Ekonomija

Klijenti iz Crne Gore traže poništenje svih ugovora u švajcarcima

FOTO: Shutter

Predstavnik klijenata iz Crne Gore koji su uzimali kredite u francima Dragan Senić kazao je za Dan da će pred sudovima u Crnoj Gori tražiti poništenje svih ugovora sa valutnom klauzulom.

To će uraditi u narednom periodu, a sve na osnovu presude Evropskog suda pravde u Luksemburgu koji je donio presudu da su svi ugovori sa valutnom klauzulom ništavni, odnosno da ako je valutna klauzula ništavna, i ugovor je ništavan.

Evropski sud pravde je tu presudu donio u vezi sa jednim slučajem takvog kredita u Mađarskoj, polovinom marta. Upravo ta presuda je bila i pokretač rješavanja problema po pitanju kredita u “švajcarcima“u Srbiji.

Tamošnja Vlada je u utorak usvojila zakon, leks specijalis, o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, prema kojem će se preostali dio duga građana konvertovati u euro i umanjiti za 38 odsto. Takođe, kamata fiksna nakon konverzije neće prelaziti četiri procenta.

U Crnoj Gori su krediti konvertovani u euro, a kamata je bila 8,2 odsto nakon konverzije.

“Zakonom o konverziji se ništa nije “ispeglalo“. Zato ćemo tražiti, na osnovu presude Evropskog suda pravde, pred našim sudovima da se ukinu ugovori. Nećemo žuriti sa tužbom, jer to mora da se uradi jako kvalitetno i sa dokazima. Svi klijenti, a u Crnoj Gori ih ima 762, mogu da traže poništenje ugovora, jer ako je ništavna valuta kredita, ništavan je i ugovor”, rekao je Senić za Dan.

Kada je u Crnoj Gori usvojen Zakon o konverziji, tadašnja Hipo Alpe Adrija banka, a sadašnja Adiko, tražila je da Ustavni sud poništi taj zakon. Međutim, Ustavni sud je odbio inicijativu banke.

“U presudi Evropskog suda jasno stoji da ako je ništavna valutna klauzula, onda je ništav i kompletan ugovor. Usvajanjem Zakona o konverziji u Crnoj Gori, Mađarskoj, Hrvatskoj valutna klauzula je ništava. Ustavni sud je takođe konstatovao prošle godine da je ugovor sa valutnom klauzulom u francima ništavan”, istakao je Senić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Patriota
Gost
Patriota

Što mi ne objavite komentar , od istine se ne može ništa sakriti ( čitajte Domagoj Margetića – najveća Balkanska prevara)

Swica
Gost
Swica

Necete valjda kopirati mrsku Srbiju koja je ponistila ugovore o svajcarcima. Budite svoji. Hahahaha

Nenad
Gost
Nenad

Sad ste se sjetili moj Senicu kad je Srbija duho cekala a najbolji zakon donijela..Taj ludi AV se postarao da drzava dio duga plati a dio banke..40% manja glavnica i kamata 3.4%. A vi ste izglasali zakon dje se vise isplati ostari u ch nego konbertovati jer bi se tek tad nagrdili..Vracam kredit vec 10 gid redovno i trenutno mi… Više »

Asante
Gost
Asante

Hipo najveca praona para .nasi sudovi su iznad evroskih

Send this to a friend