Ekonomija

Keković: Radnici u Crnoj Gori obespravljeni, zarade stagniraju, cijene rastu

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković

Generalnj sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, za CdM kaže da je veliki broj obespravljenih radnika u Crnoj Gori, ogroman broj građana se bori za golu egzistenciju, zarade stagniraju, cijene usluga rastu, a minimalac je najniži u Evropi.

“Radnici u Crnoj Gori žive i rade u sistemu neoliberalnih radnih odnosa koje diktiraju važeći propisi i vladina ekonomska politika. Svjedoci smo da smo kroz tri decenije tranzicije kroz koju prolazi naša zemlja, a koja nažalost još uvijek traje, prošli golgotu zatvaranjem skoro svih industrijskih fabrika i gubitkom na desetine hiljada radnih mjesta, drastično raslojavanje društva koje za posledicu ima stvaranje elite multimilionera i ogromnog broja građana koji se bore za sopstvenu egzistenciju. U tu drugu kategoriju spadaju i oni koji u svim razvijenim zemljama čine srednji sloj, a to su prosvjetni radnici, zdravstveni radnici i državni službenici i namještenici””, tvrdi Keković.

Prema njegovim riječima, sve se to radi na očigled svih nas, društvena imovina i resursi se raznim privatizacionim i drugim manipulacijama pretaču u privatne džepove i tome nikako da dođe kraj.

“Osim toga, zarade stagniraju, minimalna zarada je najniža u Evropi, a permanentno rastu cijene roba i usluga. Veliki je broj obespravljenih radnika koji ne mogu da ostvare neka fundamentalna radna i sindikalna prava, kao što su pravo na redovnu zaradu, 40-to satno radno vrijeme, redovan  godišnji odmor, pravo na nedjeljni odmor i slobodan dan u dane praznika, pravo na sindikalno opredjeljenje i organizovanje, itd. Ovo se posebno odnosi na radnike u trgovini, ugostiteljstvu i građevinasrtvu, ali i u drugim djelatnostima”, rekao je Keković.

Prema njegovim riječima nažalost u tim djelatnostima radnici skoro da i nijesu sindikalno organizovani i nemaju neposredan uvid i mogućnost da ih edukuju o njihovim pravima i zastupajuih pred poslodavcem u zaštiti njihovih prava.

“Mnogi radnici angažovani su preko agencija za privremeno ustupanje radnika, preko ugovora na određeno vrijeme ili nekih drugih prekarnih ugovora, u kojoj situaciji moraju da prihvate sve uslove koje im poslodavac nameće. Značajan broj poslodavaca radnicima isplaćuje minimalnu zaradu, dok dio zarade isplaćuje na ruke”, jasan je on.

Keković upozorava da država ne radi koliko bi trebalo da poboljša položaj zaposlenih.

“Prvenstveno, država preko svojih institucija mora efikasno da koristi sve raspoložive mehanizme u primjeni zakona, kako bi zaštitila zaposlene od očitog izrabljivanja i omogućila im dostojanstvene uslove rada. Nažalost, svjedoci smo da su institucije u svom postupanju inertne i, najblaže rečeno, neprofesionalne. Takođe, država mora  da stvara povoljan ekonomski ambijent za otvaranje novih radnih mjesta, posebno u proizvodnji i industriji, kako bi se spriječio odlazak mladih što je već izražena pojava, a biće izraženija našim ulaskom u EU. Poseban segment je borba protiv korupcije i kriminala koje pojave su prisutne u mnogim porama društva. Mora da se uspostavi sistemodgovornosti na svim nivoimajer trenutno niko nizašta ne odgovara. Mnogi se nezakonito bogate na teret društva, a nezakonito stečeno im se ne oduzima, itd”, kaže prvi čivjek USSCG. 

Na pitanje jesu li Sindikati dovoljno uradili da unaprijede položaj radnika, Keković napominje kako je mnogo prepreka koje pred sindikate postavljaju izazovi sveprisutnog neoliberalizma.

“Međutim, najvećim problemom smatram uljuljkanu svijest radnika o potrebi sindikalnog organizovanja i aktivnog učešća u svim vidovima borbe za očuvanje prava zaposlenih, zaštitunaših kolega i koleginica od šikane i nezakonitih otkaza, te poboljšanje standarda radnika i građana. Snaga sindikata je u članstvu i njegovoj brojnosti (udruženi smo jači), jer pojedinac ništa ne može da promijeni sam”, naglašava on. 

Kako dodaje, obaveza je sindikata da se principijelno i kontinuirano bori za unaprjeđenje položaja radnika.

“Što prije radnička klasa shvati da je sindikalno organizovanje i zastupanje jedini mogući odgovor na nezajažljivost kapitala i neoloiberalnu ekonomsku politiku, tim prije ćemo uspjeti da poboljšamo ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih i ponovo uspostavimo srednju klasu. Najbolji primjer daju nam zemlje sa sjevera Evrope gdje se stopa sindikalnog organizovanja kreće i do 70 odsto, a njihovi radnici imaju najbolji standard u Evropi. Crna Gora ima sve potencijale da svojim zaposlenima i građanima omogući dostojanstvene uslove rada i visok životni standard, važno je samo da ekonomsku politiku vodimo i sve društvene resurse valorizujemo i koristimo u opštem interesu, a ne u interesu pojedinaca i elite”, zaključio je Keković.

