Ekonomija SAVKA DARMANOVIĆ, IZVRŠNA DIREKTORICA NOVOG DUVANSKOG KOMBINATA

Korona nije zaustavila investicije, gradiće se hala vrijedna 12 miliona eura

Većinski vlasnik Novog Duvanskog kombinata GRAND INTERNATIONAL FZ-LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u skladu sa poslovnim planovima i dugoročnim opredjeljenjima, odlučio je da nastavi da investira u projekat razvoja duvanske industrije u Crnoj Gori. Dobijene su potrebne saglasnosti i urbanističko-tehnički uslovi za gradnju Hale za primarnu proizvodnju sa pratećim objektima, vrijednu 12 miliona eura. Na ovaj način biće kompletiran i za.okružen tehnološki proces proizvodnje,obrade i pakovanja duvana i duvanskih proizvoda, kaže u intervjuu Dnevnim novinama Savka Darmanović, direktorica Novog duvanskog kombinata. Darmanović ističe da je u toku završna faza izrade glavnog projekta za koji je investitor opredijelio najsavremeniju proizvodnu liniju za proizvodnju.

“Dovršetkom ove investicije i njenim stavljanjem u punu funkciju ukupan iznos ulaganja dostići će sumu od 40 miliona eura. Takođe, biće uposleno novih 30 radnika. Maksimalni projektovani kapacitet pripreme duvana u budućoj fabrici iznosi 900 tona mjesečno. Domaći kapaciteti ni približno nijesu dovoljni da potrebnom sirovinom obezbijede planiranu proizvodnju. Zato računamo na nabavku duvana od proizvođača iz cijelog regiona i šire. Ovo je zapravo projekat koji po svom potencijalu prevazilazi regionalne okvire”, kaže ona.

Kažete da će projekat razvoja kompanije na čijem ste čelu prevazići i regionalne okvire. Da li to znači da planirate i dalje proširenje kapaciteta?

DARMANOVIĆ: Već u ovom periodu smještajni kapaciteti pokazuju se nedovoljnim za smještaj cjelokupnog repromaterijala, gotovih proizvoda i ostalog pomoćnog materijala. Uz planirano proširenje proizvodnje, uvođenje novih proizvodnih linija, mašina i opreme, kao i izrade novih brendova cigareta, biće neophodno da tražimo rješenja za dalje proširenje. Buduća fabrika primarne proizvodnje duvana, o kojoj je već bilo riječi, koja je veoma zahtjevna što se tiče tehnološko-prostornih uslova takođe će u perspektivi zahtijevati dodatni prostor. Potrebno je takođe definisati i izdvojiti posebne kapacitete za otkup sirovog duvana, njegovo čuvanje i proces pripreme.

Na osnovu ovih procjena menadžment je iskazao namjeru da na prostoru agroindustrijske zone, gdje je i smještena fabrika u okviru slobodne carinske zone, da sa Glavnim gradom napravi dogovor o dokupu određenih slobodnih parcela kako bi na njima izgradili dodatne skladišne kapacitete.

Savka Darmanović

Kako je epidemija korone uticala na poslovanje kompanije?

DARMANOVIĆ: U datoj situaciji nijednom poslovnom subjektu nije se jednostavno organizovati i nastaviti sa redovnim aktivnostima. Svakako da je i naš prioritet bio očuvanje i zaštita zdravlja zaposlenih. Preduzeli smo sve neophodne mjere lične zaštite zaposlenih propisane od strane nadležnog koordinacionog tijela. A one se odnose na redovnu kontrolu prilikom ulaza, nošenje zaštitnih maski, rukavica i zaštitne opreme uz strogo održavanje distance na radnom mjestu.

Dakle, nije bilo prekida proizvodnje?

DARMANOVIĆ: Proces proizvodnje nije obustavljen niti prekidan već se svakodnevno izvršavao. Nije bilo prekida u snabdijevanju repromaterijalom ni od stranih, niti od domaćih dobavljača. Zbog ograničenja u transportu i mjera koju su države, svaka ponaosob propisivale, otpremu robe usmjeravali smo na brodski transport.

Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je naša kompanija i u ovom kriznom periodu ispoštovala sve svoje obaveze prema kupcima, zaposlenima i isporučiocima. I nastavili smo dalje da investiramo i ulažemo u nove poslovne aktivnosti.

 Koliko su domaće kompanije uključene u poslovne aktivnosti kompanije na čijem ste čelu?

DARMANOVIĆ: Dugoročno opredjeljenje menadžmenta i vlasnika kompanije je da se prevashodno i gdje god je to moguće koriste domaći potencijali i mogućnosti domaćih kompanija. One već sada imaju značajno učešće u poslovnim aktivnostima Novog duvanskog kombinata. Uz nove proizvode i primjenu novih tehnika rada dodatno su uvećavali svoje kapacitete i plasmane poboljšavajući tako ukupno poslovanje i prihode. Motivisani su da investiraju i ulože dodatna sredstva u proizvode koji su od značaja za rad Novog duvanskog kombinata, a koja se trenutno u velikom obimu uvoze.

