Ekonomija

Klasične sijalice se od jula postepeno izbacuju iz upotrebe

ilustracija

Stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 W i veće neće biti dozvoljeno nakon 1. jula 2018. godine, predviđeno je Pravilnikom o zahtjevima za eko dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva, koji je donijelo Ministarstvo ekonomije i koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore krajem prošle godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ovaj Pravilnik je jedan od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji, kako objašnjavaju, propisuju postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, shodno praksi EU koja sprovodi ovaj proces od 2012. godine.

“Kada su u pitanju klasične sijalice sa žarnom niti, neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište onih snage 100 W i veće nakon 1. jula 2018. godine. Isto važi za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara 2019,  za sijalice snage od 60 W i veće od 1. jula 2019, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji”, navode oni.

Ministarstvo ekonomije je, kako ističu iz ovog resora, uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), u prethodnom periodu donijelo 25 propisa kojim se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn i označavanje energetske efikasnosti.

“S obzirom na broj pravilnika, kao i činjenicu da su namijenjeni kako sektoru domaćinstva, tako i sektorima usluga i industrije, Ministarstvo ekonomije planira da u narednom periodu preduzme određene aktivnosti na polju informisanja javnosti i privrede po ovom pitanju. Kada su u pitanju propisi kojima se regulišu zahtjevi eko dizajna za proizvode koji su prvenstveno namijenjeni sektorima usluga i industrije novija praksa je pokazala da ovi sektori već uveliko prate kretanja tehnologija na tržištu, zbog čega se ne očekuje da će doneseni pravilnici vlasnicima proizvesti veće obaveze”, dodaju oni.

U procesu informisanja privrede o donesenim pravilnicima, ali i onim čija izrada je planirana u narednom periodu, Ministarstvo ekonomije će preko Privredne komore Crne Gore uspostaviti kontinuiranu saradnju sa relevantnim subjektima.

“Pored toga, imajući u vidu da primjena propisa koji se odnosi na upotrebu klasičnih sijalica sa žarnom niti počinje sredinom ove godine, Ministarstvo ekonomije će u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove raditi na uspostavljanju sistema kontrole primjene propisanih zahtjeva na tržištu. Za prethodno navedene aktivnosti Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo tehničku podršku Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP plus)”, zaključuju iz Ministarstva.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja i još neko
Gost
Ja i još neko

Koliko tehnički ne informisanih ljudi, nevjerovatno.

Sloboda
Gost
Sloboda

Tako je, a najvise ih je MEDJU POLITICARIMA.

Sloboda
Gost
Sloboda

Ovo je uzas sto se radi. LED sijalice moze kupiti samo neko ko je neupucen. 100 puta su skuplje a jos zuje ako se stave na grlo koje je neodgovarajuce, i pazi ovo, svako grlo za sijalice je neodgovarajuce za LED tehnologiju u Crnoj Gori i ukoliko koristite stara grla LED sijalica se brze kvari. Sto opet stvara dodatne troskove… Više »

G S
Gost
G S

Ko se i malo informiše vidjeće da su štedne sijalice veoma lošeg kvaliteta svjetla, sa vrlo ograničenim spektrom. LED sijalice su takođe loše. Govorim naravno o najjeftinijim sijalicama koje će 99% naroda kupovati, kvalitetne štedljive sijalice (sa visokim CRI) koštaju više desetina eura. Klasične sijalice imaju veoma dobar kvalitet svjetlosti, sa spektrom sličnim sunčevoj i prijatne su za oči. Kako… Više »

PDV
Gost
PDV

Vidjecemo ko ce biti ovlasceni uvoznik “eko sijalica” pa ce sve biti jasno. Pricamo o CG, ovdje se desava i mijenja da bi neko zaradio pare od kumova, brace itd

freeman
Gost
freeman

Koja prevara. Kad god hoce da uvale nesto samo se pozovu na ekologiju. Prvo su forsirali tzv. stedne sijalice. Procitajte malo o sastavu istih: ziva, arsenic i sl. Toliko su otrovne da proizvodjac preporucuje da ako se razbinu i komadici vam padnu na odjecu, odjecu baciti, ne prati. Stavite onda tako nesto u kuhinju gdje je hrana. Sad se forsira… Više »

sijalica
Gost
sijalica

Ko zna gdje si trgovao te LED sijalice. Kod mene iste LED sijalice rade evo dvije godine bez problema. I odakle ti sad da LED sijalice zrače ne nekim upitnim spektrom zračenja? Obična LED dioda, pobogu. Obrazuj se malo.

Pobro
Gost
Pobro

Izgleda da cemo ih morati na crno nabavljati, kako je krenulo.

Sloboda
Gost
Sloboda

Steta sto ce im cijena skociti drasticno. Sa 30 centi na 3 eura, garantujem ti. Bolje kupiti TONE ovih jeftinih sijalica i pokazati VLADI da se ne razumije u SVOJ POSAO i da su to sve POLTRONI koji rade za necije tudje interese kako bi zaradili PRLJAVI NOVAC. Donose zakone koji su toboze za ‘vise dobro’ i nanose STETU svojim… Više »

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

… zaboravila sam u ovajkvom tekstu koji maloprije napisah dodati i “osim solarne rasvjete” i običnih sijalica, da je sva ostala rasvjeta a posebno ta “eko” zapravo kancerogena! Dokazano. Na netu ima dosta priloga o tome. I sad hoće ti pametnjakovići iz Ministrstvo ekonomije – a poznaje nam se kako efikasno rade – da nas prisile da izbačimo iz upotrebe… Više »

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

… bolje da su ovkvi zakon donijei, o kome ste upravo dali tekst, poslie Slovenije, Hrvatske i Makedonije, bar to su mogli kad već nijesu prije, ali ovđe ne vide svoj interes – u tome je problem
https://www.cdm.me/svijet/region/bih-zabranila-ubijanje-zivotinja-radi-krzna/

Monarch Highlan
Gost
Monarch Highlan

Mirjana,minuse ti udaraju neznalice koje imaju zgaravicu od jeftinog parizera.Pitas se imali normalnih?Malo.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Dokazano je da je sva rasvjeta sem običnim sijalicama – kancerogena! I sad hoće da nas jadno Ministrstvo ekonomije – a poznaje nam se kako efikasno rade – prisili da izbačimo iz upotrebe obične a koristimo kancerogene sijalice?! Pa, ostade li normalnoga čovjeka u grupama koje svako malo prekrajaju zakone u CG? Teško.

Orvel
Gost
Orvel

Znaci jos malo vise necemo imati izbora izmedju normalnih i nezdravih, samo cemo nezdrave moci koristiti radi “ustede”.
No dobro, bitno je da je glavna tema SPC i CPC, a ostalo sto ima veze..

turist
Gost
turist

kupujte i pravite zalihe,nema do obične žarulje ma šta oni govorili o tome.Nabavljam ih iz BiH, tamo su najeftinije

Send this to a friend