Da se ne može konstatovati da se u Crnoj Gori poštuju prava radnika, za CdM kaže i programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

“Sa jedne strane radnici često, iako informisani i upoznati sa zakonima, ne zahtijevaju njihovu implementaciju u praksi zbog straha od gubljenja kakvih takvih poslova. Ovaj strah je potpuno opravdan jer ne postoje jake institucije koje bi ih štitile u slučaju odmazde poslodavaca. Radna nedjelja od 40 sati se ne poštuje i sada se donose zakoni da makar jedan dan u nedjelji bude slobodan, što je ispod minimuma davno prihvaćenog standarda ‘osmočasovno radno vrijeme'”, jasan je on.

Uz to, kako dodaje, sprječavanje sindilalnog organizovanja, slaba zaštita na radu, velika nezaposlenost, prihodi nedovoljni za kvalitetan život, čine poziciju zaposlenih dodatno zabrinjavajućom, u državi koja je ustavom definisana kao država socinalne pravde.
“Takođe, nema ni solidarnosti kod radnika i to značajno ugrožava njihov položaj”, jasan je Radović.

Da podsjetimo, minimalac u Crnoj Gori najniži je u regionu i iznosi 193 eura. Vlada je obećala da će ga povećati na 222, ali ćemo i nakon toga, imati najnižu minimalnu zaradu. Sindikati za sada nijesu uspjeli da se izbore da minimalac bude povećan na 250 eura.

Miraš Dušević

29

avatar
1000
22
7
0
 
22
samoreciaaaDudaCocoraycoBnjjDzikic
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

A sta rade sindikati, hoce li izvesti radnike na ulicu i izboriti se za svoja prava?
-minimalac 500 eura
-48h radna nedelja
-placen prekovremeni rad
-pravo na godisnji odmor
itd…

Duda
Gost
Duda

Koji je ovo folirant

Bnjj
Gost
Bnjj

U sektoru obezbedjenja je stravicna situacija teska pljacka potpuno obezvrijeđen posao

Dzikic
Gost
Dzikic

Jednom Kekovic rece, drzava je u stecaju a radnici su kao tuski radnici iz Albanije, a sve u drzavi je na prodaju, mada je malo jos ostalo, a ko ce drzavni dug od 4 milijarde, da vraca, pojma nema, i od tada se umirio.
Mislim da je on Srbin !

Cocorayco
Gost
Cocorayco

. Zivne kad su blizu njega oni iz DF. Ovoga za radnike nije briga osim ako nijesu Srbi.

mojsilović
Gost
mojsilović

Keković ima otvoren prelom karaktera.

Iko
Gost
Iko

I sta ces kekovicu da uradis po pitanju toga?da neces povesti radnike na ulicu?ili cisto ovako malo laprdas i krckas dobru platu i uzivas u beneficijama..

Montenegro
Gost
Montenegro

Dovoljno je samo pogledat koliko ljudi radi na crno bez radnog staza odmora slobodnih dana ,u nekadasnjem gigantu kapu radnici 6 godina nemaju pravo na godisnji odmor sa najmanju gresku ili prepirku dobijaju otkaze isto tako je i u zeljezari boksitima i svim drugim privatnim firmama usko povezanim sa celnim ljudima crne gore.

libertas
Gost
libertas

koliko li je država pokradena ili dozvoljava kinezima da zakidaju domaće radnike preko crbc i agencija. godišnje oko 200000eur i više, iako su im oproštene akcize itd. mnogo je tužbi, treba neko da obrati pažnju.

LehV
Gost
LehV

Jedan od bogatijih crnogoraca je onaj bivsi visedecenijski presednik sindikata …..

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Zaspao si Kekoviću i uhljebio pa samo dajes izjave po novina.

Vrtic
Gost
Vrtic

Predlazem, da ukinemo clanarine svim sindikatima, stambenim zadrugama. Tako ce ti koji su se namlatili od naseg novca moliti za hljeb kao mi sada. Nista ne rade pa nek idu na zavod. A mi cemo tako povecati sebi platu i gledati sta cemo dalje sami !

Bnjj
Gost
Bnjj

Blokada institucija i ulica da se drugačije raspodijeli bogastvo u CG

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Umijes li ti sto drugo organizovati osim protesta…u drugim zemljama se organizuju prvomajska druzenja uz kulturni program i dijeljenje besplatnih obroka…humanitarnih akcija…itd…pa valjda ima nesto od te clanarine…

Bnjj
Gost
Bnjj

Propala zemlja, neuspešni projekat

mojsilović
Gost
mojsilović

Država u pokušaju.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Mislim da je crna gora jedina na svijet da traži odobrenje od policije za štrajk.

Send this to a friend