Ekonomija

Konjević: SDT da ispita kako je profit Aerodroma dat kao garancija MA

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita ugovore kojima se profit Aerodroma Crne Gore u iznosu od 2,3 miliona eura daje kao garancija Montenegro Airlines-u (MA) za kredit kod Hipotekarne banke.

On je kazao da je Vlada na sjednici 21. septembra dala saglasnost Aerodromima Crne Gore da svoj profit iz 2013. i 2015. godine od 2,3 miliona eura umjesto u državni budžet daju kao garanciju – keš kolateral MA za kredit kod Hipotekarne banke.

“Radi se o nezakonitom poslu i zloupotrebi u privrednom poslovanju na štetu Aerodroma i države Crne Gore čiji je to prihod trebalo da bude“, rekao je Konjević na konferenciji za novinare.

On je kazao da je takav predlog na sjednici Vlade zastupao ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković i označen je tajnim, odnosno internim dokumentom, prenose Vijesti.

“Ugovor između Aerodroma i banke potpisao je novi izvršni direktor Aerodroma, Danilo Orlandić“, dodao je Konjević.

On je ocijenio da se radi o štetnom i nezakonitom poslu i zloupotrebi u privrednom poslovanju, zbog čega je pozvao Tužilaštvo da izuzme ugovore o kolateralu i kreditu kao i informaciju sa sjednice Vlade i otvori izviđaj o tom slučaju.

Konjević je naveo da će kopije ugovora koje je dobio poslati Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Montenegru Airlines-u je Kontrola letjenja 10. septembra blokirala račun za dio duga od skoro 2,3 miliona eura.

Konjević je kazao da su državna preduzeća, prema ranijoj odluci Vlade, obavezna da 70 odsto profita uplaćuju u budžet ali da to u ovom slučaju nije urađeno već su taj novac iskoristili kao novu nezakonitu pomoć MA koji Aerodromima već duguje 24 miliona, a državi 16 miliona eura.

“Zamislite kompaniju koja 2,3 miliona eura svog novca daje kao garanciju za kredit drugoj firmi koja joj već duguje 24 miliona eura, koja je uz to već godinama posluje negativno i koja nema nikakve šanse da vrati taj kredit. Pritom Aerodromi ovo potpisuju ne tražeći nikakvu garanciju za sebe“, rekao je Konjević.

On je naveo da je takav način državne pomoći suprotan crnogorskom zakonu o državnoj pomoći i zabranjen po normama Evropske unije (EU). Rok MA za vraćanje kredita je sedam mjeseci, a ako to ne bude radio banka će novac uzimati iz te garancije Aerodroma od 2,3 miliona eura.

Konjević je podsjetio da je Vlada prije nekoliko mjeseci već platila drugi dug MA od 2,2 miliona eura, odnosno da je toj kompaniji za pola godine ustupila 4,5 miliona eura državnog novca.

“Zbog poređenja o kojoj količini novca je riječ, za nabavke ljekova i medicinskih sredstava za potrebe cijelog zdravstvenog sistema Crne Gore od početka godine potrošeno je 11,8 miliona eura. Ovaj novac nije dat za investicije u MA već za puko održavanje likvidnosti te kompanije”, objasnio je Konjević.

On je naveo da je 27. septembra imao saznanja o tom poslu zbog čega je odgovore tražio od Nurkovića, Orlandića i izvršnog direktora MA, Živka Banjevića, ali da ih nije dobio.

“Nurković već 20 dana krije ovu odluku i ne objavljuje je na sajtu, nazivajući je tajnim internim dokumentom. Međutim, prema zakonu, internim dokumentom se ne mogu proglasiti dokumenta koja se tiču prošenja novca građana, kao što je u ovom slučaju”, kazao je Konjević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

nisam protiv toga da drzava tj aerodromi koji dobro posluju pomazu MA. Mnoge države traže način da osiguraju težak položaj nacionalnih kompanija, neke nisu uspjele pa su ugasili te kompanije na stetu hiljade radnika i cjele privrede, a neke su preuzele dugove od preko miljujardu eura i prodale kompaniju ( JAT) neke se spajaju da bi opstale. Air france ima… Više »

ND
Gost
ND

SDP pati od kolektivne amnezije,dje ste bili od 1998-2016.?

Test
Gost
Test

A sta je sa milionima pusti sad dje je ko bio….. sta je sa svetom marovicem

Cetinje
Gost
Cetinje

Uvažavam gospodina Konjevića i njegov poziv da se od strane nadležnih ispitaju pomenute transakcije.Ali,zar nije normalno i logično da SDT najprije istraži ko se napunio u Montenegroerlajnu,tj u čijim džepovima je završio državni novac,jer je država dok je SDP bio na vlasti sipala i šakom i kapom u ovu firmu.Ako od koga to očekujem onda je to SDP.

