Ekonomija

Kinezi bi da grade prugu Bijelo Polje-Peć

Tokom susreta ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića i odlazećeg  ambasadora Kine Cui Zhiweia  saopšteno je da su kineska preduzeća zainteresovana da ulažu u projekat izgradnje željezničke pruge koja bi povezala Crnu Goru i Kosovo, od Bijelog Polja do Peći.

Cui Zhiwei je naglasio da konkretni projekti koje realizuju kineske firme, igraju značajnu ulogu u unaprijeđivanju odnosa dvije zemlje, te vjeruje da će ubuduće biti još više saradnje, posebno u sektoru saobraćaja.

“Kada je u pitanju rekonstrukcija pruge Podgorica-Bar, očekujemo pozitivan stav sa crnogorske strane za kineske kompanije koje su već izrazile interesovanje da ulažu u taj projekat. Na Samitu u Sofiji u julu na kojem ćemo zajedno učestvovati očekujemo potpisivanje memoranduma za pomenuti projakat, a spremamo se intezivno za potpisivanje brojnih sporazuma. Takođe, očekujemo podršku za kineska preduzeća koja imaju interesovanja da ulažu u Crnu Goru, uključujući i projekat izgradnje željezničke pruge koja bi povezala Crnu Goru i Kosovo, od Bijelog Polja do Peći ”, po principu privatno -javnog partnerstva”, rekao je on.

Nurković je istakao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa kineskim kompanijama, te da Kina i Crna Gora imaju konkretnu saradnju upravo u oblasti saobraćaja što doprinosi boljim odnosima dvije zemlje.

On je kazao je da je od prvog dana kao ministar najviše posvećen upravo izgradnji autoputa.

“Na početku je bilo kašnjenja, posebno u dijelu izdavanja građevinskih dozvola, što je uzrokovalo i kašnjenje radova. Podrška kompaniji CRBC iz centrale, u vidu većeg broja radnika kako bi se radovi dodatno ubrzali i završili u predviđenom roku. Istakao bih dva ključna faktora u dosadašnjim radovima na projektu, kvalitet i vrijeme, pri čemu smatram da smo kvalitet postigli, u šta nemam sumnje, a zajedničkim aktivnostima trebamo da postignemo da radovi budu završeni u roku”, naveo je Nurković.

On je naglasio da je izgradnja prioritetne dionice Smokovac-Mateševo test za nastavak saradnje i mjerilo za izgradnju druge i treće dionice autoputa do granice sa Srbijom.

“Ima interesovanja iz Amerike i Evrope za druge dvije dionice. Smatramo da je CRBC u prednosti u odnosu na druge zbog prisustva na crnogorskom tržištu u izgradnji prve dionice. Formirali smo tim za pregovore za druge dvije dionice autoputa i očekujemo da razgovori uskoro počnu”,  kazao je Nurković.

On je naglasio da postoji mogućnost realizacije projekata javno-privatnim partnerstvom, i u drugim oblastima saobraćaja, posebno u pomorstvu.

Cui Zhivei su u ime kineske Vlade zahvalio Nurkoviću na posvećenošću koju je uložio u projekat autoputa Bar-Boljare i da je na tom projektu postignut vidljiv napredak.

“Zajedno sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem, sam dva puta obišao radove na prioritetnoj dionici Smokovac -Mateševo i oba puta se uvjerio da radovi teku predviđenom dinamikom”, istakao je Cui Zhivei.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
što misliš
Gost
što misliš

TOOOOOOOOO GAETA. BOLJI KOMENTAR ODAVNO NIJE NAPISAN.

Родригез
Gost
Родригез

И тата би сине.

Farisej
Gost
Farisej

Napravice prugu taman ka sto su renovirali prugu Niksic Podgorica. Proektom predvidjeno da se vozovi krecu 100 km/h, u praksi se krecu 50 do 60. Zato su svi koji su ucestvovali u njenoj gradnji, kupili po koji stan za familiju.

brat
Gost
brat

zapad je na drugu stranu

A, nu, coce
Gost
A, nu, coce

Price o Zapadu, a SVE kominikcije uperi na Istok.

Mali svajcarac
Gost
Mali svajcarac

Napravite vi prugu beograd bar sa brzim prosečnim vozom od 250 km na čas što se saobraća u turskoj. Nema dje manje od toga voza.

Brokulica
Gost
Brokulica

Napravite im da propute sto bolje… pa cemo se glavu fatata za 50 godina. Prodasmo im i ovako pola Cg

VladoVlada
Gost
VladoVlada

Ranije…

equilibrium
Gost
equilibrium

A viđi nam ministra da ve ne kunem,sigurno ima velike kvalifikacije za ovu rabotu.Vjerovatno neki SD ili bošnjački šišnjar

Crni
Gost
Crni

Ima facu dimjacara

sokrates
Gost
sokrates

Stari je to lopinger,ali uredno klanja

Vazi
Gost
Vazi

Hvala Bogu ako klanja

krst časni
Gost
krst časni

Jest, ali mu se đede krstio.

slinonja
Gost
slinonja

A što si očekivao od njih?

Gaeta
Gost
Gaeta

Peć je u Metohiji i nije na Kosovu.Trebalo bi graditi tu prugu kada nam se to vrati i bude ponovo dio kraljevine Crne Gore kao nekad.

VladoVlada
Gost
VladoVlada

Maštaš

Gran
Gost
Gran

Nije losa idea ja sto da ne i poslije jednu da se spoji hrvacka i Bosna

što misliš
Gost
što misliš

Ali bez republike srpske i republike srpske kraine

Muljko
Gost
Muljko

Ne no Virpazar-Peking…😙🤣

Crni
Gost
Crni

Ne treba nam.nista…da nas jad nadje od najezde ovih sa Kosova

читаоц
Gost
читаоц

А косовски туристи на приморју? Троше тамо паре, има од тога и нешто за буџет Црне Горе (ПДВ).

Send this to a friend