Ekonomija

Ko ne vrati kusur od cent ili dva uskoro će plaćati kaznu

Ilustracija, foto: Pixabay

Nevraćanje kusura od cent, dva, pa i pet trgovci pravdaju nedostatkom ovih apoena, ali ih iz Centralne banke demantuju navodeći da ih u svakom momentu ima dovoljno, piše Pobjeda.

I dok trgovci zadovoljno trljaju ruke, potrošači su se na nevraćanje sitnog kusura, odnosno zaokruživanje na pet ili deset centi navikli, pa su žalbe rijetke. I da ima više žalbi trgovci se ne bi zabrinuli, jer po važećem zakonu ne mogu pretrpjeti nikakvu kaznu. Takva situacija uskoro će se promijeniti, pošto se pripremaju izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima se propisuje prekršajna odgovornost za nevraćanje centa, dva…

Po važećim zakonima, kako kažu u Upravi za inspekcijske poslove, vraćanje ovog kusura nije regulisano, zbog čega nemaju zakonskog osnova za preduzimanje mjera. Iz Centralne banke su kazali Pobjedi da u svakom momentu raspolažu dovoljnim količinama apoena. Među kojima i “sitnih”.

“Od uvođenja eura u platni sistem Crne Gore, CBCG je ispunila svaki zahtjev za trebovanje gotovog novca od poslovnih banaka. Svakom zahtjevu je udovoljeno u smislu trebovane količine i apoenske strukture novčanica i kovanica”, kazali su iz regulatora u odgovoru na pitanje da li imaju dovoljno apoena od cent, dva i pet. Odgovorili su da se apoeni kovanica od cent i dva mnogo više vraćaju nego što se traže.

“Ti su apoeni čak prilivni, odnosno konstantno imamo veći priliv ovih kovanica od banaka u odnosu na količine koje one od nas trebuju”, objasnili su iz CBCG.

Iz kompanije Voli saopšteno je da njihovi maloprodajni objekti imaju dovoljno sitnog novca.

“Uvijek imamo dovoljno sitnog novca za vraćanje kusura u dostupnim apoenima. Ukoliko se tako nešto desi, brzo prevazilazimo situaciju. Ne raspolažemo uvijek dovoljnom količinom kovanica od jednog i dva centa, jer ih ne možemo obezbijediti u dovoljnoj količini”, tvrde u Voliju, koji je i jedini trgovački lanac koji je odgovorio na pitanja Pobjede.

Na pitanje da li se kupci žale što u objektima Volija ne dobijaju ove apoene, iz Volija su istakli da nemaju takvih žalbi.

“Nemamo žalbi potrošača kada je vraćanje kusura u pitanju i ne očekujemo od njih te apoene prilikom plaćanja računa”, naveli su iz Volija i dodali da se rijetko dešava da kupci insistiraju na vraćanju jednog ili dva centa.

Naglasili su i da je u njihovoj maloprodaji u porastu korišćenje platnih kartica.

“To pojednostavljuje vraćanje kusura. U prethodnom periodu kupci su karticama uglavnom plaćali račune većeg iznosa, a sada ih koriste i za manje iznose”, saopšteno je iz Volija.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da su do sada dobili manji broj žalbi potrošača zbog nevraćanja sitnih apoena. Istakli su da to nije regulisano važećim Zakonom o zaštiti potrošača, kao ni drugim zakonima koji štite ekonomski interes potrošača.

“Nijesmo imali zakonski osnov za preduzimanje mjera ukoliko trgovac potrošaču ne vrati tačan iznos novca ističu iz Uprave za inspekcijske poslove i dodaju da su, cijeneći značaj rješavanja ovog problema, a na prijedlog Tržišne inspekcije Ministarstvu ekonomije u prijedlogu izmjena zakona predložili obavezu da je trgovac dužan da uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima. Za nepoštovanje ove obaveze prijedlogom zakona se propisuje prekršajna odgovornost. Očekujemo brzo donošenje ovog zakona koji će doprinijeti boljoj zaštiti potrošača”, poručili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da potrošači podnose prigovore zbog nevraćanja apoena od cent ili dva i istakli da potrošači moraju biti aktivnjji i svaku sličnu nepravilnost prijavljivati inspekciji.

“Treba posebno istaći da se ne radi o nedostatku tih apoena, jer ih ima dovoljno”, tvrde u ovom resoru i naglašavaju da se cijene ne mogu zaokruživati i tako nešto nije dozvoljeno nijednim zakonom u Crnoj Gori.

Takođe su podsjetili da se izmjenama Zakona o zaštiti potrošača predviđa da se jasno definisanom normom precizira da je obaveza trgovca da vrati kusur u sitnim apoenima.

“U slučaju da to ne uradi predviđene su kazne, a tačan iznos biće poznat kada zakon prođe usaglašavanje na nadležnim državnim organima”, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Predstavnici Centra za zaštitu potrošača navode da su među prigovorima koje im dostavljaju potrošači rijetki oni u vezi sa nedostatkom sitnog novca pri vraćanju kusura.

