Ekonomija

Konjević: Vlada iskoristila neustavni rebalans stare vlasti

Konjević

I dalje je u centru pažnje nedavno zaduženje države od 750, odnosno 890 miliona eura sa kamatama. Kritike stižu od poslanika opozicije, ali podjednako i vlasti, pravnika, prigovara se što je urađeno tajno, traži se odluka Vlade i kompletna dokumentacija. Jedino što se ne dovodi u sumnju je da je rebalans budžeta stare vlade iz maja 2020, koji dozvoljava neograničeno zaduženje države, iskoristila nova Vlada kao pravni osnov za ovo zaduženje. Da li je taj osnov zaista bez mane?, piše Pobjeda.

Poslanik SDP Raško Konjević kaže da je Skupština usvajajući taj rebalans prekršila Ustav, jer je dozvolila Vladi da sama određuje iznos zaduženja u toj godini.

“Smatramo da je tada bivša vlada predložila, a tadašnja skupštinska većina usvojila neustavan rebalans koji je omogućio zaduženje bez limita. To je suprotno članu 82 Ustava, koji pod tačkom 18 navodi da Skupština raspisuje javne zajmove i odlučuje o zaduživanju Crne Gore. Na to smo tada ukazivali kao i druge kolege iz tadašnje opozicije”, kaže Konjević.

Nažalost, sada je nova Vlada nastavila ,,po stazama“ DPS-a da sama odlučuje o visini zaduženja bez saglasnosti Skupštine, iako je Ustav jasno to ovlašćenje dao samo parlamentu.

“Time je i nova Vlada pokazala da se ponaša kao DPS, a nažalost kolege koje su zajedno s nama kritikovale to rješenje kao neustavno, sada se ponašaju po matrici DPS-a”, ocijenio je on.

A smisao ustavne odredbe jeste, podsjeća, da Skupština u trenutku donošenja odluke o zaduženju tačno zna koliko se država u toj godini zadužuje.

“Žao mi je što je nova Vlada primijenila Zakon o budžetu koji je, po mišljenju SDP, a i tadašnje opozicije a današnje vlasti, suprotan ustavu”,kaže on i naglašava da odredbe koje omogućavaju zaduženje bez ograničenja nipodoštavaju Skupštinu i oduzimaju joj dio ovlašćenja – da odlučuje o visini zaduženja države.

“Paradoks je to što je nova vlast iskoristila zakonsku mogućnost rebalansa stare Vlade. Paradoks je zato što ostavlja Vladi da odredi koji će iznos zaduženja biti, a to nije ustavna nadležnost Vlade”, ističe Konjević, kojem je čudno što nova Vlada nastavlja praksu i ponašanje DPS-a.

“Kako je Vlada sprovela proceduru zaduženja još ne znamo, jer je radila ,,tajno, ali organizovano“. SDP i pored isteka roka od 15 dana nije dobio materijale i ugovore posebno onaj o pravnom savjetniku. Vidjećemo šta se radilo, da li je bilo samo neznanje ili ima i korupcije u cijeloj toj priči oko zaduženja od 750 miliona. Čekamo materijale a Vlada je pala na prvom ozbiljnom ispitu transparentnosti na koju se Krivokapić pozivao u ekspozeu”, smatra Konjević.

Send this to a friend