Ekonomija

Korona povećala interesovanje za ugradnju solarnih panela

Ilustracija

Potražnja za solarnim panelima u posljednjih par mjeseci značajno je porasla usljed krize sa korona virusom, jer se veliki broj ljudi vraća na selo ili boravi u vikendicama, kazao je u razgovoru za Dnevne novine Jovan Kotlica, vlasnik firme Elko koja se bavi uvozom i ugradnjom solarnih panela.

Kotlica navodi da je njegova kompanija do sada instalirala oko 450 “off grid sistema”, te da potražnja iz godine u godinu raste.

“Primjenu su našli kao izvor napajanja za kolibe, vikendice, kamp kućice, čamce, brodove, i kao rezervno napajanje za objekte tamo gdje je mreža nestabilna. Skoro da nema planine i katuna na kojem nijesmo radili: Sinjajevina, Lukavica, Bjelasica, Prošćenske planine, Hajla, Čakor”, naveo je Kotlica.

Iako nije naveo koliko tačno košta jedan solarni panel i njegova ugradnja, Kotlica ukazuje da su posljednjih godina cijene pristupačne i u padu.

“Ukupna cijena sistema se daje na osnovu specifikacije koja je drugačija za svaki objekat. Naročito su zanimljivi solarni sistemi po principu razmjene na mjestu konekcije kojima se postiže ušteda na mjesečnim računima za električnu energiju, čiji je period povrata investicije oko pet godina”, rekao je Kotlica.

Osvrnuo se i na izmjene i dopune Zakona o energetici, koje je Vlada nedavno usvojila. Zakon, nakon što stupi na snagu, omogućiće domaćinstvima sopstvenu proizvodnju električne energije, upravo ugradnjom solarnih panela na krovu.

“Izmjenom Zakona o energetici očekuju se značajna poboljšanja za ovaj radni režim elektrana i dodatne povoljnosti. Što se tiče benefita oni su osjetni odmah po ugradnji, jer je, recimo, rata za kredit za izgradnju elektrane manja nego ušteda na računu za električnu energiju”, objasnio je Kotlica.

On tvrdi da su investicije u solarnu energiju sigurne, te da je oprema dugotrajna i jednostavna, a korišćenje skoro da ne zahtijeva održavanje.

Kotlica navodi i da se izgradnjom solarnih kolektora za grijanje vode mogu postići velike uštede u potrošnji energije u hotelima na primorju.

Direktor Elkoa je kazao da postoji i mogućnost otvaranja fabrike za proizvodnju solarnih panela u Crnoj Gori.

“Bilo je razgovora i o otvaranju fabrike za proizvodnju solarnih panela u Crnoj Gori, što je ideja koja se najavom nekoliko većih projekata u zemlji čini sve više opravdanom. Sličan primjer imate na Kosovu, gdje firma Jaha Solar posjeduje proizvodni pogon i izvozi panele širom Evrope. Upravo je ova firma bila angažovana na izgradnji dvije mrežne solarne elektrane u Crnoj Gori”, rekao je Kotlica, čija je firma prve panele ugradila prije šest godina na katunima.

On je dodao da je, za potrebe razvoja poljoprivrede, postavljeno nekoliko hiljada solarnih panela.

“Na ovaj način se rješava problem elektrifikacije objekata do kojih elektrodistributivna mreža još nije došla. Većinom se radi o kolibama na katunima neophodnim za razvoj poljoprivrede i stočarstva u našoj zemlji. Uglavnom su to opštine u sjevernoj i centralnoj regiji. Glavna prednost je što je sunce nepresušan izvor energije i što svako može da izgradi solarnu elektranu manjeg ili većeg kapaciteta spram potreba i mogućnosti”, zaključio je Kotlica.

Send this to a friend