rada koje je vrlo ograničeno, i ako u tom djelu svi zajedno ne preduzmemo inicijativu, suočićemo se sa ozbiljnim nedostatkom kvalitetnih kadrova. Kao posljedicu ćemo imati nedovoljno konkurentnu uslugu, i dalji razvoj destinacije bi bio vrlo upitan. Vjerujem da će u narednom periodu fokus svih nas biti na prevazilaženju tog nedostatka, kroz stvaranje pozitivnog ambijenta za stalna ulaganja, i edukaciju naših sadašnjih i novih kadrova.

Osvrnuo bih se i na sportski turizam, koji smo po mom mišljenju zapostavili. Ne bih ulazio u razloge zbog čega je to tako, ali moram da napomenem da posebno na jugu Crne Gore imamo idealne uslove i veliki potencijal za razvoj sportskog turizma. Praktično od novembra, pa sve do kraja aprila bismo mogli da ugostimo sportiste, koji bi svoj pripremni period proveli na Velikoj plaži. Vremenski uslovi u tom periodu su jako povoljni i time ispunjavamo osnovni preduslov. Zašto se ne bismo ugledali na neke destinacije, koje su kroz sportski turizam produžili sezonu na skoro cijelu kalendarsku godinu? Uzmimo Kipar ili Tursku (Antalija) kao primjer – isto to možemo i u Crnoj Gori, u Ulcinju.

Potrebna nam je jasna strategija i podrška institucija, ali skoro sam siguran da bismo kroz jedan takav projekat trajno riješili pitanje sezonalnosti, a dalje stvorili daleko povoljnije uslove za ulagače, koji su zainteresovani za ulaganja na Velikoj plaži. Istakao bih da bi produženje sezone uticalo na smanjenje broja sezonskih radnika, koji bi praktično dobili cjelogodišnje ugovore.

Ovo bi trebalo da nam bude prioritet, s obzirom na pozitivne efekte koje bismo imali realizacijom ovog projekta.
Karisma daje svoj doprinos kroz kontinuirane edukacije, a vidjlive su i brojne inicijative resornog ministarstva, Privredne komore Crne Gore, Opštine Ulcinj, te brojnih ostalih učesnika.

Dalje, ove godine smo svjedoci činjenica, da je aerodrom u Tivtu opslužilo milionitog putnika, a da je aerodrom u Podgorici postavio rekorde u svom poslovanju, koje jasno ukazuju na trend i potrebu proširenja kapaciteta vazdušnih luka u Crnoj Gori. Sa povećanjem kapaciteta, stvorićemo preduslov za dalji razvoj hotelskih kapaciteta i diversifikaciju turističke ponude Crne Gore.

Uticaj društvenih mreža na promociju destinacije?

Živimo u doba digitalizacije, i informacije su dostupnije nego ikada, svidjelo se to nama ili ne, uticaj socijalnih mreža na društvo je nemjerljiv. Danas bilo ko, sa bilo kog mjesta može da podijeli svaku informaciju, sliku ili video sa neograničenim brojem ljudi u realnom vremenu.

Ta činjenica je utoliko značajnija jer nam može olakšati, ali i staviti nas u vrlo nepovoljan položaj ukoliko smo neodgovorni na samoj destinaciji. To znači da svi zajedno moramo da imamo svijest, da svaka naša aktivnost šalje sliku u svijet, i da jedna sitnica može nanijeti veliku štetu, ali isto tako lijep gest prema gostu može imati nemjerljivo pozitivne efekte.

Na kraju, neizmjerno mi je zadovoljstvo da, evo više od dvije godine, imam priliku da uspješno sarađujemo, i zajednički učestvujemo u promociji Crne Gore kao turističke destinacije. Želim da iskoristim priliku da Vama i Vašim dragim čitaocima čestitam predstojeće praznike, i poželim svima dobro zdravlje i uspješnu Novu godinu.

Send this to a friend