Ekonomija

Keković: Struja ne smije da poskupi, cijena goriva neprihvatljiva

Srđa Keković

Gorivo je ponovo poskupilo, struja će biti skuplja od 1.maja, minimalac je najniži u regionu (najavljeno je povećanje na 222 eura sa 193 eura). Komentarišući ove podatke generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković za CdM kaže da se nešto mora učiniti-da se mora zaustaviti poskupljenje struje i da cijena goriva sada zaista neprihvatljiva.

<<<Od ponoći benzin skuplji tri centa<<<

Keković naglašava da standard građana opada, te da će o cijenima struje i goriva, minimalnoj zaradi biti riječi na sjednici Socijalnog savjeta 24. aprila.

“Na sjednici Socijalnog savjeta biće razmatrane tri ključne teme: minimalna zarada, Zakon PIO da uđe u skupštinsku proceduru, kao i cijena struje, odnosno tražimo da se kaže jasno građanima da ove godine neće biti povećanja. To je stav našeg Glavnog odbora. Na listi će se naći i previsoke cijene goriva. Ne može se povećavati cijena struje u vremenu kada plate stagniraju, kada stalno bilježimo da nam kupovna moć opada. To na naš stav”, jasan je Keković.

On tvrdi da je trenutna situacija neprihvatljiva.

“Tražimo da se Vlada na sjednici Socijalnog savjeta jasno izjasni o ovim pitanjima da bi znali šta nam je činiti dalje. Stvarno je neprihvatljivo da imamo ovolike cijene goriva. Vlada mora nešto preduzeti. Nikako nam nije jasno kako idu ta povećanja, odnosno, kako kreiraju cijenu goriva. Mora da Vlada pokaže da, kada bilježimo rast, da se to odrazi i na standard građana. To je ono što očekujemo. Otvorićemo i pitanje cijene goriva na sjednici Socijalnog savjeta. I to ćemo staviti u taj paket prioriteta. Neočekivano je ovo povećanje. Ponovo se neko igra sa našim emocijama i egzistencijom. Za nas je ova cijena goriva iznenađujuća. Stanje je neprihvatljivo”, kazao je Keković u izjavi za CdM.

Na sjednici Socijalnog savjeta biće razmatran i predlog Vlade da se minimalac sa 193 poveća na 222 eura.

Da li će porasti minimalac

Dobra vijest je što je Unija poslodavaca ocijenila prihvatljivim prijedlog Vlade Crne Gore uvećanje minimalne zarade za 15 odsto.

<<<UPCG: Minimalna zarada od 250 eura bi povećala troškove privrednika<<<

“To će povećati troškove rada, ali će se ono konsolidovati na nivou većih zarada (iznad minimalne) u smislu smanjenja troškova poslovanja na ime zarada, budući da je u korist poslodavaca predloženo smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje za dva odsto, odnosno skoro 50 odsto u odnosu na važeću stopu od 4,3 odsto”, navode iz Unije poslodavaca.

Da podsjetimo, iznos minimalca u Crnoj Gori nije se mijenjao od 2013.godine. Sindikati su tražili da on bude 250 eura, ali je izvjesno da se to tog iznosa neće doći u ovom trenutku. Moguće je da minimalac bude povećavan postepeno.

Miraš Dušević

49

avatar
1000
36
13
0
 
36
markoNikiDULEMusaMicko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marko
Gost
marko

DOKLE CE NAS VISE SISATI I JAHATI????

marko
Gost
marko

Vlast nam odra kozu a sindikat napise saopstenje i to je sve od njih?! Nisu se morali muciti!

Niki
Gost
Niki

Kekoviću
Treba se izboriti za sve sto predčažeš ali takodjer treba vratiti PDV na 15 procenata,kao i cijenu goriva i cigareta, jer imaju dovoljno novca za povećanje plata i penzija. Jer niko ne zovi bogato kao naši bumbari.

DULE
Gost
DULE

STRAJK POKRENITE

Musa
Gost
Musa

Trazi bre koji dan vise odmora, sveli ste da je maltene jednak broj dana odmora bez obzira na godine staza i godine zivota. Bolji je bio prethodni zakon nego ovaj.

Micko
Gost
Micko

Kredit za struju,kredit za porez,kredit za registraciju… Zivot citavi u dugovanja a povecava se standard i lideri smo u regionu-ja mora da zivim u svedsku.

.....
Gost
.....

Neka si im reka’ ! Evo, nece poskupiti. Samo nemojte dizat narod na strajkove I proteste (sindikalne, nijesam protiv Drzave, jesam protiv lupeza), ka’ dosad !

Moje ime
Gost
Moje ime

Treba dizati cijene kad se niko ne buni..treba naplacivati metalne vozice za biogradsko jezero pola miliona komad kad se niko ne buni..samo gurajte niko se ne buni!

Smiješno
Gost
Smiješno

Imaju li ikakvo znanje ovi naši ministri,kojima je sve plaćeno i žive na račun građana,da osmisle kako da popune budžet sem podizanja cijena.I da samo traže đe još ima i koliko prostora da se podigne namet.

Smiješno
Gost
Smiješno

To što si ti rekao Kekoviću mi svi znamo.Nego oće li ko što uraditi po tom pitanju da ne poskupi i struja i gorivo i da se narodu ne nameću sve veće dažbine.Svaku rupu u budžet narod popunjava.

🇲🇪CG🇲🇪
Gost
🇲🇪CG🇲🇪

Aj Kekovicu tutanj, koliko si u sindikatu mogu ti spomenik napravit ispred, a ono sto su uradio za radnike sve ovo vrijeme je jedno veliko NiSTA. Idi zivota ti i prepusti fotelju nekom ko ce stvarno da se zalaze za prava radnika a ne poslodavaca.

Bole
Gost
Bole

Dje idu pare koje drzava mjesecno ubira od gradjana? Dajte da se vratimo na slucajeve velikih odliva iz budzeta. Kako drzava ima 10 miliona za limenku da isplati, ali ne moze se povecati minimalac? Kako imaju velike pare da se daju raznim pojedincima, a cijene goriva i struje moraju da rastu? Kako niko ne odgovara za te velike odlive iz… Više »

Stari
Gost
Stari

Nas sindikat=0

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Kekovicu da znas kako se pregovara napravio bi nesto u zivotu. Ovako aminujes i potpises sve sto ti ponude na sto. Nije tvoje da zastitis privrednike i drzavu nego radnike i narod koji ti placa clanarinu. Kad si odbranio svoj stav? Nikad! Kad si izveo radnike na sindikalne proteste? Nikad! Ti si predstavnik sindikata dje 30 godina ne postoji neradna… Više »

uzupartor
Gost
uzupartor

Nije bitno ovo,nego ono krstionica,daj što više tekstova o krstionici..
Ajde jadan,šta nas briga za struju i gorivo,to je luksuz

Send this to a friend