Ekonomija

Kongresna ponuda Crne Gore na specijalizovanom sajmu IBTM World u Barseloni

Crnogorski kongresni biro u okviru Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom predstavlja ponudu destinacije na sajmu “IBTM World” koji se održava u Barseloni, u periodu od 30. novembra do 2. decembra ove godine, saopšteno je iz NTO.

Foto: NTO
Foto: NTO

Delegaciju Crne Gore predvode direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković Marković i direktorica Crnogorskog kongresnog biroa Aleksandra Maksimović koje tokom sastanaka sa organizatorima događaja iz mnogih zemalja, sa akcentom na strateški važnim tržištima, predstaviljaju kapacitete i prednosti Crne Gore za organizaciju poslovnih putovanja. Zabilježeno je veliko interesovanje kako organizatora događaja za Crnu Goru kao destinaciju, tako i predstavnika crnogorske turističke privrede za učešće na ovom sajmu.

„Crna Gora je destinacija koja ima izuzetan potencijal za poslovni turizam. U ovom segmentu konkurentske prednosti destinacije su brojne, počevši od unaprijeđene ponude hotela kategorije 4 i 5* i otvaranja luksuznih turističkih rizorta i renomiranih hotelskih brendova koji raspolažu potrebnim sadržajima i opremom koja može da odgovori i najzahtijevnijoj klijenteli, preko mediteranske klime koja pruža mogućnosti za organizaciju događaja tokom cijele godine, nesvakidašnjih potencijala za organizaciju nezaboravnih specijalnih događaja, do činjenice da je na oko svega dva sata leta udaljenosti iz većine evropskih centara. Za Crnu Goru je razvoj ovog vida turizma posebno važan sa aspekta produženja sezone i stvaranja cjelogodišnje turističke destinacije i generisanja većih prihoda od turizma, imajući u vidu činjenicu da se poslovna putovanja realizuju u periodu van glavne turističke sezone, te da turista na poslovnom putovanju troši značajno više od prosječnog turiste“, istakla je Tripković Marković.

Foto: NTO
Foto: NTO

Na štandu Crnogorskog kongresnog biroa Nacionalne turističke organizacije Crne Gore ponudu predstavljaju Lokalna turistička organizacije Tivta, hotelska grupa Montenegro Stars, kao i turističke agencije Talas M, Explorer i Montenegro in Style.

„Turistička organizacija Tivat prvi put predstavlja objedinjenu ponudu grada na međunarodnom MICE sajmu. Strategijom razvoja turizma naše opštine ova vrsta turizma prepoznata je kao jedna od ključnih za razvoj Tivta kao visokokvalitetne turističke destinacije. Tivat je ove godine uvršten i u top 10 najboljih (MTLG) kongresnih destinacija srednje kategorije. Danas smo bili u prilici da čujemo da će održivost i bezbjednost, pored inovacija, biti ključni trendovi prilikom izbora destinacija za organizaciju poslovnih događaja. Našim strateškim pristupom koji se odnosi na sertifikaciju destinacije i biznisa u oblasti održivosti smo na dobrom putu da u narednom periodu budemo još atraktivniji međunarodnim organizatorima događaja“ ocijenila je Danica Banjević, direktorica LTO Tivat.

Snežana Vejnović, direktorica agencije Talas M, ocijenila je da je potreba ljudi da se sastaju veća nego ikada, te da se tokom sajma osjeća pozitivna klima po pitanju poslovnih putovanja. Prednost je što je Crna Gora već prepoznata kao atraktivna destinacija za incentive putovanja. Imamo konkretne upite agencija a sastali smo se i sa klijentima sa kojima već sarađujemo, kako bismo dogovorili detalje vezano za već potvrđene grupe, istakla je Vejnović.

Foto: NTO
Foto: NTO

„Sajam u Barseloni za kompaniju Montenegro Stars Hotel Group predstavlja jedan od najvažnijih B2B sajmova ove vrste, posebno sa aspekta produženja glavne sezone. Raduje nas da su buyer-i najpoznatijih MICE agencija na sastancima iskazali veliko interesovanje za Crnu Goru, te organizaciju najrazličitijih vrsta događaja. Vjerujemo da ćemo u narednom periodu, a prije svega odgovornom Covid politikom pokazati da je Crna Gora spremna da dočeka goste ove vrste“, izjavila je Spasenija Kika Purić iz HG Montenegro Stars.

IBTM je vodeći globalni događaj specijalizovan za poslovna putovanja, odnosno događaje iz oblasti MICE turizma (sastanci, motivaciona putovanja, konferencije i događaji), koji se već više od 30 godina održava u Barseloni, sa ciljem da inspiriše organizatore događaja da svojim klijentima pruže izuzetna iskustva. Obzirom da okuplja preko 15 000 profesionalaca i organizatora događaja, uključujući kongresne biroe, hotele, avio kompanije, DMC, PCO, specijaliste za event menadžment, iz više od 100 zemalja svijeta, učešće na ovom sajmu svojevrsna je prilika za uspostavljanje kontakata i umrežavanje u pravcu ostvarivanja boljih poslovnih rezultata.

Takođe, kroz edukativni program koji podrazumijeva širok spektar inovativnih, kreativnih i najsavremenijih sesija koje vode vodeći stručnjaci u MICE industriji, sajam nudi mogućnost za upoznavanje sa ključnim trendovima u ovoj oblasti, inovacijama, tehnologijom i iskustvima profesionalaca.

Send this to a friend