Ekonomija

Voli ulaže milione u Ulcinj: Smanjiće uvoz, a povećati izvoz poljoprivrednih proizvoda

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović i direktor kompanije “Voli” Dragan Bokan potpisali su danas ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Šas.

Riječ je o dugoročnom zakupu poljoprivrednog zemljišta od 69 hektara za period od 15 godina, sa mogućnošću produžavanja još 15 godina. Kompanija Voli se obavezala ugovorom da naredne tri godine investira oko milion i po eura.

Kako je kazao direktor Dragan Bokan, kompanija Voli će dodatno doprinjeti da se smanji uvoz poljoprivrednih proizvoda, a u narednom periodu se očekuje da se proizvodi sa teritorije opštine Ulcinj izvoze u evropskim zemljama i zemljama regiona.

“Kompanija Voli je lider na našem tržištu i uradili smo mnogo kad je u pitanju širenje mreže i kada je u pitanju logistika i distribucija. Danas ulazimo u poljoprivrednu proizvodnju. Želim da nas dočekate ovdje u Ulcinju i Šasu kao dobronamjerne ljude, jer to jesmo. Želimo da pošaljemo poruku ostalim vlasnicima da zajedno sa Volijem što više zasade i mi ćemo otkupiti tu robu”, poručio je Bokan.

U ovaj projekat Voli ulazi kako bi dokazao da može dosta da napravi kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja.

“Mora da smo mi najhrabriji u Crnoj Gori kada smo se uhvatili u koštac sa ovakvim projektom kao što je podizanje poljoprivrednog dobra na minimum 70 hektara. Pratićemo i ostale tendere koje bude Vlada raspisivala. Želimo da se širimo i na ostale gradove Crne Gore”, najavio je Bokan.

Poziva Vladu da ubuduće rok za zakup bude duži.

“Kratak je rok od 15 godina da bi smo na pravi način funkcionisali. Trudićemo se mi iz kompanije Voli budemo ostalima primjer kako to treba uraditi. Mi ugovorom naredne tri godine treba da investiramo oko milion i po eura. Ja smatram da će to biti mnogo više”, uvjeren je Bokan.

Kompanija Voli će na ovaj način dodatno doprinjeti valorizaciji poljoprivrednog zemljišta i razvoja ruralnog područja na teritoriji opštine Ulcinj.

Predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu istakao je da je posebno zadovoljstvo kada se investira u ruralnom razvoju i razvoju poljoprivrede, jer se na ovaj način podstiču i građani koji žive u bliskim naseljima, ohrabreni da se bave poljoprivrednim aktivnostima.

 

Prema riječima Simovića, posebno raduje najava Volija da će biti podsticaj za sve proizvodođače na ovom prostoru, ne samo u smislu transfera tehnologija proizvodnje, već i garantovanog otkupa poljoprivrednih proizvoda sa ovog i šireg prostora.

“U Crnoj Gori nemamo više pravo, niti komfor, da gledamo neobrađeno poljoprivredno zeljište. To je potreba naše ekonomije, i svih domaćina koji imaju zemljište, a ne obrađuju ga. Mislim i na privatno, a još više na državno poljoprivredno zemljište”, poručio je Simović, dodajući da je kao odgovor na tu potrebu Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu već danas objavila novi oglas za zakup 150 hektara na lokalitetu Vranovići u Kotoru, te da će narednih dana biti objavljeni tenderi za još dva lokaliteta, u opštini Ulcinj i Podgorici.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Potrosac
Gost
Potrosac

Gospodine Bokane, zabranite svojim radnicama da njihove 066 brojeve telefona dopunjuju preko nase grbace i nasih potrosenih para bez nase dozvole i bez naseg znanja. Nisu problem 2e

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Nepovjerljiv sam ali zvuci dobro.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Svaka cast,napokon neki sposoban biznismen u Montenegru. Ovi zluradi komentari od neradnika nisu potrebni.

gost
Gost
gost

Naš diskont je sramota sta prodaju, kvalitet robe 0, uzas gde je inspekcija , nikad više tamo ne kupujem, a Voli na starom aerodromu ventilacija ne radi smrad od ribe u celoj radnji uzas

Seljak
Gost
Seljak

Taman da uniste jos ovo malo poljoprivrede da se ne otkupljuju domaci proizvodi vec da se svoja roba prodaje… Kakvi izvoz i lazi

Primorac
Gost
Primorac

Ma da su proizvodi na našem tržištu to treba, nego jbn. biznis kobi danas vlada svijetom.
neko je napisao do Japana, ja sam i siguran da će ići izvoz u EU.

Gramatika
Gost
Gramatika

Predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu istakao je da je posebno zadovoljstvo kada se investira u ruralnom razvoju i razvoju poljoprivrede…

crnogorac
Gost
crnogorac

Časti mi će da preporodi Crnu Goru, ima da izvozimo zelen do Japana

Erkondisn
Gost
Erkondisn

Ovo su grobari crnogorske poljoprivrede. Cijenama uvezenih proizvoda su obesmislili svako bavljenje poljoprivredom u manjim razmjerama.

Tod
Gost
Tod

Svaka cast

Send this to a friend