“Potrošači se najčešće žale na prevarne cijene, kada je na policama istaknuta jedna cijena, a obračun za kasom se vrši po većoj cijeni”, kazali su iz CEZAP-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lukasenko
Gost
Lukasenko

A makse. U prodavnicu mi cesce zaokruze na manje nego na vise. Ako je nesto 53 centa oni naplate 50. Tako da je ova prica prazna.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Ko ne prima apoene od centa ili dva treba krivično da odgovara. A da vam kažem nešto svi koji imaju para uzimaju cenat ili dva to ne uzima samo ko nema para. Kad ti fali cenat ili dva ajde popij kafu ako možeš i ako smiješ.

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

Hahahahaha…. javite se kad minimalni ld bude 600e. Rasporedite plate od 5000e donesite zakone o najnizem licnom ohotku i odmah ce da se prepolove kafane , butici, prodavnice i …. Svi srecni svi zadovoljni… bice manje zaposlenih u pg, ali zato ce skorojevici da se vrate u rodne grude i bavice se poljoprivredom i stocarstvom… podignite obrazovanje na vecem nivou,… Više »

Jovanka
Gost
Jovanka

Ocete Njemce od nas da napravite, necete uspjeti!

Rajko
Gost
Rajko

Nikad nije bilo da nam trgovci ne daju robu ako nam nedostaje cent, dva ili pet, niti mi uzimamo taj novac i kada nam ga ponude. Čime se bavi ova glupa država, a milioni odoše na Devičanska ostrva…

Jaka
Gost
Jaka

Treba castit 1e a ne da nam daju cent ili 2,glupost!

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Nekad oni nemaju da vrate,pa necu valjda pravit problem radi par centi….
Isto tako kad ja nemam sitno uglavnom su korektni i ne prave problem…

UHi ho
Gost
UHi ho

Posto niko ne koristi apoene cenat i dva a drzava veli da ima toga masu, uletite s tim sitnišem 22 miljona Atlas banku

Sajo patriota
Gost
Sajo patriota

Ko ne vrati 1 cent u zatvor, a ko Kalićima vrati 1.600.000€ u ambasadore!

123
Gost
123

Gluposti. Koliko puta ne vrate taj cent ili dva, toliko puta ga ni ne uzmu kad je preko okrugle cifre. U prosjeku svi su međusobno manje-više kvit.

Kokakola
Gost
Kokakola

Aha,znaci svudje na planeti je 1.95 1.95 ,osim kod nas je to 2.00 eura.Pa cemu onda matematika kad mi imamo jedinstvenu, npr. 1.15.+1.05 je 2.50 itd. Vidi se da si jedna od osoba koja poprilicno zaradjuje na tih “par centi ” puta desetine hiljada artikala nijesu nista. Pa cemu onda cijene tipa 0.98 1.15,2.90, itd kad se sve to zaokruzuje,zasto… Više »

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Sve cijene 0.99 ili 3.99 kako su to usaglasili ne ide mi u glavu

Tehno
Gost
Tehno

Cijene su 9.95 3.99 jer je naucno dokazano da psihicki utice na ljude i da prije kupe 9.95 no 10. Prodavac da stavi 10 ili 9.95 isto mu je, ali nama kupcima je podsvjesno to ipak razlika.

Lukasenko
Gost
Lukasenko

Kokakola vrati se u osnovnu

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Znaci onajniz plucina treba da dodje u PG da rasitni 10e po cent i dva??? Posto komercijalne banke nemaju da vam usitne. A kad smo kod toga ni banke vam ne daju taj cent ili dva!

123
Gost
123

Bice da uredno vracate kusur,a kad covjeku hvali 5 centi crveni se i neprijatno mu je.Bitno je da ukoliko nemate da vratite kusur uvalite kesu od 3 centa.

brko mali
Gost
brko mali

kaze se fali, a hvali znaci kad o nekome pohvalno pricas. Sto se tice 1 i 2 centa ja sam mislio da su to ukinuli prije neku godinu.

123
Gost
123

Prijatelju nemoj mi o pravopisu.Ako sam po nasem rekao ,,fali,, nemoj mi zamjeriti!

Ironija
Gost
Ironija

Pa i treba da se kaze fali,nije greska

Lukasenko
Gost
Lukasenko

Zamjeram ja jer zbog tih “naških” nepismenih smo tu gdje jesmo.

Selendra
Gost
Selendra

Bice prije da nam opet vracaju zvake.

Tehno
Gost
Tehno

Ne sjecam se da mi na racun 10.05 neko trazi 5 centi, ili 1 ili 2. Uvijek kazu u redu je to.

CGMNE
Gost
CGMNE

Aroma u Delti ne prima apoene od 1, 2 centa. Pitao sam ih kako to odgovor je bio eto tako, ne moze i.

Send this to a friend