Ekonomija

Kompanije rizikuju kaznu do 20 miliona eura

Opštom uredbom EU (GDPR), koju su obavezne da primjenjuju i zemlje koje nijesu članice, propisana je kazna do 20 miliona eura ili četiri odsto ukupnog prometa ukoliko kompanija zloupotrijebi lične podatke građanina Evropske unije, upozoreno je juče u Privrednoj komori na konferenciji “Zaštita ličnih podataka obaveze privrednih subjekata”.

Mirjana Volkov, rukovodilac odsjeka za predmete i prigovore Agencije za zaštitu ličnih podataka kazala je da je ova rigorozna kazna sastavni dio Opšte uredbe, koja je u primjeni od 25. maja tekuće godine, a koja se odnosi i na brojne crnogorske kompanije.

“Ukoliko kompanija posluje u više država, a zloupotrijebi lične podatke kao osnov za kaznu od četiri odsto uzima se ukupni godišnji prihod u svim državama, a ne samo toj zemlji u kojoj je bila zloupotreba. Upravo je to bio i alarm za privredu da obrati pažnju za zaštitu ličnih podataka i da preduzmu adekvatne mjere. Mi iz Agencije smo u dnevnoj komunikaciji sa predstavnicima kompanija”, istakla je ona.

Najavila je da će i u domaće zakonodavstvo biti ugrađena ova odredba, ali i podsjetila da su i sada mnoge kompanije u finansijskom, bankarskom i sektoru telekomunikacija, hotelijerstvu… u kontaktu sa ličnim podacima građana EU i već su obavezni da primjenjuju opštu uredbu. Upozorila je predstavnike brojnih crnogorskih kompanija da se mora voditi računa ko obrađuje lične poidatke, kako, u koje svrhe i koje mjere zaštite primjenjuje, piše Pobjeda.

“Zato što se u posljednje vrijeme dešavaju stvari koje indiciraju na mogućnost organizovane zloupotrebe ličnih podataka”, rekla je ona i podsjetila na postojanje “crnog” interneta na kojem se trguje svim i svačim pa i ličnim podacima.

Dodala je da se radi na ugradnji odredaba Opšte uredbe u Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Volkov je podsjetila da Agencija o ovoj temi ima intenzivnu komunikaciju i sa zemljama regiona i dodala da Hrvatska kao članica EU primjenjuje Opštu uredbu. U Crnoj Gori, ali i u kompletnom regionu veliko je interesovanje kompanija za zaštitu ličnih podataka.

Najavila je da će Uprava za kadrove u saradnji sa Agencijom organizovati edukaciju o primjeni Opšte uredbe i apelovala da kompanije odrede službenika za zaštitu ličnih podataka, kojemu će to biti jedini posao.

Iz agrencije upozoravaju građane da budu oprezni kada na društvenm mrežama objavljuju fotografije, posebno maloljetnih osoba, razne informacije o sebi. Upozorili su da se lične karte prilikom ulaska u službene prostorije ne ostavljaju već se vraćaju vlasniku nakon uvida. Uredba, kako je objasnila, daje parvo licu da zatraži brisanje njegovih podataka sa interneta. Tu je i “pravo na zaborav” što znači da potpuno budu uklonjeni i da se ne mogu naći na pretrazi jer neki podaci mogu da ugroze nečiju budućnost, privatni život.

Predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka su saopštili da se u posljednje vrijeme zloupotrebljavaju oznake i nazivi kompanija iz Crne Gore tako što se preko društvenih mreža organizuju navodne nagradne igre.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sudija
Gost
Sudija

GOST… Volkov je u pravu, Lacmanovic osim suplje price nema nista, jedno je interna primjena kroz novi zakon a drugo obaveza kompanija koje posluju sa eu… bio sam na predavanju i odlicno shvatio… a ti gost drz se Lacmanovica pa ces kaznu platiti i to milionsku… moj ti je savjet slusaj pametnije

cg-ME
Gost
cg-ME

Treba uvesti zakon protiv laznih vijesti i laznih komentara. Posebne kazne za politicki motivisane komentare.

Neonix
Gost
Neonix

Jedan od razloga izlaska Britanije iz EU je upravo ovaj. Veoma je tesko ispuniti sve uslove, a da te pri tom ne prijave za zloupotrebu. Zapravo, uvijek mogu nesto da ti nadju, ako nijesi u milosti.

SayWha?
Gost
SayWha?

Brexit se desio zbog Crvenog autobusa koji je kruzio gradovima i laznom izjavom da svaku nedjelju britanija placa £350m prema EU i da je bolje da te pare idu za zdravstvo. A to nidje veze, i sami priznali nakon glasanja…

gost
Gost
gost

Lacmanovic iz Agencije za zastitu licnih podataka tvrdi da, iako je uredba pocela da vazi 25.05., mi imamo produzen rok za uskladjivanje, a sad Volkov iz iste agencije kaze da ako smo u kontaktu sa podacima EU gradjana obavezni smo da primjenjujemo ovu uredbu. Dakle, ili ja pogresno tumacim ili ko je ovdje u pravu?

roc
Gost
roc

U pravu su samo i uvijek Milo i Rocen. Bili Srbi, Crnogorci, branitelji Kosova ili njegovi najveci prijateli

Osman
Gost
Osman

Aco i Milo. I ponekad Brano

Send this to a friend