Ekonomija

Koje je mjere podrške građanima i privredi Kašćelan predložio Skupštini

Kašćelan

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uputio je lokalnom parlamentu na odlučivanje prijedlog odluke o donošenju trećeg seta mjera podrške privrednicima i građanima Prijestonice, kako bi se ublažile posljedice izazvane pandemijom koronavirusa.

“Riječ je o kontinuitetu brige lokalne uprave o građanima i privrednicima sa teritorije Prijestonice Cetinje”, navode iz kabineta Kašćelana.

U 2020. godini, na prijedlog lokalne uprave, Skupština Prijestonice Cetinje donijela je dva paketa mjera podrške, vrijedna više od pola miliona eura.

“Novi set mjera, ukoliko bude usvojen na Skupštini, podrazumijeva oslobađanje plaćanja lokalne komunalne takse po osnovu zauzimanja javne površine (taksi stajališta, ugostiteljske terase, bilbordi, rashladne i izložbene vitrine, štandovi i drugi pokretni objekati) po zahtjevu obveznika do kraja 2021. godine”, navode iz Prijestonice.

Mjerama je predviđeno i odgođeno plaćanje poreza na nepokretnost za sva pravna i fizička lica po zahtjevu obveznika za prvu ratu do 30. septembra, a drugu do 30. novembra ove godine.

Trebalo bi da bude odgođeno i plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta uz zahtjev za sva pravna i fizička lica do 31. avgusta, kao i oslobađanje od plaćanje zakupa po obrazloženom zahtjevu za sva pravna i fizička lica.

„Mjera se odnosi isključivo na period kada nijesu mogla da obavljaju svoju djelatnost“, navedeno je u prijedlogu odluke.

Sva pravna i fizička koja su u prostorima zakupa ispunjavala radne obaveze imaće pravo na odgođeno plaćanje zakupa po zahtjevu do 30. juna 2021. godine.

Predviđeno je oslobađanje poreza na nepokretnost do 90% za sve registrovane poljoprivredne proizvođače, kao i one koji započnu poljoprivrednu proizvodnju u cilju njenog pospješivanja do kraja 2021. godine.

U prijedlogu Odluke navedena je i preporuka cetinjskom „Vodovodu i kanalizaciji“ i i DOO „Komunalno“ da oslobode plaćanja usluga za period od 1. aprila do 30. juna 2021. godine restorane, barove, kafiće, butike i druge objekte koji zbog koronavirusa i privremenih mjera Komisije za borbu protiv zarazne bolesti Covid-19 ne obavljaju djelatnost, kao i da sa građanstvom sačine sporazume o odgođenom plaćanju duga na period od 90 dana.

Preporučeno im je i da ne pokreću postupke prinudne naplate, odnosno da traže odgađanje već pokrenutih postupaka prinudne naplate za izvršenu uslugu obračuna utroška vode i komunalija, te da ne vrše obračun zakonskih kamata za pravna lica i za građanstvo na period od 90 dana.

Prijedlog Odluke o novom setu mjera podrške pred odbornicima trebalo bi da se nađe na prvom narednom zasjedanju Skupštine Prijestonice, koje je planirano u toku ovog mjeseca.

Send this to a friend