U budućem periodu, kako se budu razvijali i jačali proizvodni kapaciteti kompanije i povećavao izvoz, a posebno izgradnjom fabrike za primarnu proizvodnju, otvaraće se potreba za još većom supstitucijom uvoznih komponenti, prije svega onih materijala i proizvoda korišćenih u direktnoj proizvodnji i preradi duvana. Spremni smo već sada da se u neke od tih projekata uključimo i u formi zajedničkih ulaganja omogućimo njihovo finansiranje, čime ćemo pružiti dodatne podsticaje razvoju domaće proizvodnje.

Značajan aspekt poslovnih aktivnosti je organizacija proizvodnje i otkupa duvana od domaćih uzgajivača. Kako ste zadovoljni rezultatima u ovoj godini?

DARMANOVIĆ: Kao i tokom prethodne dvije godine naša kompanija je uložila značajna sredstva u program razvoja proizvodnje duvana u Crnoj Gori. Dio naših nastojanja i ulaganja velikim dijelom su inkorporirani u strategiju razvoja poljoprivredne proizvodnje, koja se realizuje kroz godišnji Agrobudžet. Ove godine za tu namjenu planirana su sredstva od 50.000 eura, od čega je 35.000 direktnih plaćanja proizvođačima na ime subvencija na svaki hektar zasada u iznosu od 1.000 eura, kao i dodatnih 15.000 eura Udruženju proizvođača duvana za nabavku opreme i sredstava za primjenu agrotehničkih mjera u proizvodnji.

Ovo je dugoročni projekat čiji je cilj da se u potpunosti obnovi i razvija duvanska industrija koja je decenijama zauzimala istaknuto mjesto u privrednoj strukturi. Podsjetiću da je Duvanski kombinat bio jedan od najvećih crnogorskih izvoznika i najuspješnijih kompanija i da ova grana proizvodnje ima veliku tradiciju u Crnoj Gori. Samo podatak da je 2007. godine od crnogorskih proizvođača otkupljeno 550 tona duvana govori koje su izuzetne mogućnosti za razvoj ove poljoprivredne proizvodnje. Duvan se u tom periodu proizvodio na prostoru skoro svih opština.

Šta ovi podaci pokazuju?

DARMANOVIĆ: Ukazuju da postoji značajan prostor za uključivanje opština odnosno lokalnih zajednica u dalji razvoj ove djelatnosti. Glavni grad je prvi iskazao interesovanje i namjeru da se uključi i da svoj doprinos ostvarivanju definisanih ciljeva, a koji se prevashodno odnose na povećanje površina i prinosa pod ovom kulturom, na proširenje asortimana novim tipovima duvana, povećanje kvaliteta, a time i ostvarivanje većih prihoda proizvođača duvana.

Koliko je uzgoj i proizvodnja duvana isplativ posao? Zašto se opredijeliti za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje?

DARMANOVIĆ: Moj najkraći odgovor na ovo pitanje bi bio da uputim poziv svim zainteresovanima da se uključe u ovaj posao.

Prije svega, poizvodnja duvana je u suštini siguran posao i siguran prihod, uz minimalna početna ulaganja. Naša kompanija svima koji hoće da se bave ovom proizvodnjom obezbjeđuje besplatno sjeme dok naša stručna služba od samog početka prati i pomaže proizvođačima da dođu do kvalitetnog finalnog proizvoda. Uz to, država značajno subvencionira proizvodnju, dok je sama prodaja u potpunosti obezbijeđena po unaprijed poznatim cijenama, zavisno od kvaliteta otkupljenog duvana. Naime, sve količine, i one više od ugovorenih, Novi duvanski kombinat, preuzima i otkupljuje.

U prethodne dvije godine mi smo već tri puta povećali otkupne cijene sirovog duvana u listu i u ovom trenutku one su u prosjeku među najvećima u regionu.

Razmatrate li i druge mogućnosti pomoći proizvođačima?

DARMANOVIĆ: I razmatramo i nudimo. Prije svega, riječ je o ideji uvođenja mehaničke berbe, s obzirom da se nedostatak radne snage pokazuje kao jedan od limitirajućih faktora održive proizvodnje. Takođe, spremni smo da pomognemo proizvođačima kod osiguranja proizvodnje u slučaju vanrednih situacija, što će takođe doprinijeti sigurnom načinu proizvodnja, a što danas predstavlja jedan od važnijih faktora savremene poljoprivrede.

S obzirom na djelatnost koju obavljate, sigurno postoje veoma stroga ograničenja i kontrole?

