Ekonomija

Knežević apeluje na Radunovića i Žugića: Zaštitite 70.000 klijenata, novca imamo preko 100 miliona

Duško Knežević

Nakon što je Centralna banka saopštila danas da su privremeno obustavljene uplate Atlas i IBM banke, u koje je prošle sedmice uvedena prinudna uprava Atlas  grupa, na čijem čelu je Duško Knežević, apelovala je na ministra finansija Darka Radunovića i guvernera CBCG  Radoja Žugića da odustanu od uvođenja moratorijuma.

<<<Privremeno obustavljene uplate u Atlas i IBM banci<<<

Saopštenje Atlas grupe prenosimo integralno:

Ovim putem javno apelujemo da se zaštite klijenti Atlas Banke i Invest Banke Montenegro u vezi sa planiranim moratorijumom od strane privremene  uprave Centralne Banke Crne Gore. Danas su se ispred filijala Atlas i Invest Banke formirali redovi klijenata koji su pokušavali da dobiju  informaciju o svojim sredstvima ili da koriste sredstva sa svojih računa za svoje osnovne potrebe, a sve to nakon informacije od petka,  07.12.2018. da je u Atlas i Invest Banci uvedena privremena uprava od strane CBCG. Veliki broj klijenata ima račune samo kod ove dvije banke,  što znači da je njihovo poslovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih  potreba takođe blokirano.

Smatramo da će mjere od strane CBCG koje se odnose na privremenu upravu dodatno urušiti cijeli bankarski sistem u Crnoj Gori, osim toga što će  Atlas i Invest Banci nanijeti nepopravljivu štetu. Atlas Banka i Invest Banka su održavale stabilnom svoju likvidnu poziciju, i pored blokiranih sredstava e-commerce trgovaca koja su bile obavezne da isključe iz obračuna likvidne aktive. Smatramo da CBCG i Ministarstvo finansija treba hitno da reaguju, jer je u pitanju 70.000 klijenata, 1.000 zaposlenih u cijeloj Atlas Grupi i oko 2.000 studenata Univerziteta Mediteran koji imaju sredstva na računima koja koriste iz studentskih kredita.

U pitanju je javni interes, povjerenje u bankarski sistem, i sigurnost državnih institucija koje osiguravaju sigurnost depozita i finansijsku  stabilnost uopšte. Moguća sljedeća faza je da deponenti drugih banaka povuku svoje depozite sa ciljem da ih drže kod sebe. Obje Banke imaju
veliki broj inostranih klijenata i obje banke posjeduju preko 100 miliona eura likvidnih sredstava, tako da najava moratorijuma izaziva čuđenje.

Apelujemo još jednom na Ministarstvo finansija i posebno CBCG da postupak privremene uprave u Atlas i Invest Banci svedu na realne i primjenljive okvire koji podrazumijeva aktivnu ulogu dosadašnjeg izvršnog menadžmenta koji je u dosadašnjem periodu takođe postigao  velike rezultate na sanaciji ove dvije banke. Smatramo neophodnim da privremena uprava omogući klijentima da koriste svoja sredstva sa računa u razumnoj mjeri. Dosadašnji menadžment Atlas banke je postigao izuzetne rezultate na ozdravljenju Banke, a privremena uprava CBCG neće moći da da očikivane rezultate, posebno ne mjerama koje su na vidiku prvog dana privremene uprave, ukoliko ne bude imala aktivnu saradnju sa dosadašnjim menadžmentom.

Upozoravamo da posljedice restriktivnih mjera prema građanima, privrednicima i njihovim sredstvima mogu biti fatalne za finansijski sistem i ekonomiju.

Sve državne institucije svjedoci su preduzetih aktivnosti ove dvije banke na njihovoj sanaciji, koja traje već tri godine, a takođe i spremnosti Atlas Grupe na dogovore oko regulisanja važnih odnosa sa Državom Crnom Gorom kao što je odnos u vezi sa privatizacijom Kompleksa Meljine, zbog čega posebno čudi ovakva vrsta mjera od strane Centralne banke.

