Ekonomija

KCCG donacija blizu dva miliona eura

ilustracija

Klinički centar Crne Gore prošle godine je od donacija obezbijedio blizu dva miliona eura koja su utrošena za renoviranje klinika i odjeljenja, nabavku nove medicinske oprema i poboljšanje kvaliteta pružanja usluga u toj zdravstvenoj ustanovi.

Direktorka KCCG-a, Zorica Kovačević, kazala je da su zahvaljujući pojedincima, institucijama i društveno odgovornim kompanijam obezbijedili novu medicinsku opremu za potrebe Instituta za bolesti djece (IBD), kompletnu opremu za Odjeljenje intenzivne njege, operacioni sto u operacionom bloku, hirurške instrumente, mobilijar i krevete za bebe i odraslu djecu.

“Pored sredstava KCCG, zahvaljujući donacijama renovirali smo i opremili Odjeljenje za hematologiju i onkologiju IBD, klinike za očne bolesti, neurologiju, ORL i MFH, centre za patologiju trudnoće, kardiohirurgiju, vaskularnu hirurgiju, Intenzivnu jedinicu Interne klinike”, rekla je Kovačević agenciji MINA.

Ona je navela da je najviše novca obezbijeđeno za nabavku novog aparata za magnetnu rezonacu za potrebe IBD-a i napomenula da su se sve donacije za opremanja odjeljenja i nabavku opreme kretale od 30 do 400 hiljada eura.

Prema riječima Kovačević, najveća sredstva do sada su obezbijedili doktor Nikolas Alisa sa poslovnim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zatim Minsitarstvo sporta i kompanija Voli.

Kovačević je kazala da će ove godine biti završena započeta rekonstrukcija Klinike za ortopediju i traumatologiju.

Kako je najavila, u planu je rekonstrukcija Akušerskog odjeljenja Klinike za ginekologiju i akušerstvo i nakon toga uvođenje baby friendly-ja.

“Izvjesno je da ćemo na četvrtom spratu na terasi dograditi prostor za Jedinicu intenzivne njege sa jedanaest mjesta intenzivne i šest mjesta poluintenzivne njege u sklopu Klinike za neurologiju”, rekla je Kovačević dodajući da će ovim projektom biti riješićeno pitanje deficit mjesta za zbrinjavanja najtežih pacijenata.

Prema njenim riječima, u planu je i uvođenje novih procedura kao što su telemedicina, operativno liječenje zadnjeg segmenta oka, pomenuti baby friendly, i mnoge druge.

Na pitanje koliko je potrebno obezbijediti novca iz donacija u ovoj godini kako bi zadovoljili potrebe i osavremenili uslove za rad i boravak u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, Kovačević je rekla da je su za zdravstvo uvijek potrebna velika ulaganja i da je nezahvalno licitirati sa iznosom potrebnih donacija.

„Ono što možemo sa sigurnošću reći jeste da u KCCG vrijedi ulagati i da će sva sredstva, i iz budžeta i donacija, biti ulužena u skladu sa prioritetima, a sve u cilju podizanja kvaliteta zdrvastvenih usluga“, istakla je Kovačević.

Kovačević je kazala da su donacije iz prethodne godine najbolji pokazatelj da prijatelji KCCG prepoznaju želju i napore menadžmenta da osavremeni uslove boravka i rada u toj ustanovi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
apsurd
Gost
apsurd

Šta znači Ojha zdravstvo?

xyz
Gost
xyz

Koliko ćemo tek sad otići na onoj jučešnjoj listi!?

Send this to a friend