Ekonomija

Kinezi bi da grade prugu Bijelo Polje-Peć

Tokom susreta ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića i odlazećeg  ambasadora Kine Cui Zhiweia  saopšteno je da su kineska preduzeća zainteresovana da ulažu u projekat izgradnje željezničke pruge koja bi povezala Crnu Goru i Kosovo, od Bijelog Polja do Peći.

Cui Zhiwei je naglasio da konkretni projekti koje realizuju kineske firme, igraju značajnu ulogu u unaprijeđivanju odnosa dvije zemlje, te vjeruje da će ubuduće biti još više saradnje, posebno u sektoru saobraćaja.

“Kada je u pitanju rekonstrukcija pruge Podgorica-Bar, očekujemo pozitivan stav sa crnogorske strane za kineske kompanije koje su već izrazile interesovanje da ulažu u taj projekat. Na Samitu u Sofiji u julu na kojem ćemo zajedno učestvovati očekujemo potpisivanje memoranduma za pomenuti projakat, a spremamo se intezivno za potpisivanje brojnih sporazuma. Takođe, očekujemo podršku za kineska preduzeća koja imaju interesovanja da ulažu u Crnu Goru, uključujući i projekat izgradnje željezničke pruge koja bi povezala Crnu Goru i Kosovo, od Bijelog Polja do Peći ”, po principu privatno -javnog partnerstva”, rekao je on.

Nurković je istakao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa kineskim kompanijama, te da Kina i Crna Gora imaju konkretnu saradnju upravo u oblasti saobraćaja što doprinosi boljim odnosima dvije zemlje.

On je kazao je da je od prvog dana kao ministar najviše posvećen upravo izgradnji autoputa.

“Na početku je bilo kašnjenja, posebno u dijelu izdavanja građevinskih dozvola, što je uzrokovalo i kašnjenje radova. Podrška kompaniji CRBC iz centrale, u vidu većeg broja radnika kako bi se radovi dodatno ubrzali i završili u predviđenom roku. Istakao bih dva ključna faktora u dosadašnjim radovima na projektu, kvalitet i vrijeme, pri čemu smatram da smo kvalitet postigli, u šta nemam sumnje, a zajedničkim aktivnostima trebamo da postignemo da radovi budu završeni u roku”, naveo je Nurković.

On je naglasio da je izgradnja prioritetne dionice Smokovac-Mateševo test za nastavak saradnje i mjerilo za izgradnju druge i treće dionice autoputa do granice sa Srbijom.

“Ima interesovanja iz Amerike i Evrope za druge dvije dionice. Smatramo da je CRBC u prednosti u odnosu na druge zbog prisustva na crnogorskom tržištu u izgradnji prve dionice. Formirali smo tim za pregovore za druge dvije dionice autoputa i očekujemo da razgovori uskoro počnu”,  kazao je Nurković.

On je naglasio da postoji mogućnost realizacije projekata javno-privatnim partnerstvom, i u drugim oblastima saobraćaja, posebno u pomorstvu.

Cui Zhivei su u ime kineske Vlade zahvalio Nurkoviću na posvećenošću koju je uložio u projekat autoputa Bar-Boljare i da je na tom projektu postignut vidljiv napredak.

“Zajedno sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem, sam dva puta obišao radove na prioritetnoj dionici Smokovac -Mateševo i oba puta se uvjerio da radovi teku predviđenom dinamikom”, istakao je Cui Zhivei.

21 Komentara na "Kinezi bi da grade prugu Bijelo Polje-Peć"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend