Ekonomija

Kostić: Stečaji u Kneževićevim bankama neće loše uticati na bankarski sistem

Kostić

Uvođenje stečaja u Atlas i Invest banci Montenegro neće negativno uticati na bankarski sistem u Crnoj Gori, kaže za Novu M ekonomski nautičar Vasilije Kostić. Iz Centralne banke poručuju da je bankarski sistem likvidan i da je na kraju marta likvidna aktiva skoro dvadeset miliona eura bila veća u odnosu na dan kada je uvedena prinudna uprava u dvije banke.

“Na svim pozicijama bankarski sistem bilježi stabilan rast i tim je jasno da ovo što se dešava ili što se desilo, i što će se dešavati ubuduće nema znatnijih uticaja na bankarski sistem, i to je dobra vijest za sve u Crnoj Gori, i za one koji su deponenti i za one koji nijesu deponenti”, kazao je on.

Statistitika Centralne banke pokazuje da su ukupni depoziti kod 13 banaka bez Atlas i IBM banke na kraju februara bili 2,22 odsto veći u odnosu na kraj januara tekuće godine. Podaci pokazuju da je evidentan rast depozita pravnik lica, kako domaćih tako inostranih.

“Činjenica da obje kategorije depozita nerezidenata rastu ukazuje na visok stepen povjerenja nerezidentnih lica u bankarski i finansijski sistem, kao i poslovni sistem u Crnoj Gori, pripremajući se na ovaj način, za nastavak trenda investiranja u Crnu Goru”, poručuju iz CBCG.

Centralna banka Crne Gore

S druge strane, na kraju januara zabilježen je pad depozita fizičkih lica. U Centralnoj banci to pravdaju sezonskim oscilacijama jer je isti scenario viđen i godinu ranije. To što se struktura depozita povremeno mijenja, smatra Vasilije Kostić, može biti uslovljeno različitim uticajima.

“Tako da se na osnovu jednog takvog, hajde da tako kažemo fotografskog snimka u jednom trenutku, ne mogu izvlačiti zaključci o nečemu da neko bježi iz određenog bankarskog sistema, pogotovu ukoliko u celini depoziti rastu”, jasan je ekonomski analitičar.

Iz Centralne banke poručuju da je bankarski sistem u našoj zemlji likvidan, te da je na kraju marta likvidna aktiva 19,6 miliona eura bila veća u odnosu na dan kada je uvedena prinudna uprava u Atlas i Invest banku Montenegro.

Podsjetimo, Atlas banka nalazi se u vlasništvu odbjelog biznismena Duška Kneževića za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica. Odbjegli biznismen tereti se za krivična dela utaja poreza, zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju, pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije. Nedavno je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio da su Knežević i njegova grupa oštetili državni budžet za nekoliko stotina miliona eura. Specijalno državno tužilaštvo je prije nekoliko dana podiglo optužnicu protiv Kneževića i bivšeg direktor Atlas banke Đorđa Đurđića zbog nezakonitog izdavanja i odobrenja garancija Atlas banke na iznos 12,5 miliona eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srčani problem
Gost
Srčani problem

U mojim komentarima koje niste objavili nema ničeg osim lako provjerljivih činjenica koje su javno dostupne. No, kako oćete.

Avro
Gost
Avro

Banka pripada,ali to nije loše. To je istina kao kad čobanu koji ima dvije krave jedna crkne,a on kaže: nije loše,mogle su stradati obadvije.

Mila K
Gost
Mila K

“….kaže za Novu M ekonomski nautičar Vasilije Kostić.” Nažalost, Nova M pokazuje štetočinstvo Amera i ostalih ino-investuitora koji biraju needukovane menadžere da se bave ozbiljnim temama i kompanijama. G-din Kostić nije nautiačr nego su valjda htjeli da mu stave analitičar. Ili možda jeste nautičar, što je divni hobi, ali za ovu temu nije relevantno. I sve ove rečenice nisu iskaz… Više »

ron.de.jeremy
Gost
ron.de.jeremy

Magistrirao na sajmu ekonomske nautike.

KLM
Gost
KLM

Koi strucnjaci majko moja

Superhik
Gost
Superhik

Naručeni analitičar

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Ma okle. Ovdje nikad ne može biti negativnih implikacija nizašta. Kod nas nema finansijskih zakonitosti kao bilo dje drugo. E pa jada ovoga

alo
Gost
alo

Ko je ovaj “ekonomski nautičar”, dje radi i dje je zavrsio tu nautiku? Dje ga nadjoste?

Vojo
Gost
Vojo

A okle ti znas jadan ne bio nemas ti pojma ti nijesi vidio ekonomskog analiticara ane ti nesto da komentarises

Send this to a friend