Ekonomija

Konjević: Država opet stavlja ruku u džep građana, Sekulić da objasni zašto

Poslanik Socijaldemokratske partije i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević zatražio je danas od ministarke ekonomije Dragice Sekulić da se izjasni o najavljenom poskupljenju struje i objasni zašto opet država želi da stavi ruku u džep građana.

<<<Poskupljenja struje ugrožavaju standard građana, socijalna ranjivost visoka<<<

Otvoreno pismo Konjevića prenosimo u cjelosti.

“Poštovana ministarko Sekulić,

građani Crne Gore su januarske račune za struju dobili sa značajnim uvećanjem, zbog uvođenja posebne tarife 27- OIE 2 po kojoj plaćaju više novca za obnovljive izvore energije nego do sada, bez ikakve najave.

Pored tog povećanja, imamo najavu da EPCG namjerava još jednom “staviti ruku u džep građana Crne Gore” od 2.7 odsto do 6 odsto od 1. marta kroz uvođenje tarifnih paketa.

Poštovana ministarko Sekulić,

građani Crne Gore već sada plaćaju najskuplju struju kad se uporede sa zemljama regiona koje nijesu članice EU. Tako je cijena kilovata u našoj zemlji 10.2 eurocenta, dok je ona u BiH 8.6 centi, Albaniji 8.4, Makedoniji 7.8, Srbiji 7, a na Kosovu samo 6 eurocenti. Uzimajući u obzir i visinu prosječne plate i prosječne penzije, građani naše zemlje i dalje plaćaju skuplju struju od njihovih komšija iz regiona. Građani imaju evropske cijene, a naše plate, iako se “hvalite” da imamo najveći evropski rast društvenog proizvoda u Evropi…

Ministarko Sekulić,

realna kupovna moć građana je u 2018-toj godini, po zvaničnim podacima, pala za 3 odsto, dok će po najavama ministarstva finansija zbog “zamrzavanja” rasta plata u 2019-toj i 2020-toj pasti za još najmanje 3 odsto. Ukoliko dodamo da su u protekle dvije godine – porastao PDV sa 19 odsto na 21 odsto, značajno porasle akcize na gorivo, duvanske proizvode i drugu akciznu robu, da je i dalje na snazi krizni porez na plate, jasno je da povećanje cijene električne energije predstavlja novi snažan udar na standard građana. Prosječna plata ne mrda već tri godine, a Crna Gora ima najmanju minimalnu zaradu u region svega 193 eura. Pa se nameće logično pitanje – kako skoro 80 hiljada građana koji primaju platu do 250 eura može da preživi mjesec dana sa evropskim cijenama struje i ostalih proizvoda i usluga.

Ministarko Sekulić,

Zašto svaki teret loših postupaka moraju da plaćaju građani Crne Gore. Šta je sa poreskim dugom od preko 500 miliona eura? Šta je sa najvećim poreskim dužnicima – bliskim tajkunima pojedinaca iz DPS-a? Zašto ministarko Sekulić kompanije iz Vektra grupacije mogu nekažnjeno dugovati desetine miliona eura za poreske obaveze? Od njih ne naplaćujete poreze, ali zato građanima uvećavate račune za električnu energije i stvarate uslove za još jedan inflatorni udar koji će ponovo obezvrijediti njihove plate i penzije. Dokle ministarko Sekulić?

Direktor državne kompanije EPCG A.D. kaže da je neophodno da cijena struje poveća zbog međunarodnog kretanja cijena. Kada treba staviti ruku u džep građana onda važe međunarodni standardi, ali kada treba naplatiti dug od tajkuna bliskih pojedincima iz DPS-a tu vam međunarodni standardi ne važe…

Ministarko Sekulić, očekujemo Vaše izjašnjenje o pitanjima vezanim za ovaj najnoviji udar na standard građana i na sjednici nadležnog Odbora u Skupštini Crne Gore.

Saslušanje je nužno i zbog toga što je država većinski vlasnik EPCG, koja je proteklih godina ostvarila milionske profite, pa je bitno da resorna ministarka objasni zašto opet država želi da stavi ruku u džep naših građana sa novim poskljupljenjem struje od 5.5 odsto do čak 8.7 odsto”, naveo je u pismu Konjević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vanda Metropoli
Gost
Vanda Metropoli

Konjeviću svaka čast! Drži tu temu, ne puštaj ih.

Patriota
Gost
Patriota

Treba ulagati u nove tehnologije u izgradnju velikih sistema hidroelektrana , zamjena postojećih Perućica. Piva . Morači i Vjetroelketrana ,solarnih elektrana koje će prodavati električnu energiju po tržišnim cijenama . Takve elektrane sa novim tehnolgijama proizvode i manje troškove proizvodnje električne energije i jačanjem prenosne mreže smanjiće se i gubici u mreži koji su indikatori visoke cijene električne energije i… Više »

OD SRCA
Gost
OD SRCA

SRAM VAS SVE BILO

Velimir
Gost
Velimir

Uh,poštenja čina reče i ostade živ!
Kasno ti je došlo iz du.eta u glavu!

Zoran
Gost
Zoran

A sta je propali sdp na celu sa drugom rankom radio kad je bio u vlasti sa dps. Tada je dps bio dobar a danas su zlo.

mojsilović
Gost
mojsilović

Konjević ima akt tašnu sa 500 kilowata struje te je nosi kod svojih na selo kad ide..

milisav
Gost
milisav

Evo onog sto je 2016 bacio 2 tone suzavca na gradjane ispred skupstine dok su njegovi danasnji saveznici sjedili u Cristal!

Simon
Gost
Simon

Napisa član ekipe koja je 20 godina učestvovala u pohari sopstvenih građana. Dosta demagogije. Pokajte se i iznesiti javno nepočinstva koja ste radili. Učinite nešto dobro za budućnost Crne Gore.

Simon
Gost
Simon

Napisa član ekipe koja je 20 godina učestvovala u pljački sopstvenih građana. Dosta demagogije. Pokajte se i iznesiti javno nepočinstva koja ste radili. Učinite nešto dobro za budućnost Crne Gore.

Pametnjakovic
Gost
Pametnjakovic

E kad rasko glumi oppziciju sve se propalo!

Haris
Gost
Haris

Šta misliš od čega ti svakog mjeseca uzmeš koverat sa 2.000,00€ a ništa ne radiš, moraju se naći novci za 39 parazita opozicije.

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Boli njih briga za gradjane to su partiski uhljebi oni imaju dosta a za narod nema nista,sve su unistili samo su nam ostale prazne zgrade ali ovaj narod nije zasluzio drugo,svaki narod dobije vlast kaku zasluzuje stara tacna poslovica

Tik tak
Gost
Tik tak

Ni jedan komentar na poskupljenje struje! Sto govori da su svi oni koji komentarisu aferu koverat i atlas botovi!

Send this to a friend