Ekonomija

Knežević traži pomoć od Đukanovića i Markovića

Duško Knežević

Predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević, u okviru koje posluju Atlas i Investa banka Montenegro, a u koje je Centralna banka Crne Gore prošle sedmice privremenu upravu, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i premijeru Dušku Markoviću, u kojem ih poziva da u skladu sa granicama njihovih ovlašćenja hitno reaguju i zaštite ukupni bankarski sistem.

<<<Žugić o slučaju Atlas i IBM banke: Cilj nam je zaštita deponenata, nema mjesta panici<<<

<<<CBCG uvela privremenu upravu u Atlas i IBM banci<<<

Otvoreno pismo Kneževića prenosimo integralno:

Poštovani g. Đukanoviću,
Poštovani g. Markoviću,

Obraćam vam se kao najodgovornijim državnim zvaničnicima za vođenje Crne  Gore i za njenu budućnost, između ostalog i u dijelu koji se odnosi na  ekonomski razvoj i poslovno-investicioni ambijent. Stoga vam je vjerovatno poznato da u dužem vremenskom periodu traje pritisak na Atlas  Grupu i njene članice. On sada eskalira neutemeljenim progonom Atlas  banke i Invest Banke Montenegro i njihovih zaposlenih, što utiče na  povjerenje građana u bankarski sektor, na povjerenje stranih investitora  u Crnu Goru, pa samim tim i na finansijsku stabilnost Crne Gore.

Veoma sam svjestan vaših ovlašćenja i tereta koje svaki zvaničnik nosi, kao i načela podjele vlasti, kao što vjerujem da ste i vi svjesni da sam  ja odgovoran za preko 1000 zaposlenih u sistemu Atlas Grupe i više od  70.000 klijenata Atlas Banke i IBM. Među njima su hiljade penzionera,  klijenti iz inostranstva i njihova djeca, koja koriste naše kartice za  plaćanje studija.

Moja je dužnost da ih zaštitim i ja ću je ispuniti. Nije mi za to  potrebno ništa osim vladavine zakona, odnosno nepristrasno postupanje  državnih organa. Poslovni sistem koji sam stvarao sa svojim saradnicima  u proteklih 30 godina, koji je donio ovoj zemlji hiljade radnih mjesta,  stotine miliona budžetu na ime poreza i stotine miliona investicija, baziran je isključivo na znanju i viziji, koja podrazumijeva primjenu  najmodernijih svjetskih trendova u poslovanju. Ako je iko zainteresovan  za poštovanje zakona i njegovu neselektivnu primjenu, onda sam to ja i  Atlas Grupa.

Da bi jedno društvo napredovalo, preduslov je da se ekonomski razvija, a  da bi snažila ekonomija potrebno je ulaganje u obrazovanje. Zbog toga  Atlas Grupa ulaže u Univerzitet Mediteran i godinama stipendira desetine  najboljih studenata sa svih univerziteta u Crnoj Gori. Uporedo koristimo  naše međunarodne poslovne kontakte da promovišemo Crnu Goru kao  investicionu destinaciju, što za rezultat ima zavidan broj privrednika  iz inostranstva koji su svoj novac investirali u poslove u našoj zemlji.

Da bi Crna Gora mogla računati na dalje investicije renomiranih kompanija veoma je važno da privrednicima nudi siguran i predvidljiv  ambijent za poslovanje, u čijoj osnovi je vladavina prava i nepristrasno  pravosuđe. Ukupan odnos prema Atlas Grupi, počevši od Privrednog suda do  Specijalnog državnog tužilaštva, ukazuju da na poslovni ambijent,  umjesto propisa, često odlučujuće utiče samovolja ili neznanje.

Već šest mjeseci je blokirano 70 miliona eura novca naših klijenata. Prvo je Specijalni državni tužilac tvrdio da se radi o utaji poreza,  sada sumnja na pranje novca. U međuvremenu mu je postalo jasno da se sve transakcije rade preko Vise i Master Carda, koje su u vlasništvu američkih kompanija.

Drugi primjer je neobjašnjiva odluka Privrednog suda, odnosno njegovog predsjednika Blaža Jovanića da produži stečaj u Komleksu Meljine. Nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvobitno uveden stečajni postupak u kompaniji Meljine Kompleks, u ponovljenom postupku Privredni sud je ponovo donio rješenje suprotno zakonu i otvorio postupak stečaja. Takvo postupanje je neshvatljivo imajući u vidu da smo obezbijedili novac za isplatu svih potraživanja i na računu posebne namjene deponovali sredstva za namirenje svih obaveza.

Uzalud, jer neko hoće da stečaj protivzakonito traje. Zadatak izvršava Jovanić, zajedno sa stečajnim upravnikom Sašom Zejakom i advokaticom Snežanom Jović. Riječ je o specijalnom triu za velike stečajne procese, sa specifičnim međusobnim vezama. Odmah nakon nezakonitog produžetka stečaja u Meljinama uvedena je privremena uprava u Atlas banku i IBM.

Sve se to dešava nakon što smo sa Ministarstvom finansija započeli razgovore o poravnanju za Meljine, kako bi bio prekinut sudski spor i pronašlo se, u ovim okolnosima, najbolje rješenje za stabilno fukcionisanje Bolnice Meljine. Na taj način bi se, uz nalaz inostranog stručnog konsultanta i revizora kojeg bi angažovala Vlada Crne Gore, riješio problem koji najviše utiče na građane Herceg Novog i osoblje Bolnice Meljine. Smatramo da postoje svi uslovi da se razgovori o poravnanju za Meljine okončaju za kratko vrjeme.

