Ekonomija

Kotor na listi luka u koje najviše dolaze kruzeri

Kotor (Foto: Boka news)

Prema podacima MedCruise asocijacije koja okuplja preko 100 luka za kruzere u Evropi, Africi i Aziji  na obalama Mediterana, Crnog mora i evropskog dijela Atlantika, luka Kotor lani je imala promet od preko pola miliona putnika i zabilježen dolazak skoro 500 kruzera, prenosi portal Boka news.

Po broju uplovljavanja kruzera, Kotor se lani “probio” na listu od 10 najprometnijih luka MedCruise asocijacije, dok je po broju putnika kotorska luka 16-ta na toj listi.

Po tome, Kotor se nalazi među najprometnijim destinacijama za putničke brodove na kružnim turističkim putovanjima u regionu Mediterana.

Kotor je lani po podacima iz nedavno predstavljenog zvaničnog statistiičog godišnjaka MedCruisea za 2016. godinu imao ukupan promet od 536.444 putnika, što je čak 21,4 odsto više nego 2015. godine, a u luku podno zidina Starog grada pristalo je ukupno 487 kruzera što je 18,9 odsto više nego godinu ranije.

Zanimljivo je da je Kotor postao i luka u kojem putnici iz Crne Gore i zemalja regiona sve češće započinju ili završavaju svoja krtarenja na putničkim brodovima koji plove Medireranom. Tako su se lani ovdje na kruzere ukrcala 663 putnika, a 749 njih je u Kotoru završilo svoje putovanje brodom.

Kotor je inače, u protekle četiri godine zabilježio ukupan rast broja dolazaka kruzera od frapantnih 42 odsto što se posebno naglašava u statistikama MedCruisea.

Širom svijeta lani je radilo ukupno 315 kruzera, a ove godine će prema najavama brodograditelja, na svjetska mora izaći najveći broj novosagrađenih kruzera u posjednjih 10 godina. Spektar novih brodova koji varijaru u veličini i kapacitetu od samo 300, pa do mamutskih 4.500 putnika po brodu, još je jedan dokaz vitalnosti i potencijala kruzing indstrije za koju se ove godine očekuje da će imati preko 25 miliona putnika

Send this to a friend