Iurista
Gost
Iurista

Konjeviću,evo ti novi predlog za SDT:Neka zamrzne sredstva stečena kriminalom vama dobro poznatom ZĐ,a koja su znatna,i neka se sa njih plaćaju dugovi Kompanije.Onda neće biti potrebe da država subvencionira svoju tvrtku.Mislim da je ovo pošten prijedlog,pa se odredi prema njemu.

Test
Gost
Test

Zdj je sada na prijedlog dps u agenciji za civilno vazduhoplovstvo pa sto botovi ne pitate dps

Građanin 5
Gost
Građanin 5

Nije moralno ovo potezati dok se ne objelodani istina ko je pokrao Montenegroairlines i dok se taj novac ne vrati nazad.A zna se ko je i ko ga štiti,ali mi je nejasno zašto SDP to ne pominje.

Hapšenje
Gost
Hapšenje

Kako bi SDP da što prije ugasi nacionalnu aviokompaniju i zataška tragove strašnog krivičnog djela bivšeg bossa MA,od čega očito ima neku korist i interes.Katniću,ispitaj tu veliku krađu,bar tebi basta!

Baranin
Gost
Baranin

Zbilja,zašto SDP prikriva da se istraži to što svi znamo, a što je teško par desetaka meleona?

Virus
Gost
Virus

Sad će, samo što nije

Durmitor
Gost
Durmitor

Nema kada Sdt ,vaznije je Paju da gledamo po cio dan,a ovo sto se pljačkaju milioni to nije vazno

ekolog
Gost
ekolog

Nema se kad! Ćera se najveće crnogorsko zlo-pranje para.

Monarch Highlan
Gost
Monarch Highlan

Evo se javi i Aleksa Becic…kaze da je to glupost.

Petar
Gost
Petar

Sada da vidimo Katnića, ovo je drugi put za 3mjeseca kako Nurković krši zakon!!!!!
Mladjani Orlandić je svakako koletaralna šteta…. on nezna ni gdje je….

Dipl.ecc
Gost
Dipl.ecc

Nurković ne stavlja te pare u džep,nego pomaže državni projekat.Ministre,mislim da treba da predložite da vlada blokira račune ZĐ i da se te pare vrate kompaniji,koja će onda normalno poslovati.

Emilija
Gost
Emilija

Dobro zna Rasko da tuzilastvo nece prstom mrdnuti.Tako da ovo samo ima propagandni karakter.U Crnoj Gori robija samo onaj koji nema veze.Nazalost.

Virus
Gost
Virus

Veze ili para

Durmitor
Gost
Durmitor

Tako je Rasko,da vidimo sta ce sada odgovoriti nurkovic i orlandic.Zbog ovakvih štetočina smo i pali na ove grane.

Monarch Highlan
Gost
Monarch Highlan

Vec su “odgovorili” svi iz DPS-a,tuzilastvo,sudstvo,NVO,rejting agencije…zanimljivo svi u glas …nece da komentiraju sopstenja SDP-a.

kerkez
Gost
kerkez

Ako već rade nezakonito , zašto nije preuzeće “Aerodromi CG ” novac prenijelo MA nego ga dalobanci kao garanciju a banka taj isti novac dala MA sa jedno 7 % kamate (preko 150.000,00 kamata banci ) . Banka bez ikakvog rizika i bez sopstvenih para uzme 150.000,00 godišnje a građanibez 2,2 miliona u budžetu za zdravstvo i školstvo. Nurković je… Više »

Sano
Gost
Sano

Da li je moguce da bivsi i privremeni umisljeni ministar finansija ne poznaje elementarne stvari. Vlada je osnivac i vlasnik oba privredna drustva i kad donosi ovakve odluke ona zasijeda u funkciji Skupstine drustva a ne Vlada kao izvrsni organ ako razumije covjek o cemu se radi. Ako nemate neki program ili ideju da opravdate pare sto primate za nerad… Više »

Test
Gost
Test

Nemas ti pojma ne ukljucuj se

Mirso
Gost
Mirso

Sad ti je Nurković zreo za Spuž što pomaze državnu kompaniju,a nije Đurišić koji je uzeo ogromne pare.Da se vrati samo treći dio tih para ili 12 miliona, onda bi MA bio na čvrstim nogama.

Send this to a friend