Ekonomija

Konatar: Aerodromima ne trebaju koncesionari, već profesionalni menadžment

Miloš Konatar

Građanski pokret URA apeluje na Vladu da odustane od namjere davanja Aerodroma Crne Gore u dugoročan zakup i umjesto toga poziva ih da sadašnji partijski menadžment zamijeni profesionalnim kako bi se povećela efikasnost poslovanja naših aerodoroma, saopštio je danas potpredsjednik te partije Miloš Konatar.

On postavlja pitanje da li bi eventualni koncesionar zadržao postojeći menadžment ukoliko dođe do dugoročnog zakupa?

“Zasigurno da ne bi, doveli bi ljude sa iskustvom koji bi povećali profitabilnost kompanije i povećali zaradu samog koncesionara. Nove investicije svakako ni bi obezbijedio sam koncesionar, već bi bile finansirane iz kredita koje su Aerodromi Crne Gore i u ovom trenutku u mogućnosti da realizuju i vraćaju bez problema. Ne zaboravimo da se radi o monopolskom preduzeću u rastućoj turističkoj destinaciji”, navodi Konatar.

On pita i zašto država ne angažuje profesionalni menadžment sa iskustvom koji će povećati profite Aerodroma Crne Gore i na taj način povećati sredstva koja će ići u budžet.

Smatra da Vlada decenijama razvija partitokratsko društvo i da svoje zaslužne vojnike mora da uhljebi u državnim preduzećima.

“Da je to tako najbolje govori činjenica da se ljudi koji su na čelu Aerodroma nikada nisu bavili čak ni sličnim poslovima. Kakve veze ima Božidar Vuksanović koji je bio predsjednik Odbora direktora sa vazduhoplovnim saobraćajem? Kakve veze ima aktuelni predsjednik Odbora direktora Aerodroma sa poslovanjem nekog preduzeća ako je do juče bio šef kabineta premijera. Odakle rodbinski kadar vladinih funkcionera na upravljačkim pozicijama…”, ističe Konatar.

Konatar smatra i da je razlog za davanje Aerodroma u zakup taj što neko od bivših i sadašnjih ministara i funkcionera DPS-a i satelita već čeka pozamašan dio u vidu procenta za posao od koga će korist imati koncesionar i onaj ko stoji iza koncesionara, a sve na štetu budžeta i države Crne Gore.

“Gospodo iz Vlade stavite bar jednom opšti interes ispred vašeg ličnog. Aerodromi Crne Gore je jedno od rijetkih profitabilnih preduzeća u vlasništvu države. Da bi tako ostalo Aerodromi moraju krenuti u veliki investicioni ciklus proširivanja kapaciteta i obnove postojeće infrastrukture, uz povećanje efikasnosti poslovanja i profitabilnosti preduzeća”, naglašava potpredsjednik URA.

Dodaje da za obezbjeđivanje novca za investicije nije neophodan koncesionar, već se Aerodromi mogu sami zadužiti pod povoljnim uslovima.

“Ali ono što je neophodno jeste da država angažuje profesionalni, nepartijski menadžment sa iskustvom koji će u narednom periodu puno bolje i efikasnije upravljati Aerodromima na korist svih građana i posjetilaca Crne Gore”, zaključuje on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kumbori
Gost
Kumbori

Dje ih naći i ko da ih selektivan!

Fileopg
Gost
Fileopg

koje profesionalne reference stoje iza ovoga momka osim studentskih protesata te ovako ubjedljivo pfiča nedajbože ka da jd expert.

blondy
Gost
blondy

E ovaj sve zna….eeee qq propalo se,pa sve sto je rekao nema veze sa mozgom

Ikar
Gost
Ikar

Treba da se da,ekonomska logika je u pitanju,I novi menadzment da se postavi,uhljebi iz SD ako budu znali da rade neka ih,mada sumnjam.To sto aerodromi posluju dobro ne znaci da ne mogu puno puno bolje.

Boro
Gost
Boro

Treba odmah promijeniti nesposobni kadar SD-a koji upravlja Aeorodromima i imenovati profesionalce.Cega se dohvati SD to se suši.Pih.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Miloše ne lupetaj,ekonomski moćnije države od CG.daju koncesije na Aerodrume.Nije u pitanju samo sposobnost menadžmenta,toliko faktora treba da se posloži da bi to fukcionisalo kako treba.Ovo što ti pričaš je čsta politika,pošto te znam,znam da je istina ovo što sam naveo.Poz.

high
Gost
high

Ti si neki veliki strucnjak. Pojma nemas o cemu pricas. Za pocetak nauci da se kaze aerodrom.

uuu
Gost
uuu

Milosa znam kao odlicnog momka i kamo srece da je vise takvih

spediter
Gost
spediter

“odlican”ti je ovaj “preletac”,dobro si rekao broj jedan,ali za izbjegavanje,i kad ti je dobar,vodi ga kuci.Ja sam mislio da su samo u DPS-u prevaranti,ali ih “preskoci”ovaj “dobri”Dritanov vojnik-brat srbijanac-toliko o Konataru-Lamaru.

Send this to a friend