Ekonomija

Konjević: SDT da ispita kako je profit Aerodroma dat kao garancija MA

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita ugovore kojima se profit Aerodroma Crne Gore u iznosu od 2,3 miliona eura daje kao garancija Montenegro Airlines-u (MA) za kredit kod Hipotekarne banke.

On je kazao da je Vlada na sjednici 21. septembra dala saglasnost Aerodromima Crne Gore da svoj profit iz 2013. i 2015. godine od 2,3 miliona eura umjesto u državni budžet daju kao garanciju – keš kolateral MA za kredit kod Hipotekarne banke.

“Radi se o nezakonitom poslu i zloupotrebi u privrednom poslovanju na štetu Aerodroma i države Crne Gore čiji je to prihod trebalo da bude“, rekao je Konjević na konferenciji za novinare.

On je kazao da je takav predlog na sjednici Vlade zastupao ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković i označen je tajnim, odnosno internim dokumentom, prenose Vijesti.

“Ugovor između Aerodroma i banke potpisao je novi izvršni direktor Aerodroma, Danilo Orlandić“, dodao je Konjević.

On je ocijenio da se radi o štetnom i nezakonitom poslu i zloupotrebi u privrednom poslovanju, zbog čega je pozvao Tužilaštvo da izuzme ugovore o kolateralu i kreditu kao i informaciju sa sjednice Vlade i otvori izviđaj o tom slučaju.

Konjević je naveo da će kopije ugovora koje je dobio poslati Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Montenegru Airlines-u je Kontrola letjenja 10. septembra blokirala račun za dio duga od skoro 2,3 miliona eura.

Konjević je kazao da su državna preduzeća, prema ranijoj odluci Vlade, obavezna da 70 odsto profita uplaćuju u budžet ali da to u ovom slučaju nije urađeno već su taj novac iskoristili kao novu nezakonitu pomoć MA koji Aerodromima već duguje 24 miliona, a državi 16 miliona eura.

“Zamislite kompaniju koja 2,3 miliona eura svog novca daje kao garanciju za kredit drugoj firmi koja joj već duguje 24 miliona eura, koja je uz to već godinama posluje negativno i koja nema nikakve šanse da vrati taj kredit. Pritom Aerodromi ovo potpisuju ne tražeći nikakvu garanciju za sebe“, rekao je Konjević.

On je naveo da je takav način državne pomoći suprotan crnogorskom zakonu o državnoj pomoći i zabranjen po normama Evropske unije (EU). Rok MA za vraćanje kredita je sedam mjeseci, a ako to ne bude radio banka će novac uzimati iz te garancije Aerodroma od 2,3 miliona eura.

Konjević je podsjetio da je Vlada prije nekoliko mjeseci već platila drugi dug MA od 2,2 miliona eura, odnosno da je toj kompaniji za pola godine ustupila 4,5 miliona eura državnog novca.

“Zbog poređenja o kojoj količini novca je riječ, za nabavke ljekova i medicinskih sredstava za potrebe cijelog zdravstvenog sistema Crne Gore od početka godine potrošeno je 11,8 miliona eura. Ovaj novac nije dat za investicije u MA već za puko održavanje likvidnosti te kompanije”, objasnio je Konjević.

On je naveo da je 27. septembra imao saznanja o tom poslu zbog čega je odgovore tražio od Nurkovića, Orlandića i izvršnog direktora MA, Živka Banjevića, ali da ih nije dobio.

“Nurković već 20 dana krije ovu odluku i ne objavljuje je na sajtu, nazivajući je tajnim internim dokumentom. Međutim, prema zakonu, internim dokumentom se ne mogu proglasiti dokumenta koja se tiču prošenja novca građana, kao što je u ovom slučaju”, kazao je Konjević.

Send this to a friend