Nadam se da će slučaj Meljine služiti kao opomena nosiocima vlasti i na lokalnom i na državnom nivou. Mi smo godinama bili blokirani čekajući na dozvole, zbog čega je naš strateški partner napustio projekat. Takvim pristupom se gube investicije i nova radna mjesta.

Najavili smo da bismo novac od poravnanja uložili u povećanje kapitala Atlas banke i IBM, čime bi prestala potreba za privremenom upravom. Sadašnje stanje na računima u obje banke je preko 100 miliona eura, ukupni depoziti iznose preko 200 miliona eura, aktiva obje banke je preko 300 miliona, a aktiva Atlas Grupe u Crnoj Gori i inostranstvu je preko milijardu eura.

Nadam se da je jasno da je nezadovoljstvo građana, naših klijenata, ogromno i da smo bili svjedoci veoma neprijatnih situacija na šalterima poslovnica Atlas banke nakon uvođenja privremene uprave. Zbog toga, kao i zbog zaštite ukupnog bankarskog sistema, pozivam vas da hitno reagujete u granicama vaših ovlašćenja.

Vjerujem da ste svjesni da su Atlas Banka, Atlas Grupa i njene članice dale svoj doprinos u razvoju finansijskih usluga kroz e-commerce, te dasu dovođenjem stranih investitora i promocijom Crne Gore učinile naše tržište atraktivnim za biznis. Takođe, posljednjih godina učinili smo mnogo na ozdravljenju kompanija i banaka iz naše grupacije koje su bile oslabljene uticajem i posljedicama krize. Vjerujemo da je zajednički interes opstanak i ozdravljanje ove dvije banke, kao i rješavanje drugih pitanja i zajedničkih poslova Države i Atlas Grupe. Atlas Grupa je spremna da ih riješi na kompromisan način. Spremni smo na sastanak koji bi podrazumijevao zajedničko, cjelovito rješavanje svih otvorenih pitanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vaka
Gost
vaka

Kako dođe Pamelaone godine puče bomba u atlas, nešto tu nije čisto

Borris
Gost
Borris

Bolje da si zvao Sveta da ti ostavi malo mjesta u bolnicku postelju u neki hotel sa 5★

Borris
Gost
Borris

Ako ce postovati zakone onda ti oni mogu pomoći jedino da dobijes celiju sa pogledom na Spuz…

roko
Gost
roko

Prvo da im tolika aktiva pomogne da skrpe budžet.

Mila K
Gost
Mila K

A banke možda imaju aktivu skoro 300 miliona, međutim ni g-din Knežević ni guverner ne odgovaraju na pitanje šta je od svega toga utrživo?

Mila K
Gost
Mila K

A milijarda aktive ništa ne vrijedi ako hitno treba abr 200 miliona eura
To ih je sve guru učio- mada niko od njih ne poštuje zakone likvidnosti

Mila K
Gost
Mila K

Ništa u Meljinama ne vrijedi 15 miliona eura, i ko u ime poreskih obveznika potpiše takvo rješenje treba da završi na stub srama i u zatvor

Mila K
Gost
Mila K

G-din Knežević nije neinteligentan čovjek

Oba izvješća za javnost su plačavine koje sakrivaju prijetnje

To nije inteligentan pristuoop rješavanju svojih zakulisanih radnji sa guvernerom

I on govori o 70 hiljada malih deponenata, a guverner danas o 87 hiljada. Da li je moguće da se još pouzdano ne zna kolili je broj i iznos potrebnih sredstava?

Mitar
Gost
Mitar

Imao si sjajnu “brukicu” manolinu i balotice, stojanovice, sendeljice svi su te krali, a ti se pravio blesav. covjek samo treba da ima strpljenja pa da vas gleda kako se medjusobno koljete i jedete zivi jedni druge. nikome nije gorila do zore pa nece ni tebi a ni ovim zugicima mugosicima knezevicima i ostalima . svi ste isti

Rogan
Gost
Rogan

Ček da pročešljamo malo te račune…mnogo su se trošila budžetska sredstva.

Vic-guverner
Gost
Vic-guverner

A da ti prodaš Meljine za 1€, Atlas banku za 1€, IBM za 1€, znaš ti kome, začas bi se ovo riješilo!

Mijo
Gost
Mijo

Knezevic odustao od napada na Žugica, starog prijatelja i partnera. Doktorat Zugicu 2011 s fakulteta Atlas banke kad je pocelo pranje novca u Atlas, a cerka pocela doktorat na istom ifakltetu Atlas banke i Knezevica 2016 godine. PLatio doktorat atlas banci parama CBCG, tj nasim parama poreskih obveznika, pa ne podnese Zugic ostavku kad su mediji objavili i jedno i… Više »

Pjetro
Gost
Pjetro

Dulje nisi Mila treba ucit zanatom. Ti otovrio banku Milo otvori banku, ti otvori fakultet i Milo otvori fakultet. Sad mu smetas konkurencija si.
Ti si dobar biznismen a Milo politicar.

Ljubo
Gost
Ljubo

O BANKAMA POJMA NEMAM ALI POGLEDOM NA OVO LICE SE VIDI KO JE I KAKAV JE

dzontra.V
Gost
dzontra.V

“Ako je iko zainteresovan za poštovanje zakona i njegovu neselektivnu primjenu, onda sam to ja i Atlas Grupa.”

Onda isplati zarade i doprinose radnicima, koje dugujes vec nekoliko godina, debeljko…

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

dzontra.V u pravu si 100%.

Dejo italija💔
Gost
Dejo italija💔

Puno sreće knesko. 👍

Send this to a friend