Ponovo zahtijevamo od Specijalnog policijskog tima i Specijalnog državnog tužioca da prestanu sa maltretiranjem zaposlenih u Atlas banci.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vanja
Gost
Vanja

Samo bi ludi covjek mogo da druzi pare u ovu banku,koliko su samo u Kolasinskog filijali pokrali gradjane,i nikome nista,

Janko
Gost
Janko

Da nije zabrljao sa kompleksom u Meljinama gdje nije kupio ni jedan medicinski aparat i odakle je otjerao sve doktore ovo mu se nebi desilo. Država uvjek nadje način da uzme što je njeno. Ima banaka dovoljno tako da jedna manje više. Nebi mu pomoglo da ima i milijardu eura u kešu!

Mark
Gost
Mark

Ti se knezevicu tobos za gradjane bojis,drzava,garantuje za uloge do 50000 €.

Toni
Gost
Toni

Koja država? Ova naša?

Janko
Gost
Janko

Jamajka!

Realno
Gost
Realno

Ima sto boljih načina da se čuvaju pare. Moje u banku ne ulaze, osim na par sekundi, kad nešto plaćam. Pogotovo se rizik držanja para u banci ne isplati uz kamatu od 1%.

Anonimus
Gost
Anonimus

Ovaj je žrtva sad, kaže. A nije se odvajao od Mila svih ovih godina. A Rusi su mu zatvorili banku još prije 10 godina.

Bashar
Gost
Bashar

Medojević je kriv za ovo.

Alal
Gost
Alal

Medu jos 2 mjeseca.

Komšo
Gost
Komšo

Čekaj malo da provjere kartice državnih organa.

Slibo
Gost
Slibo

Kad si prao pare nisi pitao zugica hahaha jbg sad trpi

Milos
Gost
Milos

Ne no nije, mogao je prati 7 godina da CBCG ne utvrdi prilikom kontrole. Pa to je posao CBCG i guvernera

Navijac
Gost
Navijac

Pusti li te niz vodu moj Dule.

Elefant
Gost
Elefant

Znao je Dule sto g aceka, izvukao je pare na vrijeme, sad pocinje da pomamljuje narod koji ce najverovatnije ostati bez para, posto ce ova banka bit pod kljuc vrlo brzo. I sad priprema teren da bude “eto ja sam htio ali vas je drzava opljackala”. A pola milijarde s ene moze oprat bez necijeg znanja, bez nekoga ko je… Više »

Ljalja
Gost
Ljalja

Dosta je bilo tvoga zuluma prema zaposlenicima

Minja
Gost
Minja

Knezevic i Zugic su iz istog legla. Prave se da se gloze, a zapravo šuruju dok narod ostaje bez depozita preko 50 000

Marko
Gost
Marko

Voli DK da mu direktori imaju ciist i uredan potpis

Marina
Gost
Marina

Kao i Zugic. Ako neće da se glibaju za njega, postaju smjenjivi preko noći…u sred Parlamenta 😉

Gojko
Gost
Gojko

Baš me čudi da se ovo desilo kad ti onakvi stručnjaci upravljaju tvojim firmama.

Kristina
Gost
Kristina

Budzetski biznismen, Radoje Zugic u SDT. To je logika stvari u normalnoj drzavi. Sve ovo neko sa strane gleda. Skidajte Zugica pod hitno, predugo je cekao, a i predugo izigravao guvernera.

milisav
Gost
milisav

Ne laje kucka zbog sela nego zbog sebe!!

Ufff
Gost
Ufff

Hoce li Dudule vracat Kaspi 12 meleona kredita

Mila K
Gost
Mila K

“Atlas Banka i Invest Banka su održavale stabilnom svoju likvidnu poziciju, i pored blokiranih sredstava e-commerce trgovaca koja su bile obavezne da isključe iz obračuna likvidne aktive. “- ovo je ključna rečenica kojom su sve građanske, ljudske , profesionalne i političke norme prekršene u CG, posebno od guvernera, jer se obračuni za dnevnu likvidnost ne rade po nekakvim domaštanim kalkulacijama… Više »

banka
Gost
banka

Tako je. Ipak bih predlozio da Malo pojednostavite vase komentare da bi I obican puk razumio sta se desava

Bankar
Gost
Bankar

Stvar je vrlo jednostavna, ne treba puno znanja. Duško je opljačkao banku, tako što je uzeo kredite na svoje strane firme, banci je ostavio za obezbjedjenje loše nekretnine, koje se teško mogu prodati. Svaka druga priča je manje bitna i on to vješto koristi kao alibi ili za zbunjivanje javnosti.