DARMANOVIĆ: Sama djelatnost proizvodnje i distribucije cigareta i je inače, kao i u svim državama, naročito EU, pod strogim nadzorom i kontrolom, kako nadležnih domaćih službi tako i međunarodnih organizacija. Što je veoma bitno iz naše perspektive, procjena stanja i napretka u ovoj oblasti je izuzetno važna iz perspektive pregovora o pristupanju Crne Gore u poglavljima 24 i 29. Naša kompanija je tokom boravka i kontrole ekspertske misije EU odnosno Kancelarije OLAF, čiji je to bio konkretan zadatak dobila najviše ocjene za ispunjenost svih administrativnih, bezbjednosnih uslova, procedura i preporuka ove uvažene institucije.

Naša kompanija je, s ponosom moram dodati, dobila prestižno priznanje “100 najboljih u Crnoj Gori”, priznanje koje pripada najuspješnijim kolektivima u državi. I ovo je još jedna potvrda da smo prepoznati kao primjer uspješne promocije poslovnih aktivnosti, kontinuiteta investicionih ulaganja i pozitivne poslovne prakse.

PREDNOSTI POSLOVANJA U SLOBODNOJ CARINSKOJ ZONI

Koliko organizacija rada u slobodnoj carinskoj zoni doprinosi uspješnom poslovanju?

DARMANOVIĆ: Naša kompanija posluje u okviru Slobodne carinske zone, u skladu sa odredbama Zakona o slobodnim zonama. Poslovanje se odvija shodno posebnim i strogo definisanim zakonskim i carinskim procedurama i regulativom, uz određene pogodnosti propisane zakonom. Navešću samo najznačajnije.

Na svu na robu i repromaterijal koji ulaze u Zonu, a koja je namijenjena proizvodnji odnosno preradi i izvozu ne plaćaju se carina, carinske dažbine i porez na dodatu vrijednost. Strani ulagači su u svom poslovanju potpuno izjednačeni sa domaćim pravnim licima u imovinskim i vlasničkim pravima i mogu slobodno, bez ograničenja, uz poštovanje zakonskih odredbi, raspolagati kapitalom, vršiti transfer, dobiti i ostvarivati i druga prava u skladu sa propisima koji regulišutu djelatnost.

Ova organizaciona forma veoma je pogodna za rad onih kompanija kod kojih je prevashodna djelatnost proizvodnja i izvoz. Mislimo da se na našem primjeru pokazala opravdanost ovog izbora.

Naravno da uvijek postoji potreba i mogućnost za daljim unapređenjem postojeće regulative kako bi se dao i dodatni podsticaj direktnim stranim investicijama. Mislim da bi, prije svega, trebalo pojačati aktivnosti na promociji investicija u slobodnim zonama, naročito onih proizvodno i izvozno orijentisanih, što bi sigurno dovelo do povećanja njihovog broja i ukupnih ekonomskih efekata. Trebalo bi razmotriti neke od predloga koji su se kroz iskustva drugih zona u regionu pokazali kao efikasni poput formiranja posebnog tijela u okviru nadležnog ministarstva, koje će preuzeti poslove organizacije i upravljanja slobodnim zonama. Lokalne zajednice, kao vlasnici zemljišta, trebalo bi da omoguće da zemljište koje koriste kompanije bude oslobođeno određenih poreza na imovinu, i da umanje odnosno ukinu komunalije za izgradnju proizvodnih hala i drugih objekata.

Sa našim proizvodima možemo biti konkurentni

Postoji li mogućnost da kompanija izađe na domaće tržište cigareta sa svojim asortimanom?

DARMANOVIĆ: Uključiti se na jedno zahtjevno tržište kao što je naše nije nimalo jednostavan postupak. Ima više razloga za to. Kao prvo, domaće tržište duvanskih proizvoda je visoko koncentrisano i ima prisutne popularne brendove što u startu otežava mogućnosti za ulazak novih učesnika. Kao drugo, pravila i regulative ograničavanja upotrebe duvanskih proizvoda takođe imaju prilično demorališući uticaj. I na kraju, poznati distributeri cigareta i ostalih duvanskih proizvoda imaju značajno razvijenu distribitivnu i prodajnu mrežu što je takođe problem za uključivanje novih učesnika.

Međutim, računamo na naše reference priznate i uspješne međunarodne kompanije, na kvalitetne proizvode koje imamo u asortimanu, na domaću proizvodnju, a time i niže troškove i proizvodnje i transporta… Samim tim, realno je očekivati da sa našim proizvodima možemo biti jako konkurentni. Preliminarne analize potvrđuju da možemo biti povoljniji od većine trenutno najzastupljenijih brendova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegro
Gost
Montenegro

Da,i radnici vam rade za 250 eur

ivana
Gost
ivana

Možda nije zaustavila ovu investiciju ali jeste 90% ostalih.

Send this to a friend