Ekonomija

Komnenović: Opština Tivat će podržati inicijativu SDP-a za saniranje posljedica korona-krize

Opština Tivat

Pozdravljam svaku inicijativu koja za cilj ima brigu o socijalno ugroženim građanima Tivta, rekao je predsjednik opštine Željko Komnenović, u odgovoru na incijativu OO SDP Tivat, o osnivanju opštinskog fonda za potrebe socijalno ugroženih.

“Podržaćemo ovaj predlog i oformiti donatorsku liniju, ali ćemo prethodno sagledati sve aspekte njenog funkcionisanja i razgovarati sa mogućim partnerima na tom projektu. Mi smo kao odgovorna lokalna administracija preduzeli određene korake, a jedan od njih jeste uvećanje od 65 odsto kada su u pitanju budžetska izdvajanja za socijalne pomoći”, kazao je Komnenović.

Kako je dodao, budžetom za 2021. godinu predviđen je iznos do 100.000 eura za transfere za jednokratne socijalne pomoći, što je 40.000 eura više u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2020.

“Sredstva sa ove budžetske stavke isplaćuju se na osnovu Odluke o pravima i uslugama iz socijalne i dječje zaštite, a iznosi koji se odobravaju kreću se od 60 do 600 eura”, navodi Komnenović.

U prvom kvartalu 2020. Opština Tivat evidentirala je 50 zahtjeva za dodjelu jednokratne socijalne pomoći, dok je ta brojka u prvom kvartalu 2021. veća.

Nadležnom sekretarijatu podnešeno je ukupno 78 zahtjeva. Najčešći razlozi koje građani navode u svojim zahtjevima jesu nezaposlenost, troškovi liječenja i nemogućnost zadovoljenja osnovnih životnih potreba.

“U narednom periodu namjeravamo izvršiti izmjenu ove odluke u smislu ublažavanja kriterijuma, kako bi pravo na jednokratnu socijalnu pomoć ostvario što veći broj građana kojima je pomoć neophodna”, najavio je Komnenović.

U svijetlu postojeće zdravstvene situacije i činjenice da je duže od mjesec dana Tivat bio “zatvoren” usljed strogih epidemioloških mjera, te da su ovim značajno ugroženi prihodi brojnih ugostitelja, malih i srednjih preduzeća, evidentna je potreba za pružanjem dodatne podrške privatnom sektoru, posebno djelatnostima čiji je rad bio zabranjen.

“Spreman je nacrt Odluke o donošenju mjera za podršku privredi u opštini Tivat”, rekao je Komnenović.

Nacrtom ove odluke definisane su mjere pomoći koje između ostalog podrazumijevaju: oslobađanje obaveze plaćanja prireza na dohodak fizičkih lica za privrednike u djelatnostima koje su bile zatvorene, oslobađanje od zakupnine za poslovne prostore i zemljište u vlasništvu Opštine Tivat za ugrožene djelatnosti, oslobađanje od plaćanja komunalnih taksi i naknada za licence taksi udruženja…

Odlukom se predviđa uvođenje dodatnog podsticaja za oblasti: voćarstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, marikultura, cvjećarstvo, pčelarstvo, organska poljoprivreda, upravljanje zelenim otpadom. Takođe ovom odlukom koja je u posljednjim fazama pripreme, Opština Tivat preporučiće opštinskim preduzećima da umanje račune za korisnike njihovih usluga, kada su u pitanju djelatnosti čiji je rad bio zabranjen, te da se obračun usluga izvrši srazmjerno vremenu u kojem su usluge korišćene.

Opština Tivat ostaje, kaže Komnenović, otvorena za sve predloge i sugestije, kako bi se adekvatno odgovorilo ekonomskim izazovima aktuelnog trenutka.

Send this to a friend