Ekonomija

Pribilović: Korišćenjem ICT tehnologija unapređujemo javnu upravu

Razvoj elektronske uprave jedan od najvažnijih mehanizama da korišćenjem ICT tehnologija reformišemo i unaprijedimo javnu upravu. Tome svjedoči i činjenica da je digitalizacija u procesu pružanja usluga strateško opredjeljenje Vlade Crne Gore i izuzetno važan korak kojim želimo da postignemo smanjenje troškova, efikasnije procese i lakši put do informacija, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović na otvaranju konferencije “Javna uprava u Crnoj Gori u procesu digitalizacije: izazovi i perspektive”.

Ona je ocijenila da je proces digitalne transformacije nezaustavljiv.

“Misija Ministarstva javne uprave, kao resornog ministarstva, ali i svih drugih organa u javnoj upravi, da ovaj proces kvalitetno pratimo i budemo na visini zadatka, kako bi ispunili krajnji cilj, a to je javna uprava okrenuta građanima i privredi“, kazala je Pribilović.

Kako je dodala, ovaj zajednički cilj ima izazova.

“Prethodnih godina Crna Gora je uradila mnogo na razvoju e-uprave, čemu svjedoči činjenica da smo na osnovu istraživanja UN na svjetskom nivou u rangu zemalja sa visokim nivoom indeksa razvoja e-uprave, a u odnosu na zemlje regiona zauzimamo vrlo visoko mjesto“,  istakla je Pribilović.

Ona je kazala da ovaj skup namijenjen upravo visokorukovodnom kadru, predstavlja nastavak reformskih aktivnosti sa ciljem jačanja profesionalnih vještina i kompetencija koje, bez poznavanja procesa digitalizacije, nisu potpune.

Danas su IT kompetencije ne samo osnov za prijem u radni odnos u javnoj upravi, već moraju postati vještina koja se svakodnevno unapređuje, jer predstavlja alat za naš svakodnevni rad, zaključila je Pribilović.

“Organizovanjem Konferencije “Javna uprava u Crnoj Gori u procesu digitalizacije: izazovi i perspektive“ želimo da istaknemo da pojam elektronske uprave predstavlja način organizovanja javne uprave u cilju povećanja efikasnosti, transparentnosti, pristupa i mogućnosti odgovora na zahtjeve građana. Elektronska uprava omogućava servise javne administracije elektronski putem u cilju podsticanja učešća građana i savladavanju prepreka u poslovanju!, kazala je direktorica Uprave za kadrove, Svetlana Vuković.

On je istakla da elektronska uprava, takođe, omogućava smanjenje troškova i ekonomski razvoj i povećanje transparentnosti, dostupnosti i povećanje rasploživosti  usluga i poboljšanje rada javne administracije i formiranje elektronskog društva.

Prvog dana konferencije razgovarano je o izazovima u razvoju e-servisa i kako ih prevazići, kako treba organizovati digitalnu upravu po mjeri građana, pravnom okviru za uspostavljanje eUprave. Takođe, održan je panel „Digitalizacija kancelarijskog poslovanja“ na kojem su predstavnici državnih predstavili svoja iskustva u oblasti primjene eDMS-a (administracija bez papira).

Na dvodnevnoj konferenciji u panelima učestvuju predstavnici Ministarstva javne uprave, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravde, Poreske uprave, Uprave carina, Privredne komore Crne Gore, kao predstavnica Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Republike Srbije.

Send this to a friend