Ekonomija

Koje su najsiromašnije zemlje Evrope

ilustracija

Kupovna moć Crnogoraca iznosi 46 odsto evropskog prosjeka, potrvdili su podaci Eurostata iz juna 2018. godine, a koji se odnose na prošlu godinu. Crna Gora je po ovim podacima gora od Slovenije i Hrvatske, ali je ispred Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Albanije.

Upoređujući regije, zemlje bivše Jugoslavije nalaze se na dnu ljestvice, kada je riječ o kupovnoj moći njenih stanovnika, izuzimajući Sloveniju koja je najbogatija i njeni stanovnici imaju kupovnu moć 85 odsto evropskog prosjeka.

Srbija i Makedonija su na broju tri najsiromašnijih zemalja Evrope, a kupovna moć njenih stanovnika iznosi 37% evropskog prosjeka u 2017. godini.

Ništa bolje nije prošla ni Hrvatska, koja je druga najsiromašnija država Evropske unije. Iza nje je samo Bugarska.

Kupovna moć bh. stanovništava iznosi 32% evropskog prosjeka, i nalaze se na pretposljednjem mjestu najsiromašnijih zemalja Evrope.

Na samom dnu su, prema ovim podacima, stanovnici Albanije, čija je kupovna moć 29 odsto evropskog prosjeka.

Sa druge strane, ubjedljivo najbogatiji su stanovnici Luksemburga, čija kupovna moć iznosi 253% evropskog prosjeka. Ispod njih su Irci sa 184%, zatim slijede Švajcarci sa 158%, Norvežani sa 150% kada je riječ o Evropi.

Inače ovako objavljeni podaci se smatraju najrelevantnijim za ocjenu životnog standarda, jer se uzima u obzir GDP po glavi stanovnika sa tekućim cijenama.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
U lavor
Gost
U lavor

Siromasna Srbija ide sva na more,Grcka,Turska,Crna Gora,a ja bogati Montenegro nisam se plaka ni ovo ljeto

Puz demon
Gost
Puz demon

Ada CG najsiromasnija na Balkanu.

Pjer
Gost
Pjer

Realno

Tijana
Gost
Tijana

Znamo mi i bez njih… I šta možemo i gde smo.

Send this to a friend