Ekonomija

Koncesioni akt za aerodrome nije spreman za Vladu, tehnički detalji se još usaglašavaju

Foto: CdM

Dokument o davanju aerodroma u Podgorici i Tivtu u zakup, danas nije bio na dnevnom redu sjednice Vlade jer je preostalo da se definišu još neki tehnički detalji, rečeno je CdM-u u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

“U pitanju je ozbiljan dokument koji zahtijeva pazljivo čitanje, razmatranje i donošenje odluke. Sugestije i komentari članova Vlade su neophodni i očekivani kako bi koncipirali kvalitetan materijal. Samo su ostale manje konsultacije oko nekih detalja. Nema ni jedne suštinske prepreke, niti razloga za odlaganje, osim nekih tehničkih detalja i konsultacija”, saopšteno je CdM-u iz resora Osmana Nurkovića.

Kako je definisano koncesionim aktom, od budućeg koncesionara očekuje se jednokratna avansna uplata od najmanje 100 miliona eura. Ukupne očekivane investicije tokom trajanja koncesija za oba aerodroma iznose oko 200 miliona eura, s tim što se očekuje da najmanje 80 miliona eura investicija bude realizovano u prve tri godine.

Važno je istaći da dokument precizira da će svi zaposleni u preduzeću Aerodromi Crne Gore, u skladu sa uslovima iz postojećeg Kolektivnog ugovora, biti zadržani i koncesionar neće imati pravo otpuštanja tokom prvih pet godina.

Ministarstvo je sprovelo javnu raspravu o ovom strateškom dokumentu.  Inače, crnogorska Vlada je jedina u regionu koja je sprovela javnu raspravu zbog, kako su naveli, transparentnosti procesa i uvažavanja argumentovanih sugestija predstavnika civilnog sektora, ali i političkih partija.

Da podsjetimo, Vladina Komsija za ekonomska pitanja (KEP) vratila je ranije na doradu dokumentaciju koju je Ministarstvo saobraćaja pripremilo za davanje u zakup aerodroma u Tivtu i Podgorici.

Socijaldemokrate, koje su dio vladajuće koalicije, u više navrata imale su niz sugestija kada je riječ o ovom dokumentu.

“Od samog početka priče oko modela daljeg razvoja Aerodroma Crne Gore ponašamo se vrlo odgovorno, ukazujući konkretnim sugestijama na nedostatnost ponudjenih koncesionih dokumenata. Takav odnos je odraz ozbiljnog i politički zrelog promišljanja kada su u pitanju strateški resursi Crne Gore. Svakako da nam je i satisfakcija činjenica da sve veći dio javnosti, uključujući i koalicione partnere uvidio osnovanost nasih argumenata. Kao što smo nebrojano puta isticali, naš cilj je da definisemo onaj model daljeg razvoja koji ce gradjanima Crne Gore donijeti najvecu drustveno-ekonomsku korist”, kazali su u partiji Ivana Brajovića za CdM.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

da taj “tehnicki detalj” nije ona Njemacka aviokompanija sto proglasi bankrot prije par dana🍺😀

Kapino polje
Gost
Kapino polje

Da napravite najgori kolektivni o valorizaciji u regionu isto će vas ove ovce od naroda glasat,ovaj narod ne zaslužuje bolje,biće kako vas 20-tak odluči u vladi.

dzonatan
Gost
dzonatan

nije vam sad trenutak za jos jednu aferu, zato odlazete

Grdana
Gost
Grdana

Zaboravite i tu Petlju, pristupne puteve i instalacije. Pa ćemo i to naknadno platiti, a on krcka dvopeke u Americi sa Metom i Pacolijem s naše grbače.

aoooo
Gost
aoooo

ovo se ne prodaje legende, nego daje na zakup od30 godina

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Sve su unistili cijelu drzavu,nigdje posla, jos ovih par preduzeca da prodaju i mozemo stavit kljuc u Crnu Goru propali projekat iz koji njeni gradjani bjeze.

Dejo fudbal🏆
Gost
Dejo fudbal🏆

Oću sad da zapišem 30 novih italijanskih riječi da ih naučim da ih prevedem preko interneta.

Milan
Gost
Milan

Bravo,sve trreba privatizovati ali transparentno. Državno=ničije.

Veljo
Gost
Veljo

A to obrade i dorade Sehovic i Hrapovic ko u svojim ministarstvima.Katastrofa ko su nam ministri.

Kole
Gost
Kole

SD pih…

Send this to a friend