Ekonomija

Korito Tare nije izmješteno, nego privremeno regulisano

Neminovno je da veliki i kompleksni projekti, kao što je gradnja prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, u određenoj mjeri utiču na životnu sredinu, ali to nije izazov samo našeg sistema već modernog društva na globalnom nivou. Čvrsto opredjeljenje Vlade je da, uz razvoj savremenog saobraćajnog sistema, maksimalno vodi računa o zaštiti životne sredine, poštujući propisanu zakonsku regulativu i standarde, saopšteno je Vikend novinama iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Komentarišući navode dijela medija i NVO sektora da je gradnja dionice Smokovac-Mateševo ugrozila Taru i izmjestila njeno korito, u Ministarstvu su istakli da je riječ o dnevno političkim temama i natpisima koji za cilj imaju povećanje tiraža, bez konkretnih činjenica i utemeljenja u iskazima struke.

“Uvažavajući, prije svega, kompleksnost projekta auto-puta Bar-Boljare i njegov strateški značaj koji ima u razvojnim planovima Crne Gore, od prvih preduzetih koraka na realizaciji ovog projekta, sve odluke su bile zasnovane na stručnim mišljenjima renomiranih domaćih i stranih eksperata, a naročito odluke koje se tiču životne sredine. Pitanje zaštite životne sredine u realizaciji infrastrukturnih projekata je jedno od ključnih pitanja koje se tretira sa posebnom pažnjom, pa je i takav tretman osiguran kod realizacije dionice Smokovac-Mateševo auto-puta Bar-Boljare”, tvrde u Ministarstvu, dodajući da korito Tare nije izmješteno već privremeno regulisano u istim granicama.

Radovi se, kako navode, izvode na osnovu odobrenog Glavnog projekta i u skladu sa Građevinskom dozvolom za izgradnju pod-dionice 4.4.1. građevinski radovi na mostovima Tara 1 i Tara 2, tunelu Mateševo i petlji Mateševo sa pripadajućim dijelovima otvorene trase, autoputa Bar-Boljare.

“Sastavni dio predmetne dozvole, u skladu sa zakonom, su i rješenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Uprava za vode, kojim se izdaje vodna saglasnost na Glavni projekat za ovu pod-dionicu, kao i rješenje Agencije za zaštitu životne sredine kojim se daje saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju auto-puta”, ukazuju u Ministarstvu.

Oni ističu da stručni nadzor nad izvođenjem radova na ovom lokalitetu, kao i duž cijele trase auto-puta, vrši francusko-italijanski konzorcijum Ingerop Geodata, koji kontroliše da li se radovi izvode u skladu sa glavnim projektom, kao i nizom prateće tehničke dokumentacije.

“U sklopu svog tima za oblast zaštite životne sredine konzorcijum je angažovao domaće i strane eksperte. U toku vršenja nadzora obavezan je obezbijediti istovremeno poštovanje ugovorne, tehničke dokumentacije, kao i zakonskih i podzakonski akata, pa je u skladu sa tim dužan obezbijediti poštovanje zakonskih propisa i iz oblasti zaštite životne sredine. Takođe je dužan o svim odstupanjima od zakonske i tehničke dokumentacije ili izvođenju radova na način koji može izazvati materijalne štete ili opasnost po ljudstvo da obavijesti nadležne inspekcijske organe”, tvrde u Ministarstvu.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Selendra
Gost
Selendra

Nije izmjesteno nego regulisano. Aaaaa, pa sto ne kazete. Pa dobro onda. Ozbiljno?!?! Ljudi moji, pa naucite makar pametno da lazete.

Zbogom
Gost
Zbogom

Ovoga nema nidje u svijet bijeli.

Vaso
Gost
Vaso

Dzaba krecite ,onima koji imaju oci sve je jasno.

Mirko
Gost
Mirko

Vidjećemokada se završi most hoće li korito rijeke biti vraćeno! Tada ćemo znati ko laze, a ko ne i da završimo sa time.

Tala
Gost
Tala

Daj bre oslobodite nas više ovih vladinih laži, imamo svoje oči da gledamo,a ne da nas maže i laže Milova administracija. Ako je rijeka vjekovima tekla ovuda, a onda se izmjesti i teče 50 metara dalje, dok se njenim starim koritom betoniraju stope mosta, vi to zovite kako hoćete ali to je uništavanje rijeke Tare koja je pod zaštitom UNESCO.… Više »

Pravi Rambo
Gost
Pravi Rambo

regulisano a ……. e seljacine jedne . niste vi ni za sto osim za kradju

rokenrola
Gost
rokenrola

Vjecna podrska ovog medija ovoj vlasti

Toni
Gost
Toni

To je jedino na račun čega žive. Kao da ne znaju kako su u prošlosti prolazili mediji tipa Publika, Republika, razne Montene i Arene i na kraju i Pobjeda…

E cus
Gost
E cus

Korito je izmjesteno to i slijepac vidi, unistili su i suzu Evrope!

Peki
Gost
Peki

Pa da li ste vi normalni?

Mućak
Gost
Mućak

Nije ljudi, rekao je Radulovic prije neki dan da nije dirano uopste , odakle sad vama da je privremeno regulisano. Ko laze odje Radulovic ili vi???

Send this to a friend