Ekonomija

Kašćelan: Obod najveći razvojni projekat Prijestonice

Razvoj lokalnih zajednica po mjeri građana, sa unaprijeđenim servisima i infrastrukturom, ali i održivo upravljanje resursima koje podrazumijeva zaštitu životne sredine i upotrebu zelene energije i poslova, prioriteti su kojima bi trebalo da teže lokalne uprave, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan. On je kazao da je Obod najveći razvojni projekat Prijestonice Cetinje, jer bi trebalo da generiše nova zapošljavanja i prihode.

“Javni oglas za davanje Oboda u dugoročni zakup je rapisan, a 9. decembra biće poznato koliko je bio uspješan. Uz brojne podsticajne mjere namijenjene domaćim i stranim investitorima, sa lokalnog i nacionalnog nivoa, koje trenutno revidiramo, aktivan je i Biznis centar koji na raspolaganju ima 60 radnih mjesta. Javni poziv za potencijalne stanare otvoren je do popune kapaciteta”, podsjetio je Kašćelan.

Kašćelan je na godišnjoj konferenciji o decentralizaciji i lokalnoj upravi “Osnažene zajednice: novi trenutak za decentralizaciju”, koju u Skoplju organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Vladom Sjeverne Makedonije, rekao da je ta namjera lokalnih uprava često izložena brojnim preprekama administrativne, tehničke i finansijske prirode.

Gradonačelnik Kašćelan kazao je i da su gradonačelnici i predsjednici opština sve više “prvi menadžeri grada čiji je zadatak da opštinu, poput preduzeća, vode kroz surovu tržišnu utakmicu”.

“Kompetencije, konkurentnost, podsticaji, kvalitetni servisi, dobra infrastruktura, saobraćajne veze, nameću se kao nužnost u kreiranju sistema održivog grada koji jeste mjesto za život, rad i uživanje. Koliko brzo se suočimo sa navedenim izazovima, toliko ćemo biti uspješni da ispunimo očekivanja građana čije interese zastupamo”, naveo je gradonačelnik.

Gradska uprava Prijestonice, kako je dodao, želi da razvija Cetinje kroz ponudu savremenih, digitalizovanih servisa u turizmu i kulturi, pažljiv odnos prema životnoj sredini i upotrebu zelene enegije kao promotora razvoja.

“U toj namjeri, znatnu podršku imamo od UNDP-a koji je prepoznao naše razvojne planove”, dodao je Kašćelan.

On je naveo da je kroz projekat „Green Business“, koji Prijestonica realizuje u saradnji sa UNDP, obezbjeđeno mentorstvo i obuka za buduće stanare Biznis centra ne samo o osnovama biznisa, nego i kako da na što „zeleniji“, odnosno energetski efikasniji način koriste sopstvene resurse.

Kašćelan je kazao da je Prijestonica početkom 2019. godine započela proces uvođenja koncepta „pametni grad“ koji bi trebalo znatno da unaprijedi kvalitet servisa koji se nude turistima i građanima Cetinja. Riječ je o projektu koji bi trebalo da objedini sve raspoložive gradske resurse u jedinstveno inovativno digitalno rješenje, dostupno putem posebne kartice ili mobilne aplikacije.

“Osnovna ideja na kojoj počiva koncept „pametni grad“ za Prijestonicu Cetinje jeste objedinjavanje usluga koje nude gradske
institucije kulture, nacionalni parkovi Lovćen i Skadarsko jezero koji se nalaze na prostoru naše opštine, Prijestonica Cetinje i njena Turistička organizacija, hoteli i ugostiteljski objekti”, rekao je on.

Kašćelan je naveo da je sa UNDP u toku 2018. godine realizovan projekat URBAN MOBILITY, koji je podrazumijevao nabavku dva električna vozila i do 100 električnih bicikala, kako bi se doprinijelo diversifikaciji turističke ponude Cetinja.

Prijestonica je započela i projekat koji podrazumijeva instalaciju dvije punionice za električna vozila do kraja decembra u centru grada.

“Još jedan zeleni projekat razvijamo sa UNDP. To je GREEN HEATING SYSTEM koji pretpostavlja zamjenu trenutne kotlarnice u Vatrogasnom domu. Nova kotlarnica na biomasu (pelet) značajno će smanjiti račune za struju i unaprijediti uslove rada ove važne gradske službe. Projekat će biti realizovan najkasnije do januara 2020. godine, a vrijednost radova iznosi oko 20.000 eura, koliko bi trebalo da iznosi i ušteda na godišnjem nivou za račune za utrošenu električnu energiju”, kazao je Kašćelan.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa kancelarijom UNDP-a Prijestonica pokreće još jedan projekat iz oblasti energetske
efikasnosti – instalaciju solarnih panela na Biznis centru.

“Implementacija će započeti u prvom kvartalu 2020. godine, a projektom je predviđena instalacija solarnih panela snage 30 kWh, koji će omogućiti dugogodišnju energetsku održivost centra”, rekao je on.

Kašćelan je naveo da Prijestonica Cetinje u saradnji sa UNDP i Ministarstvom kulture nastavlja aktivnosti pređašnjeg projekta
„Beautiful Cetinje“ na Rijeci Crnojevića, gdje će biti obnovljene fasade na nekoliko najugroženijih objekata.

“Rekonstrukcija i modernizacija javne rasvete nameće se kao važan prioritet lokalne uprave ako se ima u vidu da su troškovi za napajanje energijom postojeće rasvjete među najvećim koje imamo. U saradnji sa UNDP sprovedena je energetska revizija kompletne rasvjete na Cetinju i urađen poslovni i finansijski model po kojem bi rasvjeta trebalo ubuduće da funkcioniše”, kazao je Kašćelan.

On je rekao da Prijestonica Cetinje razvija i druge projekte kojima je cilj unapređenje energetske efikasnosti, zaštita životne sredine i stvaranje održivog sistema lokalne uprave koji smanjuje troškove i generiše nove prihode.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svaka čast
Gost
Svaka čast

Uz fabriku čokade, još jedan giga-mega projekat! Vjerujemo, što da ne vjerujemo, pogotovo pred izbore.

Bnjj
Gost
Bnjj

Pitajte vlasnika ski Centra Lokve kod Berane kako se odnosite prema investitorima. Uništili Obod pa sad hale daju, u Srb ima Gorenje a vi nijeste mogli da dovedete takvoga invest

eko
Gost
eko

A ja mislio 22.11.

zhelezeka
Gost
zhelezeka

e cujes pricu…reci nam ti koliko ljudi umre a koliko se rodi godisnje na ct…u minus idemo..ali bitno da se stadion radi,mazete oci narodu!

Send this to a friend