Ekonomija

Konjević: Prijedlog SDP-a za smanjenje PDV-a dobija evropsku potvrdu, šta čeka Vlada

Konjević

Predlog SDP za smanjenje stope PDV za ugostiteljstvo i turizam dobija evropsku potvrdu, kazao je poslanik SDP-a Raško Konjević. Navodi da je pravo vrijeme da po uzoru na druge evropske države Crna Gora napravi korak koji će pomoći očuvanju 4.000 biznisa i desetina hiljada radnih mjesta u Crnoj Gori.

Konjević navodi da su mnoge zemlje na evropskom kontinentu, u želji da pomognu svoju turističku privredu, donijele cijeli niz mjera u rasponu od povoljnih kredita, subvencija potrošnje preko čekova i bonova za građane, do oslobađanja od zakupa i poreskih olakšica.

“Ipak, najznačajnija pomoć koju je dobila industrija ugostiteljstva i turizma ogleda se u smanjenju stope PDV-a na usluge i u tome prednjače Velika Britanija i Austrija koje su smanjile stopu sa 20 na 5 odsto, dok su Litvanija i Bugarska smanjile stope sa 21 na 9 odsto.  Stope PDV-a su smanjene u Belgiji, sa 12 na 6 odsto, Kipru sa 9 na 5 odsto, Češkoj sa 15 na 10 odsto, dok je Grčka kao mediteranska turistička velesila smanjila stope PDV na smještaj i ugostiteljstvo sa 9 na 5 odsto”, kazao je Konjević.

Crna Gora od svih pobrojanih zemalja ima najveći udio turističkih usluga u BDP-u ali, kako ističe Konjević, Vlada Crne Gore odbija da prihvati predlog SDP-a kojim se PDV u sektoru ugostiteljstva smanjio sa 21 na 7 odsto.

“Tom, privremenom, mjerom bi se značajno pomoglo da 4.000 naših ugostitelja ekonomski prežive ovu izazovnu godinu, sačuvaju biznise i radna mjesta”,  naveo je Konjević.

Podsjeća da ograničenja uvedena mjerama NKT, ali i nedostatak stranih gostiju od kojih se ljeti ostvaruju značajni prihodi, već sada dovodi brojne ugostitelje u rizik za opstanak.

“Privredi, ugostiteljstvu i sektoru turizma je pomoć potrebna obmah, kako bi dio novca od PDV preusmjerili na plaćanje troškova, plata i komunalija. Pravo je vrijeme da po uzoru na druge evropske države napravimo korak koji će pomoći očuvanju 4.000 biznisa i desetina hiljada radnih mjesta u Crnoj Gori”, poručuje Konjević.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Popara
Gost
Popara

Sve bi to bilo lijepo ali u ovom trenitku nema sanse da se to moze uraditi….. Drzava ima para jos za 3 mjeseca, posle toga mrka kapa…. ko prezivi pričaće

delboj
Gost
delboj

A zasto samo za ugostitelje? Kao ostale djelatnosti nosu ugrozene? Pa ugostitelji ce prvi da izadju iz krize tj prvi ce nadoknaditi stetu od Korone u odnosu na sve djelatnosti.

Mili
Gost
Mili

Rasko, u sklopu tog paketa nebi bilo lose rjesenje predloziti i PDV na elektricnu energiju da se smanji sa 21% na 7% kako bi ovaj narod malo zivnuo u doba zdravstvene krize i samim tim doslo do vece potrosnje, sto bi se kasnije pretočilo u drzavnu kasu kroz razne poreske dazbine (pdv, porez na dobit…). Slična situacija je i sa… Više »

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Vlada ceka da prodju izbori pa ce o tome posle

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Smanjiće Raško,polako te….kad na vrbi rodi groždje.

Butik
Gost
Butik

Bar neko da realno razmišlja.
Dobar predlog. Ali ni to nas ne može spasiti.

Srecko
Gost
Srecko

Posto si strasno pametan! A o cega ce drzava da zivi kad je pdv na turizam 5% pokazujes koliko poznajes ekonomiju i realni biznis!

Jovan
Gost
Jovan

Smanjeni ukupni prihodi, smanjiti PDV, smanjiti prilive u Budzet! Povecati sva izdvajanja iz Budzeta, socijalu, za ljude koji ostaju bez posla, za privredu pogodjenu pandemijom…! Perpetum mobile u fizici! Demagogija i populizam bez pokrica u politici!

Marija
Gost
Marija

Bravo Raško. Bravo za SDP. Zaista ste osvježenje na političkoj sceni.

Kuč
Gost
Kuč

Najaktivniji i najbolji poslanik u CG Parlamentu,svaka čast Konjeviću!!!

Kuč
Gost
Kuč

Bravo Raško!

Nermin
Gost
Nermin

Ovo su prave teme za priču i za djelovanje. SDP će na izborima zbog ovih stvari, sjajno proći.

Send this to a friend