Ekonomija

Koncesija model za zaštitu državnog interesa

Božo Mihailović

Sa stanovišta strategijskog razvoja države, u ovom trenutku nema značajnijeg pitanja od razvoja i valorizacije Aerodroma, koji su već postali usko grlo turističke privrede, njenog razvoja, i realno je očekivati da budu usko grlo ukupnog razvoja crnogorske ekonomije. Pogotovo u kontekstu našeg pristupanja Evropskoj uniji. Dakle, to je osnovna premisa od koj e se mora poći kod traženj a najboljeg modela valorizacije, uzimajući u obzir i naša ograničenja zbog nedostatka sopstvene akumulacije. U takvoj situaciji koncesija je prihvatljiv i poželjan model, pod uslovom da država i Aerodromi kao preduzeće kroz koncesioni ugovor zaštite svoje interese, rekao je u intervjuu Vikend novinama redovni profesor Ekonomskog fakulteta i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore dr Božo Mihailović.

“Meni je drago da su se građani uključili u ovu raspravu. Zapazio sam da postoji veliko interesovanje, a i ja sam dobio mnogo pitanja o toj problematici. Meni bi, kao ekonomisti, bilo najdraže kada bismo imali sredstava da sami sve rješavamo, da se aerodromima obezbijedi razvoj koji će omogućiti da prate trendove koji se očekuju u oblasti avio saobraćaja u Evropi i svijetu. Ali, prema informacijama koje imam, to nije moguće. Aerodromi su državna svojina, država je, inače, prilično zadužena i svako dalje zaduživanje bi predstavljalo nove probleme. To je bespotrebno ako imamo alternativna rješenja”, smatra on.

Mihailović je kazao da mu je od dokumenata bio dostupan dokument Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Aerodromi Crne Gore koncesioni akt.

“Taj dokument je prilično cjelovit, obuhvata neke ključne elemente. Iz tog dokumenta ključno je da se predviđaju visoke stope rasta. Za aerodrom u Podgorici, recimo, predviđeno je 4,9 odsto, a za Tivat 3,7 odsto. To su visoke stope. Predviđeno je takođe, povećanje broja putnika u Podgorici sa 1,16 na 3,63 miliona, a u Tivtu sa 1,25 na 2,91 milion putnika. U pitanju su doduše prognoze, ali u svakom slučaju očekuju se izuzetno visoke stope privrednog rasta, posebno u ovoj oblasti, i mi kao država moramo tome posvetiti dužnu pažnju”, dodao je on.

Prema njegovim mišljenju treba uključiti više konsultanata, da ne bude isti konsultant za pravna, ekonomska i tehnička pitanja. Dakle, kako naglašava, treba vidjeti da li nam trebaju dopunski konsultanti.

“Takođe, ne bih rekao da treba da trčimo da sve završimo za dva mjeseca, ali ni da čekamo godinu. Jer strategijski, sa stanovišta razvoja Crne Gore, nemamo mnogo važnijih poslova od ovog sada”, kazao je Mihailović.

On je mišljenja da su u ovom slučaju važne tri su varijable.

“Prva da se obezbijedi razvoj aerodroma u dugom roku, kao osnov za razvoj crnogorske ekonomije i praćenja savremenih ekonomskih trendova. Druga varijabla, jeste da se država zaštiti od svih mogućih zloupotreba. Jer, mi smo mala država, mala ekonomija i taj budući koncesionar može da nađe ekonomski intere s i da ne razvija dovoljno naše aerodrome, već da putnike usmjerava na susjedne. Od toga se moramo zaštititi. I treća varijabla, koja se mora uzeti u obzir, jeste zaštita zaposlenih koji rade na našim aerodromima. To je taj magični trougao od kojeg se mora poći i kroz te tri varij able se mora graditi buduća matrica razvoja aerodroma kroz koncesije”,naveo je Mihailović.

Istakao je da je vrlo je interesantno da su otpori stigli, a da mi nije napraviljen ni prvi korak.

“Mi jesmo dobili početnu studiju, analizu, ali nama predstoji mnogo koraka, gdje moramo svaki put da zastanemo, da se okrenemo iza sebe, da vidimo jesmo li dobro napravili i vidimo šta treba da uradimo u narednoj fazi, da ne pogriješimo. Što se tiče otpora, to nije nikakva novina. Podsjetiću crnogorsku javnost na otpore u vezi auto-puta, pa vjetroelektrana, a tek oko tunela Sozina… Taj fenomen “ne talasaj” i fenomen otpora krupnim zahvatima, i u ovom slučaju dolazi do izražaja”, jasan je on.

Mihailović je porućio da država mora obezbijediti da se ne dese neke negativne posljedice, poput preusmjeravanja na druge aerodrome.

<<<SD ne ruši koaliciju, DPS-u poručili da imaju bolje rješenje za Aerodrome<<<

“Država tog budućeg koncesionara mora pratiti kroz ugovor, mora imati takav mehanizam… Jer, radi se o dugoročnom zakupu. Može li se dogoditi da taj koncesionar pođe u stečaj naravno da može. Šta se onda dešava? Dakle, država mora imati mehanizam da u svakom momentu reaguje i spriječi problem zbog kojeg bi, blago rečeno, nastao ekonomski haos. Jer, aerodromi su žila kucavica naše ekonomije, izuzetno rijedak ekonomski i privredni faktor Crne Gore i zbog toga se moraju iskoristiti sva znanj a i iskustva i domaća i strana, da predvidimo sve varijante i zaštitimo se, kako sjutra ne bi imali problema”, rekao je on između ostalog.

Mihajlović je kazao da riječ struke mora biti odlučujuća, a da je konsultant kojeg je angažovala IFC  sigurno referentan i to se ne može dovesti u pitanje, ali bi možda dobro bilo da se za pojedina područja angažuju i još neke konsultantske kuće.

Menadžment Aerodroma, Socijaldemokrate čiji kadrovi upravljaju kompanijom, nude drugačiji model valorizacije. U javnosti je lansiran model podizanjem kredita, korišćenjem bespovratnih sredstava iz EU fondova…

“Nemam ništa protiv da se napravi alternativni model, ali da glavni kriterijum bude razvoj aerodroma u funkciji privrednog razvoja Crne Gore. Ali, kod modela o kojima ovih dana čitam u medijima pominju se bespovratna sredstva EU fondova, potom podizanje kredita…Tu već ima dosta ograničenja i pitanja. Prvo ko treba da podigne kredit, pod kojim uslovima, ko treba da garantuje? Država već ima dosta garancija. Ko garantuje da ćemo dobiti sredstva EU, mi još nijesmo članica? Dakle, ukazujem na neke stvari koje mogu biti problematične, ali nemam ništa protiv da vidimo i alternativno rješenje. Međutim, prema saznanjima koje sada imam, nisam ubijeđen da model koji se tiče zaduživanja i kreditiranja može dati dobre rezultate u pogledu budućeg razvoja aerodroma u odnosu na koncesiju. Doduše, i koncesija ima svojih izazova, ali tu je država ključna. Zato i kažem da u ekonomiji nema lakih puteva”,zaključio je Mihailovoć.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trece Oko
Gost
Trece Oko

Profesore svaka čast otvorili ste oči svim domacim stratezima drzavne ekonmije koji u medijima osporavaju razvoj nase drzave . Na ovakav način se polemiše argumentima a ne nekim imanigarnim kmentarima . Javne rasprave po ovom pitanju i drugim strateškim projektima treba i uživo prenositi pa da naši gradjani budu adekvatno informisani .

Ave
Gost
Ave

Profesor je i dobar coek i odličan profesor a vi mučite!

Rakoc
Gost
Rakoc

Bozo je profesor sljastecih reklama. On se u ekonomsku logiku ne razumije. Postoji koncept koji se zove NPV ili neto sadasnja vrijednost projekta. Ona zavisi od proracuna moze da ido do 600 miliona. E kad neko prodaje 600 miliona za 100 miliona, onda su potrebni Bozo i slicni da to umotaju

Sport Bili
Gost
Sport Bili

Crnoj Gori je odobreno preko 106 miliona eura sredstava iz EU fondova a najvise za zeljeznicu 33 milion eura, za CGES 26 miliona eura i za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Podgoricaiznos granta 12,3 miliona eura.

ekonomista
Gost
ekonomista

Upravo razlozi koje navodi Božović ukazuju da su drugi modeli, među kojima i sredstva iz evropskih i svjetskih fondova uz podršku konzorcijuma postojećih univerziteta, bili bolji način da se stane na sopstvene noge. Investicije koje se daju sredstvima iz banaka nijesu niti direktne niti zdrave investicije. Podrazumijevaju kamate i zaduženja na iovako slabu ekonomiju. Sredstvima iz fondova bi mogli pokriti… Više »

istina
Gost
istina

Jasno je da decenijama aerodrom i vazduhoplovstvo vode partijskeneznalice. Samo treba platit stručnu upravu, ako treba iz instranstva, na određeni vremenski rok. Nije potrebno nikakvo formalno šminkanje uz ugradnju postojećeg kadra.Svi zaposleni na aerodromu pričaju istu priču o neznanju i zaposlenim viškovima.

Pjetro
Gost
Pjetro

Prodajete sto donosi zaradu, prodajete sto ne donosi zaradu jeste li vi ministri ili trgovci? Za nista nemate resenje, kad zagusti dovodite toboze neke experte koja je vasa uloga? Sta radite vi? Pa svaki cojek umije prodavat iresavat probleme kao vi. Go..da!!!

Jaaa
Gost
Jaaa

Profesor je izgleda duzan posle svake privatizacije da da svoje strucno misljenje(da opravda gospodara i njihove odluke). Tuga

Ribotan
Gost
Ribotan

Ne treba garancija države. Firma sve sama vraća ali to nekom ne odgovara. Neko hoće svoj procenat. Ili su pare unapred uzete.

Ribotan
Gost
Ribotan

Ne treba garancija države samo potpis. Firma sama vraća kredit. Ali to nekome ne odgovara.

vesko
Gost
vesko

A ko garantuje da se aerodromi ne namjestaju pod plastom koncesije nekom od domacih mocnika.

Pedala
Gost
Pedala

Nikakav covjek i nikakav strucnjak

Loky
Gost
Loky

Ne zna se je li losiji covjek ili profesor? Ili mozda oboje. 2 u 1.

Pero
Gost
Pero

Profesor srocio ovo da se ne zamjeri ministatstvu a ispadne nezavisan. Ako je nezavisan sto ne progovori o 100 miliona za koje drzava treba da bude potpisnik uz koncesionara i bude garant. Kako ce se to odraziti na javne finsnsije profesore to je pitanje a ne kako ce akcionarsko drustvo otplacivati svoj moguci kredit. Na isti nacin ce to raditi… Više »

MilitzaKOBILA
Gost
MilitzaKOBILA

Los covjek, jos losiji profesor.

Topolica
Gost
Topolica

Prekrižena nula od tzv.stručnjaka Boža M.i A.Lojpura.
Podrška za SD i njihovu dosljednu politiku.
Svaka vam čast.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Nešto mi pade na pamet, država je Atlas grupi dala kompleks Meljine, sa obavezom da uloži 119 miliona eura. Koliko je Atlas grupa uložila, ko je to pratio i kontrolisao. Niko, kao i većinu takvih aranžmana u Crnoj Gori!

Send this to a friend