Ekonomija

Keković: Zbog spajanja banaka dosta radnika ostaće bez posla

Srđa Keković

Unija slobodnih sindikata (USSCG) apelovala je na Centralnu banku (CBCG) da prilikom donošenja odluke o spajanju Societe Generale banke Montenegro (SGMN) i Crnogorske komercijalne banke (CKB) posebnu pažnju posveti radnom i ekonomsko-socijalnom položaju zaposlenih u tim finansi jskim kompanijama. Generalni sekretar USSCG Srđa Keković saopštio je da se, osim evidentnog monopola koji će izroditi dominaciju jedne banke na crnogorskom bankarskom tržištu, očekuje da će njihovo spajanje imati drastično negativan efekat za zaposlene i državu, piše Dan.

“Očekuje se da će veliki broj zaposlenih ostati bez posla, odnosno da će biti proglašeni tehnološkim viškom, te da će na birou rada čekati ispunjenje uslova za penziju ili novo zaposlenje, koje će teško naći uuslovima koji vladaju na tržištu”, navodi se u dopisu upućenom guverneru CBCG Radoju Žugiću.

Ugovor o kupovini 90,56 odsto akcijskog kapitala SGMN od CKB, podružnice OTP banke potpisan je nedavno.

On je ocijenio da će na gubitku biti budžet, zbog manjeg priliva sredstava po osnovu poreza na dohodak građana, socijalni fondovi i centri za socijalni rad, zbog većih izdvajanja po osnovu nezaposlenosti.

“Osim toga, što manji broj radnika ostane nakon spajanja dvije banke, uslovi njihovog rada biće nedostojanstveniji, s obzirom na to da će biti prinuđeni da, zbog očuvanja radnih mjesta, prihvataju sve uslove koji im se nude, uključujući nisku cijenu rada”, kazao je Keković.

17

avatar
1000
10
7
0
 
14
djuradjEtoNurkobostEnigma
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
djuradj
Gost
djuradj

…treba samo jedna banka da bude, drzavna…i da pare ostaju kuci…kakav je to domacin kome novcanik drzi drugi…sve pare odose vani…ustedjevinu da drzimo u njoj…ali, mi necemo domaci proizvod da kupimo nego kontriramo…

Nurko
Gost
Nurko

Kako su krenuli madjarski botovi da pisu, morali su, nema sale sa glavnim izvrsnim direktorom.

bost
Gost
bost

Ne znam što se napada kupac, potpuno ispravna logika. Svuda u svijetu je u procvatu taj koncept mergers&acquisitions(spajanja i akvizicije) gdje se dvije kompanije ujedinjuju u jednu i rezanjem troškova uključujući broj radnika drastično povećavaju profit. Evo elegantno rješenje ako ima volje da svi budu zadovoljni, u Srbiji je Otp grupa(isti investitor je i u ovom slučaju) kupila Vojvođansku banku… Više »

Eto
Gost
Eto

U procvatu je koncept spajanja i akvizicije! Nije to koncept no cilj kapitalizma, a to je da jedna kompanija ima sto vece ucesce na trzistu i iskoriscava monopolisticki polozaj na tržištu. I to svakako nije dobro za klijente, druge subjekte iste djelatnosti, jer taj sto kontrolise cijelo trziste umanjuje mogucnost trzisne konkurencije. U sustini nije dobro za ekonomiju drzave.

mimo
Gost
mimo

Kakve veze ima CBCG sa problemom prekomjernog broja zaposljenih u novoj banci? Cilj CBCG je da cuva stabilnost bankarskog sistema a ne poslove zaposljenima po bankama… Kad je bankrotirala Lehman Brothers, jel americki regulator rekao – nama je najbitnije da spasimo radna mjesta? Sad se ujedinjuju Deutche i Commerz banka, oce li Bundesbanka reci – primarno nam je da zbrinemo… Više »

Musa
Gost
Musa

Kad si ti dosao na celo Sindikata smanjili su duzinu godisnjih odmora. Sad je skoro nebitnoo imas li 3 god radnog staza ili 13 ili 23. Nije mi jasno zasto se tu popustilo pred poslodavcima kao da ce ih spasit par dana odmora u godini.

Smijurija
Gost
Smijurija

Procenat na radni staž, isto tako.

otpor
Gost
otpor

Vazno je da ti neces Kekovicu, u sve se mesas kao zacin C i fino nosis, vozas kola fina,a usta puna socijale! Pih da hoce i vas smijeniti, najopasniji ste sa tih socijalnih pozicija!

Hju Hefner
Gost
Hju Hefner

Pa a ti se dohvati pa radi to sto i on sada ako mozes bolje…sve strucnjaci odje!

otpor
Gost
otpor

Hju, dobro ga razumijes, vjerovatno si mu desna ruka!

Enigma
Gost
Enigma

Keković plaća nekoliko studenata da pišu po portalima i društvenim mrežama u njegovo ime i daje im po 20€

Jovanka
Gost
Jovanka

Bolje luk da sade nego sto po banaka rade, mrcna je godina pred nama…

eto
Gost
eto

Pa šta radiš povodom toga Kekoviću?Imaš ti extra primanja i šta ti je stalo do bilo kojeg radnika.Sve ti se završi na jalovoj priči.Pročitaj kako to rade u krštenim zemljama.Izvedi te radnike sutra na protest.Neka banke pretrpe štetu.Izvedi bilo koje radnike na protest kao što se radi đe Bog pomaže.Od jalove priče nikome bolje biti neće

Hju Hefner
Gost
Hju Hefner

Eto, jos jedan strucnjak!

Bnjj
Gost
Bnjj

Strasno kakva smo mi zemlja radnici su na dnu

Pjer
Gost
Pjer

Uvozimo 15 hiljada radnika eto prilike za nase.No treba raditi

Bnjj
Gost
Bnjj

Vecina tih ljudi nisu radnici no robovi,sa dnevnicama na gradjevini of 10e,ili kod ovih nasih ugostitelja bez prijave ili na minimalac,obaraju cijenu rada nama domacima,ova drzava je otisla u propast ne brine o radnicima samo o bogatasima

Send this to a friend