Ekonomija

Konzorcijum EPCG i Fortum najbolji ponuđač za izgradnju solarne elektrane

Briska gora

Prvorangirani ponuđač  za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Briska Gora u opštini Ulcinj je Konzorcijum Elektroprivreda Crne Gore i Fortum, saopšteno je danas iz Ministarstva ekonomije.

Tenderska komisija za otvaranje i rangiranje ponuda donijela je tu odluku na osnovu Javnog poziva za davanje u zakup zemljišta u svojini države.

“Ponuđač Konzorcijum EPCG i Fortum je u okviru svoje ponude i propisanih kriterijuma dao najbolje uslove u smislu broja novootvorenih radnih mjesta, visine zakupnine, tehničke osposobljenosti, snage izgrađene jedne solarne elektrane sa instalisanom snagom ≥100MW (MW), finansijske sposobnosti i učešća domaćih kompanija”, ističu u Ministarstvu.

U tom smislu, Konzorcijum EPCG i Fortum je za iznos godišnje zakupnine ponudio 33 centa po metru kvadratnom, sa planom otvaranja 226 novih radnih mjesta tokom trajanja čitavog perioda zakupa zemljišta.

“Takođe, ponudom ovog Konzorcijuma predviđen je ukupan iznos investicije od 178 miliona eura. Kao važan elemenat ponude predviđeno je da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona eura. Kroz dokazivanje iskustva u realizaciji ovih projekata Konzorcijum EPCG i Fortum je dostavio podatke o izgradnji solarnih elektrana ukupne instalisane snage 2.821,31 MW kao i iskustvo u izgradnji više soalrnih elektrana snage veće od 100 MW. Sa aspekta finansijske sposobnosti ponuđača, ovaj Konzorcijum je dostavio podatke o prosječno ostvarenom bruto prihodu za 2014, 2015. i 2016. godinu u iznosu od 4,39 milijardi eura”, navode u Ministarstvu.

Drugorangirani ponuđač, Konzorcijum IREDL, je za iznos zakupnine ponudio pet centi po metru kvadratnom, sa planom otvaranja 25 novih radnih mjesta.

“Konzorcijum IREDL je dostavio podatke o izgradnji solarnih elektrana ukupne instalisane snage 1.039,5 MW kao i iskustvo u izgranji jedne solarne elektrane instalisane snage veće od 100 MW. Sa aspekta finansijske sposobnosti ponuđača, ovaj Konzorcijum je dostvio podatke o prosječno ostvarenom bruto prihodu za 2014, 2015. i 2016. godinu u iznosu od 608,9 miliona eura. Konzorcijum IREDL je za ukupna iznos investicije ponudio 166 miliona eura, od čega je učešće domaćih kompanija predviđeno na iznos od 21 milion eura”, naglašavaju u Ministarstvu.

Ponuda Konzorcijuma Montesolar ocijenjena je kao neispravna.

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da je odluka o rang listi ponuđača dostavljena svim ponuđačima koji imaju pravo prigovora, u skladu sa propisanom procedurom, nakon čega će biti upućena Vladi na utvrđivanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milo je u pravu
Gost
Milo je u pravu

Kao da EPCg nije imala novca da prvai alternativne izvore energije sama

Sova
Gost
Sova

Solarnu elektranu od 200MW nije lako izgraditi. Treba mnogo znanja kojeg mi nemamo. Danas najviše zaradjuju oni koji imaju tehnologiju. Naša zemlja nema tehnologiju za takav posao. Tužno, ali istinito.

Send this to a friend