Ekonomija

Klikovac: Budžet Podgorice u godini krize malo manji od državnog

Odbor za finansije, privredu i razvoj Glavnog grada predložio je lokalnoj Skupštini usvajanje Predloga završnog računa Budžeta Glavnog grada Podgorica za 2020. godinu, koji će se naći na narednoj sjednici, 4. maja.

Sekretarka za finansije i predstavnica predlagača Snežana Popović kazala je da je prethodne godine vođena odgovorna fiskalna politika, uprkos epidemiji.

“Obezbijeđeno je normalno funkcionisanje gradskih službi, redovne plate i servisiranje tekuće potrošnje. Podržana su i privredna društva, realizovane brojne programske aktivnosti, obezbijeđena podrška malom i srednjem biznisu kroz povoljne kreditne linije za poljoprivredne proizvođače i preduzetnike, a ujedno su izmirivane kreditne obaveze i realizovani kapitalni projekti”, kazala je Popović.

Ona je podsjetila da su tokom prošle godine ostvareni primici u iznosu od 94,6 miliona eura ili 5,58 odsto više u odnosu na plan.

U budžetu Glavnog grada Podgorice za 2020. godinu ostvareni su prihodi od 72,6 miliona eura, dok su izdaci 81,4, a krajnji depozit 13,2 miliona eura.

Budžetski izdaci su ostvareni u iznosu od 81,4 miliona eura i odnose se na tekuće rashode 332 miliona, otplatu duga 6,58 miliona eura, rezerve 313.212 eura i kapitalni budžet 41,2 miliona eura.

“Kapitalni izdaci u 2020. godini su realizovani u iznosu od 41,2 miliona eura, što je više od 50 odsto” istakla je Popović.

Za bruto zarade zaposlenih u organima uprave, službama i javnim ustanovama koje su se finansirale iz budžeta Glavnog grada u 2020. godini utrošeno je 10,17 miliona ili 5,55 odsto manje od plana.

Bruto zarade učestvuju u tekućem budžetu sa 30,58 odsto, dok u ukupnim izdacima učestvuju sa 12,50 odsto.

Jovan Rabrenović iz Liberalne partije navodi da je održana likvidnost i pored teške godine za sve. Takođe, održan je i, kako kaže, razvojni potencijal i kontinuitet ulaganja u sve segmente.

Predsjednik Odbora Andrija Klikovac podsjeća da je prošlogodišnji budžet predstavljen kao istorijski, planiran na 93,7 miliona eura, te da je zbog korona krize rebalansom smanjen na 89,6 miliona, a da je na kraju godine realizovan na 94,5 miliona eura.

“To je više, ne samo u odnosu na rebalans, već i na prvobitno planirani budžet, a predstavlja iznenađenje, kada su u pitanju javne finansije, kako u Crnoj Gori, tako i šire. Gotove sve javne finansije u regionu, pa i šire, ostvarile su pad, što nije slučaj sa Glavnim gradom, a sve zahvaljujući dobrom planiranju i radu, što pokazuju i sopstveni prihodi, koji su za 13 odsto bili veći od plana”, istakao je Klikovac.

Javne finansije Glavnog grada su, kako poručuje Klikovac, primjer kako treba da funkcioniše ovaj segment

“Kapitalni izdaci u Podgorici u 2020. godini su realizovani u iznosu od 41,2 miliona eura. Kad napravimo paralelu sa kapitalnim budžetom, koji je planiran za 2021. godinu, na nivou države, a kada se izuzme kapitalni dio za auto-put od 139 miliona, ukupno za cijelu Crnu Goru iznosi svega 70 miliona eura, a vjerovatno se neće ni toliko ostvariti nego mnogo manje. Sa druge strane, Glavni grad je u godini najveće krize ostvario 41 milion kapitalnih investicija. Ovi podaci su pokazatelj da je Glavni grad dao prioritet razvoju u odnosu na tekuće potrošnju”, poručio je Klikovac.

Na jučerašnjoj sjednici Odbora, koja je ponovo održana bez prisustva predstavnika opozicije, Skupštini je dat predlog da se usvoje izvještaji o realizaciji programa gradskih preduzeća, koji su većinski ostvarili pozitivno poslovanje u prošloj godini.

 

Glavni grad prodaje dva miliona akcija Novog duvanskog

Na sjednici Skupštine Glavnog grada naći će se i Odluka o prodaji akcija u “Novom duvanskom kombinatu” A.D. Podgorica, koju je jučerašnji Odbor predložio Skupštini na usvajanje.

Glavni grad je vlasnik 2.021.816 akcija u Novom duvanskom kombinatu, čija je nominalna vrijednost euro po akciji.

U Odluci se navodi da se akcije ne mogu prodati ispod ove vrijednosti.

Predsjednica predlagača Snežana Popov ić istakla je da će se akcije prodati onome ko dostavi najbolju ponudu.

Predsjednik Odbora Andrija Klikovac pojasnio je da je Glavni grad manjinski akcio-nar u ovom preduzeću, te da je ideja da se dobijena sredstva od prodaje ulože u razvoj grada.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Doktor
Gost
Doktor

Možda da otvorite koje radno mjesto u realnom sektoru?

PG Dioclea
Gost
PG Dioclea

U PG samo ko ne želi da radi je bez posla. Bez po muke može da se zaposli.

Marko
Gost
Marko

Uradite nesto grandioznije ne asfalt preko asfalta i biciklisticke. Podzemni prelazi za pjesake (Delta kvart i sl), tramvaj Blok 6-S. Aerodrom (to vam 5 km šina, nije kao što izgleda nemoguce), garaze nadzemno-podzemne (partnerstvo i da se placa 10 tak eura)-oslobodite ulice od parkinga i livade stanari moraju od odrzavanja ulaza dio izdvajati da svakih 10 godina okrece zgrade….Mnogo mozete,… Više »

Send this to a friend