Ekonomija

Konjević: Ne odustajemo od povećanja minimalne zarade, smanjenja akciza…

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije i poslanik Raško Konjević predložio je danas za dnevni red niz reformskih zakona SDP, kojima se traži povećanje minimalne zarade, ukidanje kriznog poreza na plate, kao i smanjenje akciza na gorivo i stope PDV na struju. I pored podrške dijela poslanika opozicije, oni nijesu dobili podršku da uđu u dnevni red, ali Konjević poručuje da neće odustati od predloga.

“U ovih šest godina koliko je minimalna zarada ostala na 193 eura, kumulativna inflacija je iznosila 15 odsto, što znači da je njihov standard ozbiljno narušen”, saopštio je Konjević.

Kako je istakao, prosječna neto plata u Rumuniji popela se na 620 eura, a u Mađarskoj su plate rasle i po 12 odsto u protekle dvije godine, u Češkoj oko osam, a u Poljskoj sedam odsto i to se radi već nekoliko godina.

“Rast ovih ekonomija je bio manji ili sličan rastu crnogorske ekonomije u proteklih nekoliko godina, ali se kvalitet života njihovih građana povećava značajnim porastom plata. Za to vrijeme u posljednje dvije godine je plata u Crnoj Gori varirala između 510 i 512 eura”, naveo je potpredsjednik SDP.

ON je upitao zašto je problem za DPS da podigne ruku da se razgovara tim zakonima, da se pred crnogorskom javnošću pokaže da je želja da se po uzoru na Hrvatsku smanji PDV na cijenu električne energije, te da to nije populizam, nego želja da se građanima omogući jeftinija struja, poslije povećanja uzrokovanog kroz OIE2 i najave povećanja struje od šest odsto od 1. juna.

“Mi ćemo nastaviti sa predlaganjem ovih zakona i vi ćete na kraju morati popustiti pod pritiskom javnosti, sindikata i skoro svih političkih partija i prihvatiti ove predloge i apelujem na sve da ne pristaju na polurješenja nego da istraju na onome štu su opravdani razlozi više od 77.500 radnika Crne Gore”, zaključio je Konjević.

7 Komentara na "Konjević: Ne odustajemo od povećanja minimalne zarade, smanjenja akciza…"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend