Ekonomija

Koronavirus nije zaustavio radove u Baru: Realizuju šest projekata vrijednih 2,49 miliona eura

Bar

Radove na značajnim infrastrukturnim projektima u barskoj opštini epidemija korona virusa nije zaustavila. Odvijaju se u otežavajućim okolnostima i ne uvijek planiranom dinamikom ali su, kaže čelnik Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije Vido Dabanović, za sada zadovoljni.

“U toku su radovi na šest već otvorenih gradilišta, što su investicije ukupne ugovorene vrijednosti 2.495.000 eura. Odabir dva izvođača (jedan će biti angažovan na asfaltiranju puteva, vrijednosti 660.000, a drugi na izgradnji saobraćajnice u Ilinu, 275.000) je u toku. Svi ti radovi, kako započeti, tako i planirani, finansiraju se iz kapitalnog budžeta Opštine Bar”, objašnjava Dabanović.

Među najvažnijim projektima, Dabanović izdvaja izgradnju vodovodne mreže u naselju Sveti Ivan (560 metara), vrijednosti 110.000 eura, zatim kanalizacije u Polju (220 metara) vrijednosti 30.000 eura, kao i vodovodne i kanalizacione mreže na Velikom pijesku (560 metara) čija je ugovorena vrijednost 325.000 eura.

Među značajnim investicijama izdvajaše i izgradnja parka sa fontanom pored Sportske dvorane Topolica vrijednosti 315.000 eura.

“Izvode se pripremni radovi na izgradnji nadvožnjaka u Bjelišima, ugovorene vrijednosti 1.610.000 eura, a u toku je i izgradnja saobraćajnice u naselju Topolica IV, koja će koštati 80.000 eura. Osim toga, u toku je i uređenje pješačke staze duž Jadranske magistrale u Sutomoru, kao i nekoliko sanacija puteva na seoskom području. Posebno ističem, da u nastalim okolnostima, sve radove prati nadzorni organ i angažovani službenici Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije”, navodi Dabanović.

Izvođači radova su, kako naglašava, odabrani po postupku javnih nabavki, pretežno su iz Bara, dok je za izgradnju nadvožnjaka odabrana firma iz Podgorice.

“Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da su radovi na izgradnji vodovoda Sveti Ivan i kanalizaciji u Polju u završnoj fazi, uz poštovanje planirane dinamike. Uskoro predstoji asfaltiranje u dijelu gdje je posao završen. Na ostalim lokacijama se radovi odvijaju nešto umjerenijim tempom na onim gradilištima gdje su angažovani domicilni izvođači i radna snaga, teku nesmetano, dok kada su u pitanju radovi na kojima su angažovani izvođači iz drugih opština ili regiona, postoji problem ne samo nedostatka radne snage, već i dopreme materijala za građenje, angažovanje specijalnih mašina”, precizira sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i inesticije.

Iako zbog aktuelne situacije radovi na započetim projektima u Baru nijesu zaustavljeni, činjenica je da se odvijaju sa manjim brojem izvršilaca, a evidentno je i da ih u novim okolnostima usporavaju i otežano pribavljanje saglasnosti, gradilišne dokumentacije, projektno-tehničke dokumentacije i rješavanje imovinkih odnosa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Barani
Gost
Barani

Zašto ne spojiti put koji prolazi iza Čelebića zgradi pud Mavrova da se spoji sa ovim nadvožnjakom za Bjeliše,rasteretio bi se kolaps ispred škole Jugoslavije.

Bnjj
Gost
Bnjj

A da otvorite neku fabriku ili hotel sa 5 zvezdica da se ima đe radit u Br. Mnogi iz Br putuju uBd i Pg i tamo rade. Bolje bi bilo da prema Boki i Bd otvorite autobuske linije da se može zapošljava ti tamo.Bar je nažalost uz Ulcinj nerazvijen grad sa iseljavanjem mladih ljudi

bhbau
Gost
bhbau

A vrijeme bi bilo uz rijeku da zavrsite put od 2013 se ceka.
Firma BhBau je uplatila sve.

Send this to a friend