Ekonomija

Kopač: Kupovina akcija u Rudniku isplativa za građane Crne Gore

Janez Kopač

Najavljena transakcija prema kojoj bi Elektroprivreda EPCG trebalo da kupi paket akcija u Rudniku uglja, stvar je ekonomije, što bi moralo da bude isplativo za građane Crne Gore, ocijenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Janez Kopač.

“Nijesam upoznat sa detaljima te transakcije, ali vjerujem da će biti povoljna za Crnu Goru. To je sad stvar ekonomije i trebalo bi da na kraju bude isplativo za građane”, kazao je Kopač novinarima nakon sastanka sa članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

On je rekao da sva preduzeća u državnom vlasništvu moraju da posluju kao učesnici na tržištu, odnosno kao da su privatna, kako bi na kraju profit ostao građanima Crne Gore.

Akcionari EPCG trebalo bi da na vanrednoj sjednici u utorak razmatraju tačku koja se odnosi na izražavanje zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja Pljevlja.

Država posjeduje 31,11 odsto udjela u Rudniku uglja, italijanska kompanija A2A 39,49 odsto, Aco Đukanović 11,84 odsto, a Radoslav Tomić iz Beograda 1,1 odsto. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto udjela u kompaniji.

Komentarišući isplativnost izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, u kontekstu trendova zaobilaženja uglja kao izvora energije, Kopač je saopštio da Evropska unija (EU) i cio svijet sve više idu ka obnovljivim izvorima energije.

“Era uglja i nuklearnih elektrana polako se završava, ali daleko od toga da je završena. Investicije u termoelektrane na ugalj još se dešavaju, ali opadajući trend cijena električne energije u Evropi zaustavio je mnoge takve investicije”, poručio je Kopač.

Zbog toga, kako je ocijenio, treba dobro ekonomski prostudirati svaku takvu investiciju i pogledati je u kontekstu trendova na duži rok.

Članovi skupštinskog Odbora su na sastanku sa delegacijom Sekretarijata Energetske zajednice razgovarali o evropskim integracijama Crne Gore u oblasti energetike.

Kopač je predstavio stanje u evropskim integracijama Crne Gore iz oblasti energetike.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Filip Vuković, kazao je da će se ovih dana na crnogorskoj ekonomskoj sceni dešavati neke akvizicije.

“Najavljena je Skupština akcionra EPCG gdje će ta kompanija donijeti odluku i kupiti paket akcija u Rudniku uglja od italijanske A2A, čime će najveće crnogorsko energetsko preduzeće biti većinski vlasnik pljevaljske firme”, naveo je Vuković.

On smatra da EPCG, kao kompanija koja upravlja TE, Rudnikom uglja i sa dvije velike hidroelektrane, ima mogućsnot da bude nosilac razvoja ne samo energetike, već i industrije.

“Energetika je privredna grana koja daje najveću šansu za stabilizaciju crnogorske ekonomije, odnosno uravnoteženje našeg spoljnotrgovinskog deficita”, smatra Vuković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je tako prirodno pozicionirana da ima šansu da na berzama električne energije svoju ekonomiju napravi najjačom u regionu po stanovniku.

Kopač je saopštio da je Crna Gora vodeća kada je u pitanju transponovanje i implementacija direktiva EU iz oblasti električne enegrgije, gasa, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

“Crnu Goru očekuje usvajanje zakona o zalihama nafte i naftnih drivata, koje moraju biti dovoljne za 90 dana potrošnje. Postoji još par drugih stvari koje moraju biti sprovedene“, smatra Kopač.

Direktiva o zalihama nafte i naftnih derivata, kako je objasnio, predviđa obavezu da sve države članice Energetske zajednice osnuju zalihe za 90 dana potrošnje.

“To je zaštitna mjera za eventulne probleme u snabdijevanju i to postoji svuda u EU. Crna Gora ima pripremljen zakon, ali on još nije poslat u Vladinu i proceduru parlamenta. Crna Gora će nakon toga, polako od godine do godine, stvarati sve veći obim tih zaliha”, naveo je Kopač.

On je rekao da je usvajanje zakona i početak tog procesa koji će trajati duže od zacrtane 2023. godine, jedan od uslova za zatvaranje pregovaračkog Poglavlja 15, koje se odnosi na energetiku.

“Taj zakon će indirektno, odnosno kasnije u vremenu njegove primjene, donijeti neku obavezu potrošača za finansiranje naftnih zaliha. Naš je predlog da Vlada pošalje taj zakon parlamentu što prije, kako bi bio usvojen i kako bi se sistem uspostavio”, poručio je Kopač.

Kada je u pitanju sektor obnovljivih izvora energije, Kopač je rekao da sve članice poštuju direktivu koja uređuje tu oblast.

“Na osnovu nje sve članice su se morale usaglasiti o svojim ciljevima udjela obnovljivih izvora u potrošnji do 2020. godine. Cilj za Crnu Goru je 33 odsto, ali ga je ona već prevazišla 2014. Sada je na 42,6 odsto i jedina je zemlja u Energetskoj zajednici koja je ispred konačnog cilja zacrtanog za 2020”, saopštio je Kopač.

Kada su u pitanju prioriteti u sektoru električne energije, on je naveo da se tu, između ostalih, mora napraviti izbor snabdjevača ugroženih kupaca.

Kopač je dodao da je u sektoru gasa legislativa usvojena, objašnjavajući da je to bila obaveza, iako tog sektora u Crnoj Gori nema.

“Na području regulatora Zakon o energetici je uglavnom riješio sve problem, ali dva još postoje, jer regulator mora da bude sasvim nezavisan. Jedan od kriterujuma nezavisnosti je da menadžment može sam i slobodno da odlučuje o unutrašnjoj organizaciji. To u Crnoj Gori nije slučaj, jer Vlada mora da odobri statut”, kazao je Kopač.

On je saopštio da se nedostatak ogleda i u tome što regulator nema pravo izricanja kazni za učesnike tržišta električne energije, nego mora da to preusmjeri na sud.

Tema sastanka bila je prezentacija stanja u evropskim integracijama Crne Gore iz oblasti energetike, u okviru koje se razgovaratloo Godišnjem implementacionom izvještaju Sekretarijata za prošlu godinu, u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru.

Send this to a friend