Ekonomija

Koprivica smatra da je državna kasa u velikoj opasnosti

Koprivica

Da je državna kasa u velikoj opasnosti govore dva posljednja akta Vlade i Ministarstva finansija: rebalans budžeta i Uredba o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja, koja se inače pokušala zakloniti od očiju javnosti, smatra poslanik Demokrata Momo Koprivica.

“Predloženim rebalansom se prvobitni tekući izdaci budžeta sa 752 miliona eura podižu na 779 miliona eura, a taj porast od 27 miliona ili blizu četiri odsto, ukazuje na sve veći iznos neproduktivne javne potrošnje, ali i to da mjere štednje i teret krize ne snosi državno-partijski aparat, nego građani i siromašni slojevi društva. Dakle, državno-partijski aparat troši sve veće iznose, a građani i sirotinja to alimentiraju plaćanjem poreza, a prije svega PDV-a, kao i odricanjem od sopstvene potrošnje”, dodaje on.

Koprivica navodi da su javne finansije neuravnotežene, što, prema njegovom mišljenju, narušava ukupnu makroekonomsku stabilnost, govori i porast deficita sa 114 miliona na 142 miliona eura, kao i iznosa potrebe za zaduženjem sa početnih 295 miliona na 739 miliona za svega pola godine.

“Za neodgovornu vlast zaduživanje je bezbrižan i lak način finansiranja, ali to dugoročno vodi privredu ka smanjenju nacionalne štednje, gomilanju javnog duga i većim porezima u budućnosti. Opadanje izvornih prihoda govori o negativnim trendovima u makroekonomskom okruženju, padu ekonomskih aktivnosti i ofiranju države u borbi protiv sive ekonomije. Jednostavno, nije budžet okean da bi bilo i za narod, i za brata, kumove, tajkune i partijske vojnike”, smatra on.

Pomenuta Uredba je, prema njegovim riječima,  nastavak dekretomanije, odnosno umnožavanja uredaba izvršne vlasti kojima se zadire u zakonodavni domen.

“Vlada ovim ozbiljno narušava ustavni princip hijerarhije pravnih akata. To se čini kako bi Vlada na mala vrata, daleko od očiju javnosti i bez javne diskusije regulisala stvari na način koji odgovara njoj i njenim favoritima.  Smisao ove Uredbe je želja da se politički kontroliše privreda. I ovaj propis je kombinacija ustupaka i diskrecione ocjene državnih službenika, što omogućava nagrađivanje onih privrednika koji su dirigovano pritiskali svoje zaposlene u prethodnim izbornim ciklusima ili davali priloge za kampanje vladajuće partije”, dodaje poslanik Demokrata.

Koprivica ističe da je ovaj propis najuvjerljiviji pokazatelj lošeg ekonomskog stanja, jer, kako navodi,  ukazuje da veliki dio privrede nije u stanju da redovno i u skladu sa zakonom izmiruje svoje poreske obaveze.

“Ako se čestim izmjenama poreskih propisa dodjeljuju privilegije, to može biti izvor velike finansijske nediscipline i moralnog hazarda. Nije dobro da se stvaraju očekivanja da su neminovni ustupci jer to vodi slabljenju podsticaja da se izvrše svoje obaveze.  Privrednicima tada slabe i motivi da realno sagledavaju svoj ekonomski položaj i poslovne učinke. A najgore od svega jeste to što se formiraju očekivanja od političke vlasti da dodijeli ustupak i time se faktičli potiru ekonomske slobode”, jasan je on.

Kako je kazao, s obzirom da je naša privreda mala, a tržište nepotpuno opravdana je briga države za ekonomske mogućnosti preduzeća da plaćaju poreze, smatra da je nedopustivo uvođenje finansijske nediscipline i politička kontrola privrede kroz dodjele ili uskraćivanje privilegija.

“Sve slabosti ove Uredbe namijenjene su favorizaciji burazerskih preduzeća i političkom dirigovanju u privredi. Tako u njoj nema jasno i precizno uređenih kriterijuma za dodjelu pogodnosti, nema eksplicitno propisanih zabrana u kojim slučajevima se neće dozvoliti, nema regulisanja posljedica neizmirivanja obaveza i pod ovim povlašćenim uslovima. Takođe, ne postavlja se barijera preduzećima koja su u dužem periodu pokazala da ne mogu poslovati bez enormnih poreskih pogodnosti. No, aktuelna vlast tako u kontinuitetu na aparatima drži svoje favorite zaslužne za njeno održanje”, smatra on.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ve$a
Gost
Ve$a

Nije u opasnosti, opuvan je odavno.

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

TREBA PLATITI NERADNIKE,PLAGIJATORE,POLITICKE SARLATANE I OSTALU BAGRU KOJA NECE U PARLAMENT

Nikšić
Gost
Nikšić

Viđi ovoga eksperta,odreknite se svojih platica koje ne zarađujete pošteno malčice pomognite budžetu.

Send this to a friend