Ekonomija

Konkurent Montenegro Airlinesa na najprofitabilnijim linijama ostaje bez nove flote

foto: Boka news

Aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je manjinski partner i vodi poslovanje srbijanske nacionalne avikompanije Air Serbia, zvanično je otkazala skoro milijardu dolara vrijednu porudžbinu za 10 novih putničkih aviona tipa „Airbus A-320neo“ koje je trebala dobiti Air Serbia, piše Boka news.

Novi avioni koje je Air Sebia trebala da počne dobijati počev od novembra 2018., trebalo je da do 2020. u potpunosti zamijene postojeću flotu srbijanskog nacionalnog prevoznika, a koju čine stariji i većinom iznajmljeni avioni tipa „Airbus“ A-319 i A-320. To se međutim, neće dogoditi jer je Etihad koji se i sam u posljednje dvije godine nosi sa veliki ekonomskih teškoćama, odustao od te porudžbine, što je zvanično pokazala i knjiga narudžbi koju je renomirani francuski proizvođač vazduhoplova „Airbus Industries“, objavio pred novogodišnje praznike.

Air Serbia tako, umjesto da dobije daleko najmoderniju i ekonomski najefikasniju flotu od svih prevoznika u regionu bivše Jugoslavije, ostaje sa starim avionima, a što indirektno može uticati i na crnogorskog nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines.

Za MA je Air Serbija naime, jedini konkurent na za oba prevoznika vrlo značajnim i najprofitabilnijim linijama iz Tivta i Podgorice za Beograd i obrnuto, na kojima se godišnje preveze preko pola miliona putnika. Budući da Air Serbia neće biti u situaciji da tokom ljetnjih gužvi putnicima ponudi nove moderne avione većeg kapaciteta kakvu su A-320neo, te da ta kompanija i sada za Podgoricu i Tivat najčešće leti takođe dotrajalim i sporim turboelisnim avionima tipa ATR-72 koji su mnogo sporiji i neudobniji od MA-ovih „Embraera E-195“, moguće je da crnogorska aviokompanija iz ovakvog nepovoojnog razvoja situacije na relaciji Air Serbia-Etihad, izvuče i neplanirani benefit za sebe u vid pojačanja svog udjela u ukupnom broju prevezenih avio-putnika na redovnim linijama između Crne Gore i Srbije.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Love Me now
Gost
Love Me now

A neka ce neka, daBogda da obje propadnu i nasa i njihova, po dogovoru su podigli cijene na 140€ do BG i nazad, pogledajte samo po EU… putuje se za 30€ ….a makse sami lopovi, kako radite tako vam se i o glavi radilo

BokeljKO
Gost
BokeljKO

Hahahahah kakav tekst. A ne sprdajte se, letim do Berlina za 20€ a najbolje da cu plaćati MA 150€ do BG da bi neke sekretarice tamo imale 1000€ Plate. Hahahahahha

Sefket
Gost
Sefket

Nijesu bas ni Fokeri u cvijetu mladosti.

Navijač
Gost
Navijač

Neka ubače ,,karavelu”. Dobar je to avion. Što im bez veze stoji u muzeju…

Pjetro
Gost
Pjetro

Vi ste kraljevi zivota mi😯😯 plasite narod da lete starim avionima,a montenegro airlines ima floru staru izrade u brazil.
Nemojte rec stari avioni recite samo srpski pih😯😯😯 pravi crnogorac se ne vozi air serbia avionom stvarno😯😯

ATR72
Gost
ATR72

A koko gospodo vi mislite stic to sve u sezonu,sa četri aviona,a dnevno imate 3-4 leta za Bg,dje su ostale destinacije,Moskva isto toliko letova dnevno,pričam o Tivackom aerodromu.

Crnogorac=Srbin
Gost
Crnogorac=Srbin

E ovo je montenegro pakosni i zavidni. Nikad srece i napredka nikad!

Apsolut neutral
Gost
Apsolut neutral

Ti sve okrenu naglavačke i tumačiš kako ti misliš. Ne kupuju avione, ili kupuju? Ne kupuju. Kupiće dogodine, kad se firma oporavi. To je sve.

Novljanin
Gost
Novljanin

Sad iz inata necu da idem sa MA. Samo Air Serbia. Eto.

Slavko
Gost
Slavko

Zavidnost je bolest…

Nemanja
Gost
Nemanja

A, viđi teksta kukala ti majka ….heheheheheheheheeh….

Boka
Gost
Boka

I ja citam i ne vjerujem. Hahahha pa ima li ovo igdje u svijetu?!

Jovan
Gost
Jovan

Sramotan clanak! Umjesto da smo srecni zbog zdrave konkurencije, bitno je da komsiji crkne krava.

Bokelj
Gost
Bokelj

Tipično crnogorski.

Send this to a friend