Ccc
Gost
Ccc

Naravno da je tako

Jovan K
Gost
Jovan K

Još jednostavnija – da bi banka došla u takvo stanje potrebno je da vrh CBCG dobro zatvori oci, računao je DK da hoće jer je vršio povelike ustupke vrhu CBCG i njihovim porodicama

Fico Fellove
Gost
Fico Fellove

MIla, pošalji mi CV.

Esma
Gost
Esma

Još jedan bot!!! Mila Kasalica je jedina koja ne stavlja anonimne komentare, i daje smislene koje je užitak citati. Kapa dolje!

Darko
Gost
Darko

I naravno Kasalica ,,,,, da ti bas imas iskustvo i referense iza sebe . Ko recimo Steva Muk , ili Iljarevicka ,,,, sjedi dje si i ssssss

Znaci
Gost
Znaci

Pa kad je “dosadasnji menadzment” bio tako dobar, kako je doslo do ovoga sada?

Mila K
Gost
Mila K

kakav je ovo cinični stav

I to nisu pare banke, nego pare malih deponenata, i za njih im treba skoro 120 miliona
ali se nazire da je pukla tikva između guvernera i glavnog akcionara; tako svako prođe ko zakulisano šuruje sa guvernerom, jer on ostane sa parama i lažnom slavom, a glavni akcionar će na margine istorije bankarstva kao potrošna roba

Mirko
Gost
Mirko

Ostane sa parama, lažnom slavom i doktoratom od banke duska Knezevica. I guverner i kćerka

Cedo
Gost
Cedo

Doktorat guverneru od Atlas ili IBM?

Kristina
Gost
Kristina

Doktorat Zugica na BBA akademiji za finansije i bankarstvo u BG, ciji je vlasnik i osnivac Atlas grupa, dakle Dusko Knezevic, a koja u to vrijeme nije ni imala licencu za doktorske studije. Dakle, guverner doktorira na akademiji vlasnika Atlas banke koju CBCG, na cijem je on celu, kontrolise!!! Moguce samo u CG. Cist konflikt interesa. A onda posalje najblize… Više »

nisam odavle
Gost
nisam odavle

Ako imaš toliko para, zbog čega nisi izvršio dokapitalizaciju u traženom iznosu? I koji će to klijent da povuče depozite iz stabilnih banaka?

vele
Gost
vele

Guverner će vjerovatno po kazni u ambasadore 🙂

Eee
Gost
Eee

Ovome kriminalcu kao stalo do klijenata🤑

Morpheus
Gost
Morpheus

Ja sam nesposoban da vodim veliki biznis po trzisnim principama nego se samo razumijem u “dogovornu ekonomiju”. Ali nisam kriv sto sam zagrizao vise nego mogu pa mi propadaju firme nego drzava sto me ne pusti na miru…a vazi DK!

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Dule sa kojim parama si kupio Meljine,zašto ne kažeš da cent keša nijesi dao(mjenicama si platio koje je inflacija pojela kolika god da je).Stalno se pozivaš na Meljine.

...
Gost
...

Mi apelujemo da tebe Kneževiću smjeste dje ti je mjesto!

Mirko
Gost
Mirko

Da je Zugic dao CBCG da radi svoj posao i da se poštovao zakon nikad gradjani u ovaj problem ne bi došli. Sto je ovaj apel? Poziv da svi povučemo depozite? Malo je ružno. I od Knezevica i Zugica, narod ostaje bez para, njima dvojici nista falit neće.

Ars
Gost
Ars

Unistit covjeka to je cilj!!! Nema vise drzavne imovine pa je sad svoj na svoga udario!

alo
Gost
alo

Posle ove prinudne uprave vise neces imati ni deseti dio od 70 000 klijenata. A i sa tim milionima se oprosti, brzo ce i to dobiti krila. A sto se tice maltretiranja SDT-a samo ce ga biti jos vise.

Delta sity
Gost
Delta sity

Mora da si prestao da dajes:)

Trebao si ponekad, pomalo

RS3
Gost
RS3

Davao,je,davao,al đe ne treba.E zato mu je,ovo što mu je…

Ufff
Gost
Ufff

Kako tako da promaši😉😂😂

Send this to a friend