Ekonomija

Konjević: SDP pozdravlja dogovor kojim se povećava minimalna zarada

Socijaldemokratska partija pozdravlja dogovor socijalnih partnera kojim se povećava minimalna zarada nakon šest godina sa 193 na 222 eura saopštio je Raško Konjević, potpredsjednik SDP i poslanik u Skupštini Crne Gore.

>>>Minimalac od 1. jula 222 eura<<<

“Ali ostaje porazna činjenica da preko 70.000 građana primaće i dalje zarade ispod 250 eura.
Kao što smo više puta rekli samo istrajan javni pritisak dovešće do povećanja minimalne zarade. Smatramo, međutim, da je ova mjera nedovoljna i zakašnjela i SDP će nastaviti sa snažnim insistiranjem da se zarada uveća na predloženih 250 eura koliko iznosi po našem prijedlogu zakona koji je u skupštinskoj procedure”, kazao je Konjević.

Dodaje da ono što socijalni partneri nijesu uradili, a što je neophodno, da bi se stvorili uslovi za normalno i konkurentno poslovanje privrednika jeste smanjenje poreskog opterećenja na zarade koje je sada oko 67 odsto i među najvećim je u Evropi.

SDP smatra da to opterećenje se mora korigovati naniže do iznosa između 50-55 odsto jer pod ovakvim poreskim opterećenjima vrlo teško je poslovati.

“Vlada mora da obezbjedi da se zakon primjenjuje na sve jedanko i da se konačno uhvati u koštac sa
sivom ekonomijom jer u ovakvim okolnostima imamo poštene i zakonu posvećene privrednike
koji pune budzet i one koji nelegalnim poslovanjem, koje se toleriše, predstavljaju nelojalnu
konkurenciju i ostvaruju enormne prihode na uštrb državnog budzeta”, kaže Konjević.

Podsjeća, i sa ovim povećanjem minimalne zarade na iznos od 222 eura ona je skoro najmanja u regionu, manja nego u Srbiji, Albaniji i Kosovu, Hrvatskoj, Sloveniji.

“Rumunija je priješest godina kada je naša minimalna zarada iznosila 193, a prosječna 484 eura počela sa postepenim povećanjima minimalne zarade na godišnjem nivou i značajnim povećanjima
zarada za određene profesije koje su postajale deficitarne u toj zemlji. Tako plata ljekara sada
iznosi 1.930 eura, profesori primaju startnu platu od 1.000 eura, a minimalna zarada je povećana skoro za duplo u posmatranom periodu. Rast bruto društvenog proizvoda u Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Poljskoj u posljednje tri godine je na nivou rasta u Crnoj Gori u iznosu od četiri do pet odsto, ali za razliku od Crne Gore u ovim državama u zadnje tri godine prosječne plate značajno rastu, godišnje na nivou oko 10 odsto”, navodi Konjević.

Dodaje da u Crnoj Gori prosječna zarada ne raste, a troškovi života su svakodnevno sve veći što sa inflacijom čini da je životni standard i pored rasta GDP manji tri odsto nego prošle godine.

“Povećanje plata u Mađarskoj iznosi po 12odsto u protekle dvije godine, dok u Češkoj iznosi oko osam odsto, a u Poljskoj sedam odsto. Na ovaj način su i minimalne i prosječne zarade rasle neuporedivo brže od troškova života, dok je u Crnoj Gori životni standard niži za tri odsto”, kaže Konjević.

Zbog svega navedenog, u SDP-u smatraju da Vlada mora da obezbjedi veću poresku bazu, smanji
sivu ekonomiju i dovede u strogu disciplinu sve poreske obveznike, a ne da u sistemu postoje
privilegovani pojedinci i kompanije koji ne plaćaju ili duguju poreze.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Vrati pare koje si uzeo kad si bio u vlasti a Krivokapic onaj stan u Kotoru koji je dobio po smiješnim cijenama.

Send this to a friend